Nyilvános a Fidesz és a KDNP programja

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke vezeti a Fidesz-KDNP országos és Fejér megyei listáját is az áprilisi országgyűlési választáson – jelentette be Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke az ötödik helyet foglalja el ezen a listán. Nyilvános a pártszövetség programja is, ez a Nemzeti ügyek politikája címet viseli. A Fidesz és a KDNP 95 oldalas programja hat nagyobb részben mutatja be a kormányzati elképzeléseket. Orbán Viktor öt alapértéket fogalmaz meg, amelyekre szerint a következő ciklus kormányzatának építenie kell, ezek a munka, az otthon, a család, az egészség, a rend. A programban a szociális kérdésekről Soltész Miklós, az Országgyűlés szociális bizottságának KDNP-s alelnöke ír. Nézze meg a szövetség országos és területi listáit.

A Fidesz országos listájának első húsz helye Kövér László tájékoztatása szerint a következőképp alakult: Orbán Viktor, Schmitt Pál, Horváth János, Wittner Mária, Semjén Zsolt, Kövér László, Navracsics Tibor, Lezsák Sándor, Jakab István, Szatmáry Kristóf, Turi-Kovács Béla, Farkas Flórián, Ágh Péter, Pelczné dr. Gáll Ildikó, Varga Mihály, Pokorni Zoltán, Kósa Lajos, Harrach Péter, Tarlós István, Kubatov Gábor. A választmány véglegesítette a megyei listákat is.

Kövér szerint, a kétmillió kopogtatócédula összegyűjtésével, a szövetségeivel kötött szerződés megújításával, és a választási listák felállításával a Fidesz egy hosszú és sikeres felkészülési időszakot zárt ma le, mint fogalmazott, a párt készen áll történetének egyik legnagyobb kihívására. Hozzátette: a következő kormány politikája nem épülhet az őszödi beszédre, a nokiás dobozokban átadott pénzösszegekre, a hatalommal való visszaélésre, bűnözésre, hazugságokra és következménynélküliségre, amelyek ezt az időszakot jellemezték.

Kövér László közölte: a választmányi ülés megerősítette a Nemzeti ügyek politikája című dokumentumot, amely a 2007-es Erős Magyarország című programra épül, és amelyet Orbán Viktor mutatott be a választmányi ülésen. Ez a következő évtized kormányzati politikájának alapjait, kereteit foglalja össze.

– Lezárhatunk egy korszakot, amelynek csalódásai abból fakadtak, hogy a kormányzati politikát egyre inkább magáncélok és üzleti érdekek határozták meg. Elég, ha csak a BKV-nál történt súlyos visszaéléseket, a sukorói földügyletet vagy a költségvetési adatok rendszeres meghamisítását említjük – olvasható a Fidesz pénteken bemutatott választási programjának bevezetőjében, melyet Orbán Viktor, a párt elnöke jegyez. Leszögezte azt is, hogy Magyarország következő kormányának a nemzeti ügyek kormányának kell lennie. A nemzeti ügyek közé a gazdaság talpra állítása, a rend, valamint a szociális biztonság megteremtése, az egészségügy megmentése és a demokratikus normák helyreállítása tartozik.

A pártelnök kitér arra is, hogy a nemzeti ügyek kormányának fontos feladata lesz megújítani szövetségét a Nyugattal, erősebb kapcsolatokat teremteni Amerikával, és új alapokra helyezni viszonyát a keleti országokkal is, s Magyarországot meghatározó szereplővé tenni egy közép-európai együttműködésben.

A gazdasági részt Matolcsy György jegyzi, a rendteremtésről Lázár János, az egészségügyről Pesti Imre, a szociális kérdésekről Soltész Miklós, az Országgyűlés szociális bizottságának KDNP-s alelnöke, a demokratikus berendezkedésről pedig Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője ír.

