A Gulág áldozataira emlékeztek Szegeden

Rétvári Bence, az Emmi miniszterhelyettese, a KDNP alelnöke, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Nemzeti Fórum elnöke és Kiss-Rigó László Szeged-csanádi megyéspüspök leplezte le pénteken a Gulág áldozatainak emlékművét a szegedi Dóm mellett, a Keresztény Szolidaritás Parkjában.

Papi sorsok a Gulágon címmel tartottak kétnapos konferenciát Szegeden, a záróelőadást az Emberi Erőforrások Mininsztériuma kereszténydemokrata parlamenti államtitkára tartotta, aki a Gulag áldozatainak állított emlélmű avatásakor is elmondta gondolatait.

„Európai minimum kell, hogy legyen minden civilizált politikus számára a kommunizmus elítélése, a kommunista diktatúra néven nevezése, a kommunista diktatúra szimbólumainak elutasítása” – mondta Rétvári Bence. Hozzátette: az antikommunizmus alapvető európai érték kell, hogy legyen, ugyanúgy, mint „ahogy elutasítjuk a náci rendszert” szimbólumaival és rémtetteivel.

Rétvári Bence megjegyezte, ennek érdekében még sokat kell tenni. Ezért is fontos, hogy a Gulág-emlékév keretében nemcsak itthon állítanak emlékműveket, szerveznek konferenciákat, jelentettnek meg köteteket, hanem másik 16 országban is saját nyelvükön bemutatják, mi az, amit abban az időben minden tizenkettedik magyarnak át kellett élnie - mondta.

Ha képzeletben egymás mögé raknánk azokat a marhavagonokat, amelyekben 800 ezer honfitársunkat vitték el Magyarországról csaknem ezer Gulág rabtelepre, hogy ott kényszermunkát végezzenek, akkor az eleje Debrecennél lenne, a vége pedig Székesfehérvárnál. Ez a képzeletbeli szerelvény olyan hosszú, hogy még az űrből sem lehetne eltéveszteni - hangsúlyozta a miniszterhelyettes.

A vagonok tele voltak megnyomorított sorsokkal, reménytelenséggel, bizonytalansággal, igazságtalansággal, olyan emberekkel, akik bármiféle bűn nélkül szenvedték el büntetésüket - hangsúlyozta Rétvári Bence.

A szegedi Dóm mellett, a Keresztény szolidaritás parkjában felállított szobor - Kovács Jenő alkotása - azok előtt az emberek előtt tiszteleg, aki meghaltak vagy több akár, tízéves kényszermunkát végeztek, bennünket pedig kötelez a szabadság megvédésére, a szabadság tiszteletére - mondta az államtitkár.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke családi példán keresztül idézte fel a Gulagra hurcoltak tragédiáját. A kommunista diktatúra kiépítőit és vezetőit bűnözőknek nevezte, azt pedig különösen veszélyesnek, hogy – mint fogalmazott, a „bűnöző vissza akar térni a bűn helyszínére”.

A megemlékezés végén Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára és Kiss-Rigó László Szeged-csanádi megyéspüspök leleplezte a Gulág áldozatainak emlékművét a szegedi Dóm mellett, a Keresztény Szolidaritás Parkjában. Az emlékmű Kovács Jenő szobrászművész alkotása, melyet Kiss-Rigó László áldott meg.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!