Kövér: az iskolarendszeren keresztül lehet az asszimilációt lassítani

Egyértelműen az oktatás fejlesztése segíthet az asszimiláció megállításában, lassításában a határon túli magyar közösségek esetében, de ezt gyakran nehezíti a szomszédos országok politikája – mondta Kövér László a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Közölte: az adatok szerint az elmúlt húsz évben a szórványban élő magyarság nagyobb ütemben fogyott, mint a tömbben élők közössége. A szórványban élő magyarságot mutatja be sokszínű műsorokkal vasárnap a közmédia.

Kifejtette: az a probléma, hogy az utódállamok egy része tudatos, állami szintű politikát folytat rendszereket és párthatárokat átívelő módon a magyarság asszimilálására, ami elsősorban az iskolarendszer elsorvasztásán keresztül működik. Romániában egyelőre nem érdemes számítani arra, hogy az ottani kormány partner lesz abban, hogy segítsenek az ottani magyaroknak a magyarként való megmaradásukban.

Jó példaként említette Szlovénia kisebbségvédelmi rendszerét, ott az olasz és a magyar kisebbségnek teljes jogú parlamenti képviselete van, a nyelvi jogaikat a legmagasabb európai sztenderdek alapján ismerik el. De olyan csekélyre fogyott már a magyar közösség Szlovéniában, hogy nagyon nehéz az oktatás színvonalát fenntartani. Közölte: nem elég magyarul tanítani a gyerekeket, olyan szinten kell mindezt tenni, hogy versenyképes tudáshoz jussanak abban az országban, ahol élnek.

Kövér László elmondta: az elmúlt húsz évben a Magyarország jelenlegi területén élő népesség jelentős mértékben fogyott, és ez a fogyás sokkal nagyobb mértékű lett volna, ha a Kárpát-medence más területeiről nem vándorolnak ide magyarok, akik aztán itt alapítottak egzisztenciát. Ezzel tulajdonképpen a mi népességfogyásunkat mérsékelték.

Közölte: az adatok szerint az elmúlt húsz évben a szórványban élő magyarság nagyobb ütemben fogyott, mint a tömbben élők közössége. A házelnök hangsúlyozta: ha nem tudjuk megállítani vagy legalább lassítani ezeket a folyamatokat, akkor belátható időn belül ezeken a területeken a magyarság gyakorlatilag el fog tűnni, a magyar szó mindenképpen el fog tűnni, a magyar közösség mindenképpen fölszámolódik, és ezt amennyire lehet, nekünk meg kell akadályozni. Úgy vélte, a legtöbbet azzal segíthetnek, ha minél többet járnak ezekben a közösségekben és minél több emberi kapcsolatot teremtenek, vagyis fenntartják az élő kapcsolatokat a magyar közösségekkel. Ez a segítség nemcsak anyagi természetű lehet, hanem erkölcsi is, hiszen ha ezekkel a közösségekkel el tudják hitetni, hogy róluk igenis gondolkodnak Magyarországon és próbálnak róluk gondoskodni is, akkor ez önmagában is az ő erejüket is megsokszorozza.

Kövér László arról is beszélt, hogy ami jó Magyarországnak, az egészen biztosan jó a magyaroknak Magyarország határain kívül is, és ez fordítva is igaz. Csak egészben szabad gondolkodni, de ez nem jelenti azt, hogy ugyanazokat az eszközöket kell alkalmazni a tömbben élő magyarság megerősítésére, mint a szórványban élőkkel kapcsolatban.

Arra is kitért, hogy vannak közös pontok a szórványpolitikában az egyes országokat illetően, bár gazdasági-szociális értelemben egy Szlovákiában élő magyar életminősége nyilvánvalóan nem vethető össze egy Ukrajnában élőével. Ugyanakkor a megmaradás szempontjából vannak közös elemek, és lehet olyan politikát kialakítani, amely bizonyos támogatásokat igyekszik minden helyre eljuttatni, ilyen például a szórványkollégiumok vagy az iskolabusz-programok támogatása. Hozzáfűzte: azonban nem lehet elkövetni azt a hibát, hogy mindent uniformizálni akarnak.

