Jelentősen nőtt az álláskeresők száma

A nyilvántartott álláskeresők száma 2009. februárjának zárónapján 543,1 ezer fő volt. Ez az előző hónaphoz képest 6,7százalékos (34,0 ezer fős) növekedést mutat, míg az előző év azonos időszakához képest 14százalékos (66,5 ezer fős) növekedés volt megfigyelhető.  Januárban az összes nyilvántartott álláskereső 67 százaléka kapott valamilyen pénzbeli ellátást, egyharmaduk (179,3 ezer fő) pedig ellátás nélküli volt – derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) legfrissebb adataiból. A korábbi években is jellemző volt februárban az álláskeresők számának növekedése, azonban a gazdasági recesszió hatását mutatja, hogy az idén nagyobb mértékű növekedés következett be.

A nyilvántartott álláskeresőknek a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya 12,3 százalék, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 8,2 százalék volt február végén, változatlanul igen nagy régiók közötti szóródással. Az előbbi mutató Észak-Magyarország és Észak-Alföld esetében volt a legrosszabb (egyaránt 20,5 százalék), míg a legkisebb relatív mutatót Közép-Magyarországon (4,5 százalék) figyelhetjük meg.

Az Európai Unió tagországaiban előírt definíció szerinti munkanélküliségi ráta KSH által publikált legfrissebb adata 8,4 százalék, ami a munkaerő-felmérésből a 2008. novemberi-januári időszakra, a 15–74 éves népességre vonatkozóan kapott országos adatot mutatja. Ez az érték 0,3 százalékponttal haladja meg az egy évvel korábbi szintet.

A korábbi években is jellemző volt februárban az álláskeresők számának növekedése, azonban a gazdasági recesszió hatását mutatja, hogy az idén nagyobb mértékű növekedés következett be. (Tavaly január és február között 1,8 százalékkal, két évvel ezelőtt 4,5 százalékkal emelkedett a nyilvántartott álláskeresők száma).

Az adatok szerint gyorsul az álláskeresők létszámának egy év alatti növekedése: 2008. első kilenc hónapjában jellemzően 2-4 százalék között mozgott az álláskeresők számának egy év alatti növekedésének indexe, ez emelkedett a tavalyi év utolsó hónapjaiban 6-7 százalékra, idén januárban 9 százalék közelébe, februárban pedig elérte a 14 százalékot.

Az ÁFSZ adatai alapján éves viszonylatban a középfokú végzettségű, szakképzett álláskeresők (szakmunkások, a szakiskolát, szakközépiskolát, technikumot végzettek) száma emelkedik az átlagosnál jelentősebben. A diplomás álláskeresők száma viszont éves viszonylatban kisebb csökkenést mutat.

Januárhoz képest minden régióban emelkedett a nyilvántartott álláskeresők száma, a növekedés azonban a legnagyobb mértékben Közép-Dunántúl (11 százalék) és Nyugat-Dunántúl (10,7 százalék) munkaerőpiacát érintette. Továbbra is igen jelentős megyék közötti különbségek figyelhetők meg.

Kimagaslik Komárom-Esztergom valamint Győr-Moson-Sopron megye, mely területeken a gazdasági recesszió hatására már hónapok óta az országos átlagot jelentősen meghaladó mértékben emelkedik a nyilvántartott álláskeresők száma.

Még kiugróbbak a területi különbségek, ha az álláskeresők számát az előző év azonos időszakának adataihoz viszonyítjuk. Tavaly februárhoz képest Komárom-Esztergom megyében 50,2 százalékkal nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma, Győr-Moson-Sopronban 47 százalékos növekedés következett be. De az átlagot jelentősen meghaladó mértékű volt az emelkedés Fejér, Veszprém, Vas megyékben is, míg a gazdaságilag kedvezőtlenebb helyzetben lévő, alacsonyabb foglalkoztatottsági szinttel, kisebb vállalkozás-sűrűséggel rendelkező megyékben (Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg) az átlagosnál jóval kisebb mértékű volt a növekedés. A recesszió tehát azon megyék munkaerő-piaci viszonyaiban hoz nagyobb változásokat, amelyekben magas az iparban és ezen belül is az exportorientált feldolgozóiparban munkát vállalók száma.

A tartósan állást keresők aránya februárban 28,5 százalékot tett ki, ami azt jelenti, hogy 154,8 ezer fő több mint egy éve folyamatosan együttműködik az ÁFSZ kirendeltségeivel. Számuk egy év alatt 7,2 százalékkal emelkedett.

A tárgyhónapban 215 ezer fő volt jogosult valamilyen álláskeresési ellátásra. Az ellátásban részesülők száma az átlagosnál jelentősebben, 16,5 százalékkal emelkedett egy hónap alatt. Nagyobb részük, 70,5 százalékuk, járadékot kapott, a többiek álláskeresési segélyt. További 148,8 ezer fő részesült rendszeres szociális segélyben, ez az álláskeresők csaknem harmadát érinti.

Januárban az összes nyilvántartott álláskereső 67 százaléka kapott valamilyen pénzbeli
ellátást, egyharmaduk (179,3 ezer fő) pedig ellátás nélküli volt.

Emelkedésbe fordult februárban a nyilvántartott pályakezdők száma. Míg a pályakezdő álláskeresők száma október óta csökkenést mutatott, januárban már lényegében stagnált a számuk, s ez a trend februárban emelkedésbe fordult. A hóvégi zárónapon 44,7 ezer fő pályakezdő szerepelt a nyilvántartásban, számuk egy hónap alatt 7,3 százalékkal 3,1 ezer fővel) emelkedett, egy éves viszonylatban a pályakezdő álláskeresők száma 5,7 százalékos emelkedést mutat.

A gyorsjelentés itt elérhető.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!