Soltész Miklós szerint a szociális biztonság politikát új alapokra kell helyezni, kiemelt területeink, céljaink a következők:
• A családok erősítése, a gyermekvállalás támogatása
• Az idősek tisztelete, megbecsülése, biztonsága
• A fogyatékossággal élők helyzete
• Szociális, gyermekvédelmi-gyermekjóléti szolgáltatások
• A cigányság körülményei, társadalmi beilleszkedése
• A nyomor enyhítése
• Otthonteremtés, lakhatás
• A jövő építése: ifjúság és sport

A közbiztonsággal és igazságszolgáltatással foglalkozó részben az olvasható, hogy a pártszövetség kormányra kerülése esetén a jelenleginél jóval súlyosabb büntetést kapnak azok, akik a közösség bizalmával visszaélnek, és bűncselekményeket követnek el. Az elmúlt nyolc év egyetlenegy kormányzati döntése sem maradhat titokban, ezért minden adatot, információt, szerződést nyilvánosságra kell hozni. A választások utáni első lépések egyikeként a Fidesz és a KDNP szigorítani fogja a büntető törvénykönyvet is és bevezeti a három csapás törvényt. Mindezek mellett a program fontos célkitűzése a rendőrség megerősítése 3500 új rendőr felvételével, valamint elérni azt, hogy egy település se maradjon rendőr nélkül.

A Matolcsy György által jegyzett részben többek között a munkahelyteremtésről, a vállalkozások számára nyújtott egyszerűbb feltételekről, a magyar építőipar beindításáról, valamint a magyar mezőgazdaság megújításáról olvashatunk.

– Munkaközpontúvá kell alakítani a gazdaság, a társadalom és az állam működését, és egymillió új munkahelyet kell egy évtizeden belül létesíteni – erről Matolcsy György, korábbi gazdasági miniszter a Nemzeti ügyek politikája címmel pénteken elfogadott Fidesz-KDNP választási program szakpolitikai fejezetében írt. Az új munkahelyek jelentős részét felsőfokú végzettség nélküli emberek számára kell a vállalkozóknak létrehozniuk, hiszen közöttük sok a munkanélküli vagy az inaktív. Az ilyen típusú új munkahelyek döntő többsége három területen jöhet létre: az építőipar, a mezőgazdaság és a hazai turizmus képes tömegesen felszívni a ma nem foglalkoztatott munkaerőt. Az egymillió új munkahely másik részét a frissen végzett, sokszor több idegen nyelvet is beszélő fiatalok elhelyezkedésének megkönnyítésére kell a vállalkozásoknak megteremteniük.

Hozzátette: a nemzeti ügyek kormánya programot indít a gazdasági bürokrácia és az adminisztráció csökkentésére. A program elsődleges célja a betarthatatlanul bonyolult és olykor önkényesen működtetett adórendszer egyszerűsítése, másodlagos célja a vállalkozások tevékenységét szabályozó előírások terheinek csökkentése. Ezzel közvetlenül 300-500 milliárd forinttal csökkennek a vállalkozások egy évre jutó költségei.

Az építőipar fellendítése érdekében országos energiahatékonysági programról is ír, mint kifejtette: évente a lakásállomány 10 százalékának felújítása 80 ezer építőipari munkahelyet teremtene, és ez a befektetés az országnak kevesebb, mint 10 év alatt megtérülne, továbbá környezetvédelmi vállalásokat is megoldaná.

Közmunka keretében szerinte lehetőségeket kell biztosítani a romáknak valamint a szakképzetlen munkavállalóknak az építőiparban, a mezőgazdaságban. Hozzátette: csak egy összetettebb, sok kis- és közepes méretű birtokra épülő, változatos termékszerkezetű mezőgazdaság tud nagyszámú, megélhetést biztosító munkahelyet teremteni, és ezáltal kellő távlatot nyújtani a gazdatársadalom, és utánpótlást a fiatal gazdák számára.

