Házasság világnapja – „Az egész nemzet számára fontos döntés”

Férfi és nő közös műremekéről, a házasságról szól február harmadik hete, ezt bevezetendő rendhagyó sajtótájékoztatón – egy óbudai esküvőn – adta át szombaton a kereszténydemokrata Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium családügyi államtitkára a most összeállított, Együtt című díszkiadványt, amit mostantól minden házasságra lépő megkap majd. A kis okmány biztatást nyújt az életszövetséget kötő fiataloknak, jelezve, döntésük az egész nemzet számára fontos.

A péntekkel megkezdődött hosszú héttel a figyelem középpontjába kerül a házasság és a család. Immár negyedik éve, hogy az egyház és számos civil szervezet a Bálint-napot is felölelő hetet a házasság heteként ünnepli, különösen így van ez a katolikus egyház által meghirdetett „család évében”, 2011-ben. Február 13-a mindazonáltal a házasság világnapja, amelynek kapcsán értékes kezdeményezéssel állt elő a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága. Rendhagyó sajtótájékoztatón, egy óbudai esküvőn adta át az első Együtt című kiadványt Soltész Miklós államtitkár, amelyet mostantól minden házasságra lépő megkap az anyakönyvvezetőtől, jelképezve, hogy a nemzet felemelkedése szempontjából kulcsfontosságú ez a fajta életszövetség.

A társadalom alapegysége a család, annak alapja pedig férfi és nő közös műremeke: a házasság. Gyümölcse a gyermek, aki később, felnőve fenntartja a jóléti rendszert. De ennél több is. Mint az államtitkárságnak a házasság napjára kiadott közleménye rámutat: az életre szóló párkapcsolatokban több gyermek születik, a gyermek öröm, felnővén támasz a szülő számára, ezért a házasságban élők hosszabb életűek.

Rémisztő számok, biztató közvélekedés

Mielőtt még legyintenénk, mondván, miért ne lehetne együtt élni „a papír” nélkül akár egy életen át, lándzsát törve valamely instabil együttélési forma mellett, nézzük a számokat! Ismert adat, hogy hazánk népessége a tavalyi év második felében tízmillió lélek alá bukott. A házasok száma 2000-ben a népesség 52,6 százaléka volt, tavaly már csak 45,8 százaléka. Azok között, akik nem töltötték be 29. életévüket, tíz esztendő alatt felére (!) csökkent az életszövetségre lépők száma, s ugyanezen terminusban a lakosság egyedülálló aránya a negyedéről a harmadára nőtt. A 2000-ben 50 százalékos válási arány mára 60 százalék, az egyre kevesebb gyermek kétötöde pedig házasságon kívül látja meg a napvilágot. S ha ez még mindig nem volna elég: 1990-ben átlag 22 évesen mentek férjhez először a nők, mára 27 és fél évesen, sőt a szebbik nem ma élő képviselőinek várhatóan 56 százaléka „de jure” hajadonként fogja leélni az életét.

A Magyar Örökség-díjas Skrabski Árpád–Kopp Mária szociológus-házaspártól tudjuk azt is, hogy a támogató család bizonyítható módon lelki és testi egészségvédő tényező. És bár a házasodási kedv mára rémisztően visszaesett, közvélemény-kutatási adatok egyértelműen megmutatják, hogy a házasság intézményének presztízse sziklaszilárd, továbbra is a legtámogatottabb és legmegfelelőbbnek tartott párkapcsolati, együttélési forma.

– A házasságkötés az első lépés a családalapítás felé, ezért külön köszönet illeti Mónikát és Zoltánt, hogy vállalták; a sajtón keresztül a nemzet előtt is vállalják ezt a pillanatot – fogalmazott az óbudai házasságkötő teremben Soltész Miklós, az erőforrástárca családügyi államtitkára, majd az ifjú párnak átadta az Együtt című kiadványt. A díszes dokumentumban a házasélet minden pillanatában érvényes idézeteket olvashatunk Szent Istvántól kezdve Széchenyi Istvánon át Wass Albertig, Márai Sándorig. Az ünnepi alkalmon Bús Balázs, a III. kerület polgármestere is köszöntötte a fiatalokat, kiemelve, hogy Budapesten itt köttetik a legtöbb házasság.

Családi létre készítő oktatási rendszer

A ceremóniát követően Soltész Miklós államtitkár a Magyar Nemzet Online-nak elmondta: a házasságok számának csökkenése, illetve a sok válás részben anyagi eredetű, ráadásul általában lelki és morális süllyedés van a hátterükben.

