Magyarországon szabad a vallásgyakorlás

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség üdvözli, hogy az Országgyűlés legutóbbi ülésén 18 felekezetet ismert el egyházként, a döntés annak bizonyítéka, hogy az új egyházügyi törvény igenis nyitva hagyja a kaput számos felekezet előtt az egyházzá történő elismerést illetően. Magyarország jogállam, ahol vallásos meggyőződését egyénileg és közösségileg mindenki kifejezheti és gyakorolhatja. Az új egyházakkal kiegészült törvény 2012. március 1-jétől lépet hatályba.

Stágel Bence az IKSZ elnöke, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő és Törcsi Péter alelnök az közleményében kiemelte: vallják, hogy elismeréstől függetlenül a szabad vallásgyakorlás a szabad társadalom, az egyéni és közösségi boldogság alapja. Azonban úgy gondolják, hogy a türelmetlen szekularizáció, valamint a biznisz egyházak korábbi elszaporodása a túlzásba vitt politikai korrektség és erőltetett világnézeti semlegesség következményei. Ezek kifejezetten káros folyamatok, melyek lassítása és háttérbe szorítása a felnövő generációk feladata.  

A kereszténydemokrata politikusok hozzátették, hangsúlyozni kell, hogy sem az új törvényi szabályozás, sem saját meggyőződés nem köti össze az egyházalapítást és a szabad vallásgyakorlást. Magyarország jogállam, ahol vallásos meggyőződését egyénileg és közösségileg mindenki kifejezheti és gyakorolhatja.

A kizárólag haszonszerzésre szakosodott bizniszegyházak alapítását és terjedését az új egyházügyi törvény hatékonyan meggátolta. Azonban van, ami ellen jogszabállyal kevésbé sikeresen lehet küzdeni: egyre divatosabbá válik ugyanis az erőltetett szekularizáció minden élethelyzetre történő, militáns követelése. Már nem megy újdonságszámba, hogy „világnézeti semlegességre” hivatkozva keresztek, feszületek eltávolítását sürgessék politikai vagy „civil” erők Lengyelországban vagy Olaszországban – jelentette ki Stágel Bence és Törcsi Péter.  

Hétfőn a parlament kibővítette az elismert egyházak körét: a decemberi 14 után újabb 18 vallási közösségnek szavaztak meg egyházi jogállást a kormánypárti képviselők. A Ház döntött 66 vallási közösség kérelmének elutasításáról is, így azok március 1-jével elveszítik egyházi státuszukat és egyesületként működhetnek. Egyházként működhet a Magyarországi Metodista Egyház, a Magyar Pünkösdi Egyház, a Szent Margit Anglikán/Episzkopális Egyház, az Erdélyi Gyülekezet, a Hetednapi Adventista Egyház, a Magyarországi Kopt Ortodox Egyház, a Krisztusban Hívő Nazarénus Gyülekezetek, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége, az Üdvhadsereg Szabadegyház - Magyarország, az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza, a Magyarországi Jehova Tanúi Egyház, a két muzulmán felekezet, a Magyar Iszlám Közösség és a Magyarországi Muszlimok Egyháza kezdeményezésére létrejött Magyarországi Iszlám Tanács, továbbá öt buddhista vallási közösség.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!