A program letölthető innen

A Fidesz-KDNP területi listái

TOLNA MEGYE
1. Potápi Árpád
2. Horváth István
3. Puskás Imre
4. Hirt Ferenc
5. Tóth Ferenc
6. Patay Vilmos
7. Vejkei Imre
8. Braun Márton
9. Fehérvári Tamás
10. Széles András
11. Bordács József
12. Müller Ernő

VAS MEGYE
1. Kovács Ferenc
2. Hende Csaba
3. V. Németh Zsolt
4. Ágh Péter
5. Básthy Tamás
6. Puskás Tivadar
7. Bebes István
8. Gulyás Gergely
9. Kondora István
10. Marton Zsolt
11. Tausz István
12. Schöpflin György

VESZPRÉM MEGYE
1. Navracsics Tibor
2. Kovács Zoltán
3. Lasztovicza Jenő
4. Bóka István
5. Talabér Márta
6. Kontrát Károly
7. Horváth Zsolt
8. Ékes József
9. Mihalovics Péter
10. Győrffy Balázs
11. Szedlák Attila
12. Áldozó Tamás
13. Bernáth Ildikó
14. Császár László
15. Kropf Miklós
16. Stolár Mihály
17. Óvádi Péter
18. Győri Enikő

ZALA MEGYE
1. Kövér László
2. Gyimesi Endre
3. Manninger Jenő
4. Vígh László
5. Cseresnyés Péter
6. Pintér László
7. Gyutai Csaba
8. Sáringer-Kenyeres Tamás
9. Rigó Csaba
10. Ruzsics Ferenc
11. Pál Attila
12. Nagy Kálmán
13. Pálinkás Róbert
14. Balaicz Zoltán
15. Bene Csaba

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE

1. Varga Mihály
2. Szalay Ferenc
3. Fejér Andor
4. Fazekas Sándor
5. Balla György
6. Pócs János
7. Boldog István
8. Sági István
9. Jánosiné Bene Ildikó
10. Szabó Tamás
11. Varga István
12. Kovács Sándor
13. Járvás István
14. Hegmanné Nemes Sára
15. Pota Sándor
16. Juhász Enikő
17. Wirth István
18. Kecze István

KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYE
1. Bencsik János
2. Völner Pál
3. Meggyes Tamás
4. Czunyiné Bertalan Judit
5. Michl József
6. Kontúr Pál
7. Schmidt Csaba
8. Molnár Attila
9. Udvari Erzsébet
10. Knapp János
11. Kancs Csaba
12. Bereznai Csaba
13. Steindl Balázs
14. Popovics György
15. Kovács Attila

NÓGRÁD MEGYE
1. Becsó Zsolt
2. Balla Mihály
3. Nagy Andor
4. Bíró Márk
5. Székyné Dr. Sztrémi Melinda
6. Szabó Csaba
7. Medvácz Lajos
8. Skuczi Nándor
9. Barna János Béla
10. Varga Krisztina
11. Bercsényi Lajos
12. Surján László

PEST MEGYE
1. Harrach Péter
2. Szűcs Lajos
3. Turi-Kovács Béla
4. Czerván György
5. Czira Szabolcs
6. Hadházy Sándor
7. Gulyás Dénes
8. Tóth Gábor
9. Soltész Miklós
10. Ángyán József
11. Selmeczi Gabriella
12. Salamon László
13. Pánczél Károly
14. Vécsei László
15. Dióssi Csaba
16. Pogácsás Tibor
17. Aradszki András
18. Bábiné Szottfried Gabriella
19. Csenger Zalán Zsolt
20. Földi László
21. Hoffman Pál
22. Kupcsok Lajos
23. Obreczán Ferenc
24. Kőszegi Zoltán
25. Kocsi János
26. Szabó József
27. Vicsi László
28. Bóna Zoltán
29. Bodnár András
30. Tóth János
31. Török István
32. Bazan Tibor
33. Takáts László
34. Huszárné Szirmák Eszter
35. Wentzel Ferenc
36. Hadnagy Zsolt
37. Gall Gergely
38. Zsebe Zsolt
39. Solymosi Sándor
40. Szabóné Tolnai Ildikó
41. Gazdikné Kasa Csilla
42. Bíró Attila

SOMOGY MEGYE
1. Gelencsér Attila
2. Mátrai Márta
3. Rubovszky György
4. Móring József Attila
5. Szászfalvi László
6. Karvalics Ottó
7. Heintz Tamás
8. dr. Gruber Attila
9. Berényi László
10. Holovics Huba
11. Dér Tamás
12. Csorba Ottó
13. Orbán Csaba
14. Majer István
15. Jakó Gergely

