Magyarország konzultációra hazarendelte hollandiai nagykövetét - a holland külügyminiszter felhívta magyar kollégáját, és nyilvánosan is reagált (FRISSÍTVE!)

Magyarország konzultációra hazarendelte Hollandiába akkreditált nagykövetét, meghatározatlan ideig szünetel a nagyköveti szintű kapcsolattartás a két ország között – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

                              Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

„Ez a diplomáciában az egyik legradikálisabb lépés” – tette hozzá. Szijjártó Péter úgy fogalmazott: arra utasította az ideiglenes ügyvivőt, hogy hétfőn a holland külügyminisztériumban személyesen a lehető leghatározottabban utasítsa vissza a Magyarországot ért rágalmakat és megalapozatlan kijelentéseket, valamint kérjen magyarázatot a holland külügyminisztériumban arra, hogy mik állnak a kijelentések hátterében, a holland nagykövet vajon központi mandátum alapján, vagy a saját elhatározásából cselekedett így.

„Nem elégszünk meg zárt ajtók mögötti magyarázattal” – szögezte le. A távozó holland nagykövet, Gajus Scheltema a 168 órának adott interjúban egyebek mellett azt mondta, hogy a szélsőséges iszlamisták „ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány”. Szijjártó Péter hangsúlyozta: Hollandia budapesti nagykövete a diplomáciai szokásokat semmibe vevő, messze túllépő, Magyarországot méltóságában és szuverenitásában is megsértő nyilatkozatot tett, amely nagyon ritkán fordul elő, és a dolog súlya miatt újabb diplomáciai lépéseket volt kénytelen tenni. „Hollandia budapesti nagykövete egy interjúban gyalázta Magyarországot, ezért nem mellőzhető a holland kormány nyilvános állásfoglalása ebben a kérdésben” – fogalmazott.

A külügyminiszter elmondta: sok alaptalan vád, méltatlan rágalom és visszautasítandó kijelentés hangzott el az interjúban, de ezek közül is legsúlyosabbnak azt tartja, amikor Magyarország és a terroristák közé gyakorlatilag egyenlőségjelet tesz a holland nagykövet. „Magyarország álláspontja világos, meg akarjuk védeni az országot, a magyar embereket, Európát és az európai embereket, nem engedjük be az illegális bevándorlókat” – jelentette ki Szijjártó Péter.

A külügyminiszter bírálta a holland nagykövetnek azt a kijelentését is, amely szerint autós merénylet bárhol megtörténhet. „Ennél kegyeletsértőbb és érzéketlenebb nyilatkozatot nehéz tenni. Mi soha nem fogjuk elfogadni, hogy Európa olyan kontinens legyen, ahol bárhol előfordulhat autós merénylet, emberek halálát okozva” – jelentette ki. Szijjártó Péter közölte azt is: a Magyarországra érkező új holland nagykövetet semmilyen minisztériumban és semmilyen állami intézményben nem fogják fogadni mindaddig, amíg a holland kormány nem ad hivatalos magyarázatot a kijelentésekre. Kérdésre válaszolva a külügyminiszter jelezte: ha bebizonyosodik, hogy az interjúban nem a nagykövet magánvéleménye jelent meg, ha a hollandok nem tesznek megfelelő elnézést kérő nyilatkozatot nyilvánosan, akkor a Hollandiába akkreditált magyar nagykövet hazarendelése hosszú távú lesz, illetve megteszik a még szükségessé váló diplomáciai vagy politikai lépéseket.

Szintén kérdésre válaszolva közölte: mostanáig zárt ajtók mögött, nem nyilvános magyarázatot sem kapott Magyarország. Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország több mint ezer éves államisággal rendelkező ország, „nem egy bokszzsák”, és „bőven vége van” annak az időszaknak, amikor egyes külföldi állami vezetők „kitölthették a dühüket” Magyarországon. Felidézte: 2015-ben az egykori osztrák kancellár „nácizta” Magyarországot, majd szárnyas kapukat építettek a saját határaikra, a horvát miniszterelnök „gyalázta Magyarországot”, aztán néhány nap alatt összeomlott az ellátórendszerük az illegális bevándorlók nyomása alatt és „meglehetősen messze kerültek” a schengeni tagságtól, a román külügyminiszter pedig autistának bélyegezte Magyarországot. „Egyikük sincs már hivatalban” – jegyezte meg a külgazdasági és külügyminiszter.