– Szeretnénk, ha a házasság nem egy rövid ideig tartó szerződés, egy néhány hónapig tartó rózsaszín dolog lenne, éppen ezért az oktatási rendszer átalakításán keresztül is azon fáradozik a kormány, hogy az iskola valóban az életre neveljen – jelentette ki az államtitkár, példaként említve a biológiaórát, ahol nem egyszerűen az emberi testet kell tanítani, a gyermeknevelés örömeiről, nehézségeiről, az odafigyelnivalókról is szólnia kell a tantárgynak. Általánosságban elmondta: a lehető legtöbb tantárgyban helyet kell, hogy kapjon a család erősítése.

+

Magyarországon az emberek azt tekintik boldognak, akinek családja, házastársa és gyermeke van – ezt bizonyítják a kutatások. A házasság hete alkalmából a következő napokban több tucatnyi helyszínen hívják fel a figyelmet a házasság és a család fontosságára.

Veled vagyok egész – ez a szlogenje az idén február 11-e és 20-a között negyedik alkalommal megrendezendő házasság hetének. Az aggasztó demográfiai folyamatok jelentik ma Magyarország és az Európai Unió legnagyobb problémáját – mondta Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium családügyi államtitkára a tájékoztatón.

„Az elmúlt hónapokban tízmillió alá csökkent Magyarország lélekszáma. Ez már évekkel ezelőtt megtörtént volna, ha a Kárpát-medence magyarságának egy jó része nem települt volna át Magyarországra és nem ürült volna ki mondjuk részben Erdély, Délvidék, Kárpátalja vagy Felvidék. Az egyedülállók aránya 2000-ben még 16,4 százalék volt, most 2010-ben már 32,3 százalék” – mondta a kereszténydemokrata politikus.

Mégis, a rossz népesedési adatok ellenére, az emberek a felméréseknél a házasságot mindig a legfontosabb értékek között említik, és a fiatalok egy gyermekkel többet szeretnének, mint, amennyi valójában megszületik.

Hazánkban immár negyedik éve hagyomány, hogy Bálint-nap tájékán a különféle egyházi közösségek országszerte izgalmas programok sorával készülnek, hogy a házasság intézményét népszerűsítsék az emberek között..

Angliából indult el az a kezdeményezés, mely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság fontosságára irányítja az emberek figyelmét. Magyarországon a programot a Magyar Evangéliumi Szövetség (Aliansz) és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa honosította meg 2008-ban. A megvalósításhoz egy szervezőbizottság állt össze. Látásunk szerint a házasság Isten csodálatos ajándéka és gondoskodása az ember számára.

A házasságban a felek megtapasztalhatják a feltétel nélküli szeretet, a hűség és az őszinte megbocsátás értékét egy nekik rendelt, de nem tökéletes társon keresztül. A házasságban egy férfi és egy nő saját elhatározásából elkötelezi magát, hogy egymás bátorítására, segítésére és védelmére törekszik egész életében. Ilyen módon a házasság felelősségteljes, biztonságos és meghitt közösséget jelent számukra, és áldásul szolgál életük minden más területén is.

A házasság hete olyan széles körű összefogásra törekszik, mely gyakorlati példamutatással, tudományos kutatások eredményeivel, bibliai és erkölcsi érvekkel támasztja alá a házasság örökkévaló értékét. Bátorít minden olyan helyi kezdeményezést, amely hidat épít az adott közösség környezetében élő házaspárok és családok felé, amely segíti életüket, boldogulásukat. Nyíltan beszél a házasság mindennapi valóságáról, örömeiről és feszültségeiről. Igyekszik bölcs és gyakorlati tanácsokkal ellátni a házasokat és házasulandókat, valamint a teljes helyreállás reményét ébren tartani azokban, akiknek a kapcsolata válságban van, illetve valamilyen ok miatt megszakadt.

A Házasság hete rendezvénysorozat február 20-án a családokért tevékenykedő mozgalmak ünnepi szentmiséjével ér véget, amelyet a Házas Hétvége mozgalom szervez. A szentmisét Bíró László tábori püspök mutatja be a belvárosi főplébánia-templomban (Budapest V., Március 15. tér) 18 órakor.
A házasság ajándék

A Házasság hete záró szentmiséje

Az esemény a Házasság hete rendezvénysorozat része. Az Angliából indult kezdeményezés Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság fontosságára irányítja az emberek figyelmét. Magyarországon a programot a Magyar Evangéliumi Szövetség (Aliansz) és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa honosította meg 2008-ban. A Házasság hetét Magyarországon idén február 11. és 20. között tartják. Az eseménysorozatról bővebben tájékozódhatnak.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!