A siker háttere

Reméljük, hogy hazánk sikere az olimpiai játékokon egészen más előjelű figyelmet keltett irántunk, mint amiben az elmúlt évek során szerencsénk volt részesülni. És reméljük, hogy az eredmények felrázzák majd a hazai közvélemény letargiába süllyedt, vagy arra hajlamos részét is. Ha hitelt adhatnánk a rólunk mostanában – jórészt hazánk exfiai által kialakult nemzetközi véleménynek, már az is csodaszámba menne, ha egyetlen bronzérmet kiérdemeltünk volna, mondjuk távgyaloglásban. Na de nyolc arany, meg az egyéb többi! Hogyan jövünk mi ehhez?

A kérdés nem újkeletű és már a két világháború között, az olimpiai mozgalom elterjedésével egyidőben feltűnő volt az egyharmadára zsugorított, örök vesztes Magyarország sikeres szereplése. Erre csak kisrészt adhat választ, hogy már a mozgalom indulásakor és az első olimpiászon ott voltunk, amikor az még csak néhány civilizált európai ország sportoló úriembereinek és polgárainak vetélkedése volt.

Nyilván több tényező együttes hatása hozta létre azt a légkört, amelyik az elmúlt száz évben életben tartotta a sportok iránti érdeklődést. A kezdetekhez vissza kell menni egészen Széchenyiig, aki angol mintára kezdeményezte a lóversenyezés megszervezését. Ez pedig együtt járt a sportszerű gondolkodás elsajátításával is, ami az angolos életforma egyik jellegzetessége. A sportszerű gondolkozás pedig a sportemberben testesül meg.

Az akkori sportok egy része a XIX. században: Pld. a lovaglás, kardvívás, a lövőfegyver használata, a mindennapi élethez tartozott. Más sportok pedig Angliából származtak át: a tenisz, a kerékpár, a labdarúgás, ökölvívás. Ezek itteni elterjedése az akkori anglomániának nevezett nyugat-követés jelenségei közé tartozott.

De az egyre általánosabb, kötelező iskolarendszer, különösen a középiskolai oktatás, az utasítások betartására, fegyelemre, rendre szoktatás, a közösségi magatartás, a teljesítmények mérése az oktatásban, a később annyit szidalmazott poroszos iskolarendszer is magában hordozott a sportszerűséghez tartozó elemeket.

Sok országnál korábban kezdődött meg nálunk az iskolai tornaórák bevetése is.

Ezeket a folyamatokat betetőzte az első világháborúban a férfitársadalom militarizálása. A sporttal összefüggő fegyelem, önfegyelem, testi erőfeszítés és versenyszellem addig csak a polgári és úri társadalmi rétegekben vert gyökeret, a háborúban mindez élet-halál kérdése lett minden férfi számára, és tovább élt a háború után is az olyan vesztes országokban, mint hazánk vagy Németország, a magát vesztesnek érző Olaszországban is.

Nem véletlen, hogy a két legyőzött országban, nálunk és a németeknél a hadsereg és a katonai kiképzés korlátozása egyféle katonásdi kifejlesztéséhez vezetett. Ezekben a pót-katonai szervezetekben sok volt a sportjellegű kiképzési elem. Az addig csak középosztályra és annak iskolázott rétegeire jellemző sportkedvelés lefelé is terjedni kezdett. Abban az időben, amikor még nem csak tévé, de rádió sem volt, a csak néhány elemit végzett falusi fiatalok a kiképzésben ismerkedtek meg számos atlétika, szertornászat, vagy például a labdarúgás elemi szabályaival. Az addigi birka- és libalegelőkön kezdetleges sportpályák, futballpályák létesültek, versenyeket rendeztek. Sportegyesületek alakultak, az addigi elitsport sok tekintetben tömegessé vált. A gazdaságilag fejlettebb városokban – nagyrészt közadakozásból – komolyabb sportpályák, uszodák, teniszpályák, korcsolyapályák épültek, divattá, majd igénnyé lépett elő a sportolás, serdülő fiúknál, lányoknál. Mindezt továbbra is alátámasztotta a fegyelemre, szorgalomra nevelő közoktatás, de a diákéletben szerepet kapott a cserkészet is.

Nem véletlen, hogy a két világháború között a modern sport őshazáját jelentő angolszász világ mellett éppen a németek, olaszok, magyarok és a militarizált japánok voltak az egyre gyakoribb világversenyek és az olimpiai játékok főszereplői. Mint ahogy az sem, hogy míg az elit-sportágakban a magasabb iskolát végzettek, addig más sportágakban: a futballban, kerékpárban, boxban, birkózásban komoly szerepet kaptak az alacsonyabb társadalmi rétegek fiataljai is.

A második világháború után ebből a szempontból nem történt jelentős változás, az iskolás fegyelem, a társadalom militarizálása még kiegészült azzal, hogy a sport kedvtelésből egzisztenciális érdekké vált és a társadalmi érvényesülést, a gazdasági előnyök is erősítették. A Szovjetunió sportsikereit, csakúgy, mint Kínáét ezek a jellemzők vitték előre. A fegyelem, a szinte kötelező jelleg a régi maradt. Jellemző viszont, hogy a német sportsikerek örököse nem a jólétben elpuhult, liberális Nyugat- hanem Kelet-Németország volt az olimpiai játékokon, míg az egyre profibbá vált sportéletben a gazdag országok megvásárolt sportolói aratják a győzelmeket.

Magyarország sikereire az is jellemző, hogy a közvetlenül a háborút követő évtized még a Horthy-korszakban nevelődött nemzedékeknek volt köszönhető, örökségüket automatikusan folytatták a párt-állami társadalom és sportpolitika által kineveltek. De bizonyos hanyatlás ezek kiöregedésével már érzékelhető volt.

Hogy most ismét felívelt a magyar sport hírnév, az nyilván az elmúlt százhúsz év alatt hagyományossá vált sportszellem, amely az angolszászokra és ránk, egykori anglománokra jellemző. A hagyománnyá vált sportszeretet, ha most az új, a múlt jó példáját felújító iskolarendszer és állami megbecsülés erősítheti, ha a fiatalság kiheveri a liberális oktatási rendszer áldásait.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!