Már nem riogat 23 millió román beözönlésével az MSZP

Kiemelten akarnak foglalkozni a határon túli magyarokkal külpolitikai programjaik alapján a pártok, a közeli és a távolabbi térségekkel, országokkal kialakítandó viszonyról jelentősen eltérnek az elképzeléseik. Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke kijelentette: meg kell adni az állampolgárságot a határon túli magyaroknak, akik megtartották magyarságukat és hozzánk akarnak tartozni. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke korábban azt mondta, bárhogyan dönt is az Európai Unió a magyarországi földvásárlási moratórium meghosszabbításáról, a Fidesz-KDNP-kormány mindenképpen megakadályozza, hogy a külföldiek földet vásárolhassanak Magyarországon.

A Kereszténydemokrata Néppárt külpolitikai elképzelései között fő helyen a határon túli magyaroknak az állampolgárság megadása és a földvásárlás moratóriumának meghosszabbítása szerepel.
    
Simicskó István, a párt alelnöke kijelentette: meg kell adni az állampolgárságot a határon túli magyaroknak, akik megtartották magyarságukat és hozzánk akarnak tartozni. Úgy fogalmazott: „Alkossunk nemzetstratégiát, álljunk ki a határon túli magyarok autonómiatörekvései mellett, higgyük el, hogy csak rajtunk múlik”.
    
Semjén Zsolt, a KDNP elnöke korábban azt mondta, bárhogyan dönt is az Európai Unió a magyarországi földvásárlási moratórium meghosszabbításáról, a Fidesz-KDNP-kormány mindenképpen megakadályozza, hogy a külföldiek földet vásárolhassanak Magyarországon.

A Fidesz külpolitikai céljainak egyik sarkalatos pontja, hogy – kormányra kerülve – a kölcsönös tisztelet jegyében teljesen új alapokra helyezi a magyar-szlovák viszonyt.
    
A kettős állampolgárság kérdésével kapcsolatban Orbán Viktor pártelnök egy tavaly őszi televíziós interjúban fejtette ki legmarkánsabban álláspontját, amikor is kijelentette: a kettős állampolgárságról szóló 2004-es népszavazás eredménye olyan „nemzeti akaratnyilvánítás” volt, amely politikailag és erkölcsileg kötelezi az ország vezetőit.
    
Orbán Viktor pártelnök arra is készül, hogy XXI. századi kapcsolatrendszerré formálják az eddigi orosz-magyar kapcsolatokat; mint mondta, tavaly novemberben éppen ezért, vagyis az orosz-magyar kapcsolatok rendezése érdekében vett részt az Egységes Oroszország Párt szentpétervári kongresszusán. A politikus véleménye szerint Oroszország is segíteni fog Magyarországnak az energiafüggetlenség elérésében.
    
Az orosz-magyar gazdasági kapcsolatok megújításához hasonlóan a Fidesz fejlesztené a kínai-magyar kapcsolatokat is.
    
Az elmúlt hetekben a Fidesz elnöke a beszédeiben rendszeresen erős közép-európai régió kialakítását szorgalmazta. Minden esetben hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Közép-Európa nem lehet erős és sikeres az erős Magyarország nélkül, ehhez azonban olyan kormányzásra van szükség, amely visszaszerzi az ország nemzetközi tekintélyét, amely szenvedéllyel képviseli a magyar érdekeket a világban.    

Az MSZP már nem riogat 23 millió román beözönlésével, a szocialisták ugyan kormányon tettekben nem jeleskedtek, szavakban azonban alkotmányos felelősségüknek és lelkiismereti ügyüknek tartják a törődést a határon túli magyarság helyzetével, sorsával, jövőjével; felelősséget vállalnak szülőföldjükön való boldogulásukért, nemzeti, nyelvi önazonosságuk megőrzéséért, helyzetük javításáért, a kisebbségi ügy hatékony nemzetközi képviseletéért.  

Mesterházy Attila miniszterelnök-jelöltnek az MSZP honlapján olvasható programja szerint a szomszédságpolitikában az egyik legfontosabb feladat, hogy megakadályozzák a magyar-szlovák kapcsolatok további romlását a tavaly szeptember 10-i miniszterelnöki találkozón elfogadott közös nyilatkozat alapján.
    
A dokumentum külpolitikára vonatkozó részének hívószavai a partnerség és nemzeti érdekérvényesítés. Mint hangsúlyozzák, a mindennapi külpolitikának mentesnek kell maradnia a pártpolitikai és ideológiai megfontolásoktól. Az uniós politikával kapcsolatban rögzítik: az MSZP a továbbiakban is segítené Horvátország csatlakozását és a nyugat-balkáni térség integrációját.

Retkes Attila elnökké választása után az SZDSZ-ben lényeges kérdéssé vált a határon túli magyarság helyzete – mondta az MTI-nek a párt külügyi titkára, Kugyela Tamás. Közölte, hogy a korábbinál jobb személyes és akár intézményi kapcsolatokat akarnak kialakítani a határon túli magyar pártokkal. Magyarország külpolitikájának a régiós politikán és az EU-s elkötelezettségeken kell alapulnia.

Az MDF külügyi programjában kiemelkedő helyen szerepel, hogy Magyarország szuverenitását, területi integritását minden körülmények között meg kell védeni. Magyarország alapvető érdekének nevezik, hogy a transzatlanti politikai és biztonsági szövetség a világ legerősebb együttműködési rendszere maradjon, s ebben az országnak aktív szerepet kell játszania.
    
A Jobbik nemzeti érdekű és keleti testvéri kötelékeken alapuló külpolitikát ígér. Gyöngyösi Márton, a párt külügyi és külgazdasági miniszterjelöltje azt mondta: az új keleti külpolitika irányát Kína, Oroszország, Kazahsztán és Törökország határozná meg, de az arab világ felé való nyitást is nagyon fontosnak tartják.
    
A nemzeti érdekű külpolitika azt jelenti, hogy a magyar érdekeket minden esetben előrébb rangsorolják, mint a különböző nemzetközi szervezetek – például a NATO és az Európai Unió érdekeit.
    

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!