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYE
1. Seszták Oszkár
2. Jakab István
3. Tilki Attila
4. Czomba Sándor
5. Fülöp István
6. Simon Miklós
7. Vinnai Győző
8. Kovács Ferenc
9. Seszták Miklós
10. Karakó László
11. Lipők Sándor
12. Budai Gyula
13. Simicskó István
14. Lakatosné Sira Magdolna
15. Kozma Péter
16. Román István
17. Hajzer László
18. Forján Zsolt
19. Szabó István
20. Pálosi László
21. Gömze Sándor
22. Kerekes Miklós
23. Farkas Ernő
24. Szilassy Géza
25. Tóth Imre
26. Filep Sándor
27. Kovács Sándor

CSONGRÁD MEGYE
1. Lázár János
2. B. Nagy László
3. Vincze László
4. Farkas Sándor
5. Mágori Andrea
6. Bohács Zsolt
7. Nógrádi Zoltán
8. Bodó Imre
9. Kalmár Ferenc
10. Magyar Anna
11. Zakar Péter
12. Gémesi László
13. Halmai László
14. Gyimesi László
15. Hűvös László
16. Csepreghy Nándor
17. Kispál Ferenc
18. Deutsch Tamás

FEJÉR MEGYE
1. Orbán Viktor
2. Horváth János
3. Mikola István
4. Cser-Palkovics András
5. Dorkota Lajos
6. Tessely Zoltán
7. L. Simon László
8. Törő Gábor
9. Vargha Tamás
10. Varga Gábor
11. Brájner Éva
12. Cserna Gábor
13. Róth Péter
14. Östör Annamária
15. Somogyi Balázs
16. Égi Tamás
17. Czachesz Gábor
18. Kelemen András

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYE
1. Borkai Zsolt
2. Szakács Imre
3. Szijjártó Péter
4. Firtl Mátyás
5. Ivanics Ferenc
6. Molnár Ágnes
7. Nagy István
8. Gyopáros Alpár
9. Kara Ákos
10. Hoffmann Rózsa
11. Lanczendorfer Erzsébet
12. Fodor Tamás
13. Hámori György
14. Széles Sándor
15. Németh Zoltán
16. Gulyás Zoltán
17. Kóczián Zoltán
18. Szájer József

HAJDÚ-BIHAR MEGYE
1. Kósa Lajos
2. Rácz Róbert
3. Tasó László
4. Pósán László
5. Kiss Attila
6. Halász János
7. Márton Attila
8. Pálffy István
9. Tiba István
10. Vitányi István
11. Arnóth Sándor
12. Örvendi László
13. Bartos Mónika
14. Szólláth Tibor
15. Bernáth László
16. Muraközi István
17. Ménes Andrea
18. Postáné Kecskés Ilona
19. Bodó Sándor
20. Cs. Varga László
21. Máthé Attila
22. Pap László
23. Szepesi Zsolt
24. Aba Horváth István

HEVES MEGYE
1. Demeter Ervin
2. Habis László
3. Nyitrai Zsolt
4. Heman István
5. Horváth László
6. Balázs József
7. Szabó Zsolt
8. Tóth József
9. Lukács Tamás
10. Oroján Sándor
11. Barna László
12. Deé András
13. Hegedűs Gyula
14. Jáger József
15. Öry Csaba

