Fontos az iskola saját arculatának megőrzése

Miközben az elmúlt évszázadok gyakorlatát követve a tananyagot ismét központilag szabályozzuk, helyet adunk annak is, hogy a térség, a település, az iskola sajátos arculata is megjelenjen az ismeretek között – jelentette ki Hoffmann Rózsa Törökszentmiklóson, egy most elkészült helytörténeti tankönyvcsaládot bemutató sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta: a kerettanterveket úgy állították össze, hogy minden iskolának szabad lehetősége legyen arra, hogy a helyi tantervét kitölthesse.

A helytörténeti munkák ezért megjelenhetnek önálló óraként vagy beépülhetnek az osztályfőnöki órába. Mint mondta: ebben az oktatási intézmények nagy szabadsággal rendelkeznek – mondta a kereszténydemokrata oktatási szakpolitikus. 

Az oktatásért felelős államtitkár szavai szerint örömmel tapasztalták, hogy más városok, illetve budapesti kerületek is kiadtak már hasonló tankönyveket, ezzel is gyarapítva a felnövekvő nemzedék történelem-ismeretét. 

Bőszéné Szatmári-Nagy Anikó szerkesztő arról beszélt, hogy Veszprém és Esztergom helytörténetét megírva, felkérésre fogott bele Törökszentmiklós helyi jellemzőinek összeállításába. Az óvodásoknak szóló munkafüzetben például a város jelentős régi épületei és szobrai szerepelnek, míg az általános iskola alsó tagozatára járó gyerekek egyebek között a néphagyományokkal ismerkedhetnek meg. A felső tagozatosaknak és a középiskolásoknak készült tankönyvek írásába három helytörténeti kutatót is bevontak. 

A szerkesztő veszprémi tapasztalatai szerint a diákok kedvelik ezeket a tankönyveket. A dunántúli városban ebben a témában tavaly például egy évig tartó helytörténeti vetélkedő indult 650 gyerek részvételével, a döntőjét éppen szeptember végén rendezik meg a helyi televízióban. 

A „Törökszentmiklós méltán büszke kistérség központ” elnevezésű európai uniós pályázat keretében elkészült helytörténeti tankönyvcsalád négy korcsoport számára tartalmazza térségi kitekintéssel a városi ismereteket.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!