Az interjú teljes hosszában a Duna Televízión lesz látható vasárnap.

Sokszínű műsor a közmédiában vasárnap

A szórványban élő magyarságot mutatja be sokszínű műsorokkal vasárnap a közmédia, a tematikus napon a Duna, a Duna World, az M1 aktuális csatorna, valamint a Kossuth Rádió műsorai is foglalkoznak a témával.

Az Országgyűlés november elején nyilvánította november 15-ét, Bethlen Gábor (1580-1629) erdélyi fejedelem születésének és halálának évfordulóját a magyar szórvány napjává. Erről a napról néhány éve az erdélyi magyarság már megemlékezik, az anyaországi kezdeményezésbe pedig a tematikus nappal a közmédia is bekapcsolódik mintegy 100 anyaggal, több mint hatórás műsorral – mondta el Siklósi Beatrix, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kiemelt projektekért is felelős főszerkesztője az MTI-vel. Közölte, hogy az M1 aktuális csatornán szólalnak majd meg határon túli és hazai politikusok, szakértők, míg a Duna televízióban és a Duna World csatornán a szórványban élő magyarság mindennapjaival, kultúrájával, szokásaival, a megmaradásért tett erőfeszítéseivel ismerkedhetnek meg a nézők.

A főszerkesztő beszámolt arról, hogy a budapesti Magyarság Házából számos beszélgetést láthatnak majd a televíziónézők, ott politikusok, szakértők, művészek, közéleti személyiségek beszélnek majd a szórványban élő magyarok jelenlegi helyzetéről. Kiemelte, hogy az intézményben számos kulturális, hagyományőrző programot is tartanak vasárnap, amelyen bárki részt vehet. A tematikus napon láthatnak majd a nézők az erdélyi, a felvidéki, a délvidéki és a kárpátaljai szórványban élőket bemutató felvételeket.

Siklósi Beatrix kiemelte, hogy a közmédia egyik műsorvezetője és néhány művész "áttelepült" néhány napra a szórványban élő magyarokhoz, részt vettek a mindennapjaikban, megtapasztalták, milyen körülmények között, milyen nehézségek közepette élnek. Példaként említette, hogy Rátonyi Krisztina Csángóföldön, Lészpeden egy panzióban dolgozott, Vadkerti Imre zenész, színész pedig a Felvidéken kapcsolódott be a helyi magyarok életébe. Benkő Péter színművész és Rusz Milán, a Magyarországi Szerb Színház igazgatója a Szerémségbe utazott, ahol nagy sikerrel adták elő a Jávor Pali utolsó mulatása című darabot.

A főszerkesztő kiemelte, hogy élőben jelentkeznek majd a Temesváron hétvégén zajló kétnapos szórványkonferenciáról. Szó lesz a műsorban a szórványban élő magyarság fogyásának megállítását célzó Petőfi-programról, megszólal a műsorfolyamban mások mellett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár is.

A műsorfolyamban rövid bejátszásokban mutatnak be a szórványterületeken található településeket és olyan embereket, kezdeményezéseket, amelyek a magyarság megmaradását segítik. Megismerkedhetnek a tévénézők a szórványban élők szokásaival, jellegzetes ételeikkel, zenéikkel, táncaikkal, viseletükkel is.

A tematikus nap két műsorvezetője Borbás Marcsi és Böjte Csaba lesz.

Siklósi Beatrix közölte, hogy a tévé- és rádióműsorok mellett a mediaklikk.hu portálon további exkluzív riportokat tekinthetnek meg az érdeklődők. Emellett várnak a szórványterületen készült fotókat is a hethatar [kukac] mtva.hu (hethatar[at]mtva[dot]hu) címre.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!