BUDAPEST
1. Pokorni Zoltán
2. Tarlós István
3. Szatmáry Kristóf
4. Nagy Gábor Tamás
5. Rogán Antal
6. Németh Zsolt
7. Kubatov Gábor
8. Farkas Flórián
9. Pesti Imre
10. Nagy István
11. Balsai István
12. Rétvári Bence
13. Bácskai János
14. Révész Máriusz
15. Bagdy Gábor
16. Fónagy János
17. Ékes Ilona
18. Varga József
19. Kovács Péter
20. Ríz Levente
21. Láng Zsolt
22. Németh Szilárd
23. László Tamás
24. Kupper András
25. György István
26. Papcsák Ferenc
27. Kocsis Máté
28. Rónaszékiné Keresztes Mónika
29. Ughy Attila
30. Wintermantel Zsolt
31. Kucsák László
32. Borbély Lénárd
33. Spaller Endre
34. Tarnai Richárd
35. Földesi Gyula
36. Németh Zoltán
37. Vas Imre
38. Bús Balázs
39. Menczer Erzsébet
40. Illés Zoltán
41. Kulcsár József
42. Hollósi Antal
43. Szalay Péter
44. Sió László
45. Puskás András
46. Csóti György
47. Harrach Tamás
48. Puskás Péter
49. Hassay Zsófia
50. Rubovszky Csilla
51. Vattamány Zsolt
52. Trombitás Zoltán
53. Ferdinandy István
54. Szepesy Tamás
55. Bartók Béla
56. Dankó Virág
57. Dunai Mónika
58. Raduly József
59. Schneller Domonkos
60. Karsay Ferenc
61. Király Nóra
62. Kovács Balázs
63. Fohsz Tivadar
64. Orbán Györgyi
65. Csomor Ervin
66. Fried Miklós
67. Szathury Kolos
68. Ábel Attila
69. Gárday Balázs
70. Wertán Zsolt
71. Pósvai Gábor
72. Latorczai Csaba
73. Böröcz László
74. Endrédy István
75. Szabolcs Attila
76. Lévai Zoltán
77. Szász József
78. Fonti Krisztina
79. Felső Gábor
80. Kovács Róbert
81. Egri Attila
82. Weeber Tibor
83. Vizér Klára
84. Csomós Miklós
 
BARANYA MEGYE
1. Bánki Erik
2. Hargitai János
3. Hoppál Péter
4. Szekó József
5. Koszorús László
6. Tiffán Zsolt
7. Nagy Csaba
8. Pichler Imre
9. Polics József
10. Kővári János
11. Csizi Péter
12. Horváth Zoltán
13. Bédy István
14. Kolovics János
15. Kiss Ferenc
16. Keczeli Jenő
17. Pohl Marietta
18. Páva Zsolt

BÁCS-KISKUN MEGYE
1. Semjén Zsolt
2. Zombor Gábor
3. Bányai Gábor
4. Lezsák Sándor
5. Matolcsy György
6. Kerényi János
7. Szabó Erika
8. Varga László
9. Font Sándor
10. Balogh József
11. Zsigó Róbert
12. Horváth Zsolt
13. Kapus Krisztián
14. Lukács László
15. Kovács Ernő
16. Nyitrai András
17. Révffy Zoltán
18. Szemereyné Pataki Klaudia
19. Szabó Sándor
20. Rideg László Kálmán
21. Nagy Ferenc
22. Bagó Zoltán
23. Szedmák Tamás
24. Gyenes Attila

BÉKÉS MEGYE
1. Domokos László
2. Vantara Gyula
3. Erdős Norbert
4. Dancsó József
5. Farkas Zoltán
6. Dr. Kovács József
7. Simonka György
8. Gajda Róbert
9. Latorcai János
10. Babák Mihály
11. Hanó Miklós
12. Dankó Béla
13. Balogh József
14. Tolnai Péter
15. Fodor József
16. Andó Tamás
17. Ladó Balázs
18. Blaskovits Péter

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYE
1. Pelczné Gáll Ildikó
2. Ódor Ferenc
3. Balog Zoltán
4. Tállai András
5. Hörcsik Richárd
6. Nagy Kálmán
7. Répássy Róbert
8. Iván László
9. Zsiga Marcell
10. Csöbör Katalin
11. Csampa Zsolt
12. Kriza Ákos
13. Tamás Barnabás
14. Koncz Ferenc
15. Riz Gábor
16. Daher Pierre
17. Mengyi Roland
18. Demeter Zoltán
19. Sebestyén László
20. Szabó Csaba
21. Szabó Sándor
22. Csiba Gábor Tamás
23. Áros János
24. Majoros Géza
25. Szamosvölgyi Péter
26. Molnár Péter
27. Domján László István
28. Török Dezső
29. Baricka Jánosné
30. Loj Balázs
31. Kovács László
32. Budai Erzsébet
33. Gál Kinga

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!