A magyar adópolitika sikere milliárdokban mérhető

A gazdaság minden szereplőjének saját képességei szerint hozzá kell járulnia a közterhekhez, hiszen ez vezethet el egy hosszútávon fenntartható pénzügyi rendszerhez – hangsúlyozta Pankucsi Zoltán (NGM) adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkár a multik adózásáról tartott sajtótájékoztatón. Bár a nemzetközi szervezetek és az Európai Unió részéről is folyamatosan bírálták a kormányt, mára ezek a közterhek teljesen elfogadottá váltak.

Ennek érdekében a kormány olyan adórendszert dolgozott ki még 2010-ben, ami megbecsüli a legális munkát, teret ad a családoknak, biztosítja a költségvetés fenntarthatóságához szükséges bevételeket és segít kordában tartani a költségvetési hiányt, hozzájárul a mindenkori államadósság csökkentéséhez, illetve érvényre juttatja a kölcsönös felelősség elvét az adózásban is – sorolta.

Az államtitkár emlékeztetett, 2010-ben már egyértelművé vált, hogy azoknak a szektoroknak kell többletterhet viselniük a közterhekből is, amik korábban jelentős erőfölényükkel visszaéltek, visszaélhettek, ennek kapcsán tekintélyes extra profitra tudtak szert tenni, amit nem egyszer ki is vittek a gazdaságból.

Kiemelte, a kormánynak ezért is volt első intézkedései között a bankadó bevezetése. Emellett említette az energiaszektort, a kereskedelmi láncok körét, és a távközlést. Hangsúlyozta, ezeknek a szektoroknak megvolt mindehhez a teherviselő képességük. Az intézkedés lényeges elemeként emelte ki, hogy a fenti területek egyike sem klasszikus értelemben vett termelő-exportáló ágazat, ilyen értelemben Magyarország gazdasági potenciálját nem érintette az az extra teher, amit számukra a kormányzat előírt.
 

„2010 és 2012 között a bankadó és az ágazati különadók 1000 milliárd forint bevételt jelentettek az államkasszába."

Jelezte, nemzetközi szervezetek és az Európai Unió részéről is folyamatosan bírálták a kormányt, miközben mára ezek a közterhek teljesen elfogadottá váltak. Példaként említette, a bankadót, ami Szlovéniától Franciaországon át az Egyesült Királyságig mindenhol jelen van.

Pankucsi Zoltán számadatokat sorolva arról is beszámolt, hogy 2010 és 2012 között a bankadó és az ágazati különadók 1000 milliárd forint bevételt jelentettek az államkasszába, míg csak a bankadó 2010 és 2014 között 800 milliárd forint pluszt jelentett. Ezeknek a bevételeknek köszönhetően került ki 2013-ban Magyarország a túlzottdeficit-eljárás alól – hangsúlyozta.

Így sikerült stabilizálni a költségvetést, az államháztartási hiányt megfelelő szintre szorítani és tartani, valamint kedvező folyamatok indultak el, melyek kapcsán több mint 2000 milliárd forint maradt a családoknál és a lakosságnál, 700 milliárd pedig a kis-, és középvállalkozásokhoz jutott – sorolta. Ez az adópolitika hatott a gazdasági növekedésre és a foglalkoztatásra is – tette hozzá.

Kijelentette, mindennek köszönhetően lehet gondolkodni a további adócsökkentéseken, aminek az idén tavasszal elfogadott adócsomag már hírnöke.

Leszögezte, azért, hogy a magyar lakosság, a családok és kkv-k ne viseljenek extra terheket, azoknak a szektoroknak kell külön terheket vállalniuk, akik egyébként képesek erre. Szeretnénk, ha a magyar modell az adópolitikában a jövőben is fennmaradna, azon dolgozunk, hogy a reformok további sikereket hozzanak az ország számára – mondta.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!