Jól jelzi egy társadalom erkölcsiségét a gyermekekkel való bánásmódja

A gyermekekkel való bánásmódja egy-egy társadalomnak jól jelzi annak belső erkölcsiségét, jogállamiságát és azt, hogy a törvények uralkodnak-e abban az országban, vagy sem – jelentette ki Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kereszténydemokrata  parlamenti államtitkára a Gyermeksorsok, a horogkereszt és a sarló-kalapács árnyékában címmel rendezett konferencián.

Az állam azért jött létre, hogy a védteleneket segítse, és ha az ököljog uralkodik egy rendszerben, akkor az mindig az erőseket fogja segíteni, és a gyengéket el fogja nyomni – mutatott rá Rétvári Bence.

A gyermek nem tudja megvédeni magát - hangsúlyozta a kereszténydemokrata politikus, hozzátéve: ha egy rendszer arra épül, hogy megkérdőjelezi azoknak az emberi méltóságát, akik azt erővel nem tudják kivívni és megvédeni –  mert például gyerekek –  akkor ez jól mutatja, mennyire velejéig beteg az a rendszer.

„Az embertelenség mindig egymásra talál, van az emberekben egy szunnyadó kegyetlenség (...), ez néha átveszi a hatalmat, és akkor szinte mindegy milyen színezetű ez az embertelenség”  – fogalmazott Rétvári Bence. Kifejtette: az emberi méltóság sárba tiprása a közös ezekben a rendszerekben, a megkülönböztető jegyek ehhez képest másodlagosak, bár nem elhanyagolandók.

A parlamenti államtitkár kitért arra is, hogy Magyarországon tavaly mintegy 15 ezer bűncselekményt követtek el kiskorúak sérelmére. Ma is élnek közöttünk olyanok, akik, ha meglátnak egy védtelen embert, akkor nem a segítség, a szolidaritás érzése merül fel bennük, hanem hogy kihasználják védtelenségüket.

Rétvári Bence szerint akkor jár el helyesen az állam, ha ezeket az embereket jogilag is súlyosabban bünteti. Megjegyezte, ez már évtizedek óta a magyar jogi hagyományokban így van, minősített esetnek számít a kiskorúak sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekmény.

A parlamenti államtitkár szerint ugyanilyen fontos, hogyha már a kiskorúak elszenvedték a sérelmet, akkor a jogi eljárás ne jelentsen számukra újabb traumát. Ezért fogadtak el jogszabályt, és tettek lépéseket, hogy gyermekbarát meghallgatószobák legyenek a rendőrségeken. Megjegyezte, mintegy féltucatnyi ilyen szoba létre is jött és 2014-ig minden megyei rendőr-főkapitányságon tervezik kialakítását.

Nem csak a múltbeli rendszerek kegyetlenségeinek megismétlődésétől kell óvnunk magunkat, hanem fel kell ismerni, hogy bár rendszerszinten Európában kiveszett ez a gondolat, de vannak emberek, akikben él a deviancia és tőlük kell a demokratikus jogállam eszközeivel megvédeni a gyermekeket és a fiatalokat.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!