Király Béla búcsúztatása

2009. július 23-án helyezik örök nyugalomra professzor dr. Király Béla nyugállományú vezérezredest. A Magyar Köztársaság Országgyűlése, Honvédelmi Minisztériuma és a Magyar Honvédség halottját katonai tiszteletadással, a római katolikus egyház szertartása szerint búcsúztatják.

Az életének 98. évében elhunyt Király Béla – katona volt. Ezért katonai intézményből, a budapesti Maléter Pál laktanyából búcsúzik tőle a XXI. század Magyar Honvédsége.

Barátai, tisztelői, bajtársai, hosszú életének közeli és távoli tanúi a Maléter Pál laktanyában (Budapest, X., Zách u. 4.) felállított ravatalnál déli 12 órától róhatják le kegyeletüket, helyezhetik el a megemlékezés virágait.

A laktanya színháztermében folyamatosan Király Béla életútjával kapcsolatos filmeket vetítenek az általa megélt 98 év iránt érdeklődőknek.

A hivatalos búcsúztatás 14 órakor kezdődik.

Király Béla földi maradványait – végakaratának megfelelően – Nagy Imre egykori miniszterelnök nyughelyének közelében, a Rákoskeresztúri Új Köztemető 300-as parcellájában 16 órakor kezdődő végső búcsúzáson helyezik örök nyugalomra a római katolikus egyház ceremóniája szerint.

Király Bélát 1935-ben avatták tisztté a Ludovika Akadémián. Részt vett a II. világháborúban, 1950-ben tábornokká nevezték ki, majd a mai Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem jogelődje, a Honvéd Akadémia alapítóparancsnoka lett. 1951-ben koholt vádak alapján letartóztatták, 1956 szeptemberi szabadulása után rehabilitálták.

Életének egyik meghatározó időszaka az 1956-os forradalom és szabadságharc volt. Király Béla 1956-ban a Nemzetőrség főparancsnoka, Budapest katonai városparancsnoka volt. A forradalom leverését követően Ausztriába, majd az USA-ba emigrált, ahol 1965-ben állampolgárságot is kapott. Életét ezután a tudománynak és az oktatásnak szentelte. 1989 nyarán hazatelepült. Az első szabad választásokon országgyűlési képviselő lett, 1990-ben vezérezredessé nevezték ki.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján, 2006-ban megalapította és haláláig támogatta "Az 1956-os Nemzetőrség Hagyományápoló Tanácsát".
Kiemelkedő tevékenységének elismeréseként megkapta a Magyar Érdemrend Tiszti keresztjét - kardokkal, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét - kardokkal, a Tűzkeresztet – kardokkal, a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjét, és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!