Holland külügyminiszter: Semmiféle kapcsolat nem áll fenn a terrorizmus és a magyar kormány fellépése között

Nyilvánvaló, hogy semmiféle kapcsolat nem áll fent a terrorizmus és a magyar kormány fellépése között. Ez fel sem merül - jelentette ki Bert Koenders holland külügyminiszter pénteken Hágában, a holland minisztertanács ülése előtt tett nyilatkozatában.

Koenders Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentésére reagált, amely szerint a két ország között meghatározatlan időre abbamarad a nagyköveti szintű kapcsolattartás.

A holland miniszter úgy vélekedett, nem tudja elképzelni, hogy Gajus Scheltema távozó holland nagykövet a diplomáciai feszültséget kiváltó interjúban az említett utalást „így akarta mondani”. Hozzátette, a megjelent kijelentések nem tükrözik kormánya álláspontját.

Koenders túlzó intézkedésnek tartja Szijjártó Péter döntését. Hozzátette, nem tudja, hogy bocsánatot fog-e kérni az eset miatt, de úgy vélekedett, nem szabad, hogy elhatalmasodjon a diplomáciai ellentét a két ország között.

Telefonbeszélgetés a két tárcavezető között

A miniszter elmondta: Bert Koenders holland külügyminiszter néhány órája telefonon felhívta őt, és azt mondta: „nyilvánvaló”, hogy nem tükrözi a holland kormány álláspontját, amit a nagykövet a terrorizmus és Magyarország összefüggéséről mondott, ettől elhatárolódott, és úgy fogalmazott, „nem boldog” a kijelentés miatt.

Bert Koenders kérte, hogy próbálják csökkenteni a feszültséget – idézte holland kollégája szavait Szijjártó Péter.

A miniszter arra kérte a holland tárcavezetőt, hogy ezt tegye világossá a nyilvánosság előtt is, ami – fűzte hozzá –, már megtörtént.

Hozzátette: hétfőn konzultál a hazarendelt hágai magyar nagykövettel, az ottani ideiglenes ügyvivő pedig bemegy a holland külügyminisztériumba, és „még egyszer ezt a beszélgetést lefolytatja”.

Hétfőn döntenek arról, hogy mi a következő lépés – közölte.

Szijjártó Péter kiemelte: a holland külügyminiszter világossá tette, hogy a nagykövet nem kormánya álláspontját képviselte és elhatárolódott ettől, ő pedig „értékeli ezt a telefonhívást”. Úgy folytatta: részletesen áttekinti a holland külügyminiszter nyilatkozatát.

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: nem akarja élezni a konfliktust, senkinek nem érdeke, hogy két EU-tagország egymással vitában álljon, de – fűzte hozzá – nem Magyarország kérte, hogy a holland nagykövet vonjon párhuzamot „a magyar kormány és a terrorszervezetek gondolkodásmódja között”, ezért nem lehet nagyvonalúságot elvárni ebben a helyzetben. Magyarországot senki sem rágalmazhatja következmények nélkül – jelentette ki.

Hangsúlyozta: a vita egy pontra vezethető vissza: vannak az Európai Unióban bevándorláspárti és biztonságpárti kormányok, a hollandok a bevándorláspártiak közé tartoznak, a magyar kormány pedig a magyar emberek biztonságát tekinti elsődleges kérdésnek. A miniszter úgy fogalmazott: ezt a diplomáciai vitát a két ország között a holland nagykövet „elfogadhatatlan” nyilatkozata okozza.

Szijjártó Péter jelezte azt is: a gazdasági kapcsolatokat nem érinti ez a diplomáciai probléma.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!