Szolidaritásra hívta fel a G8-országokat a Szentatya

A hétfőn Japánban kezdődő G8-csúcs résztvevőit XVI. Benedek pápa arra hívta fel, hogy a leggyengébbek és legszegényebbek szükségleteit helyezzék a megbeszélések középpontjába. A katolikus egyházfő nyári rezidenciáján a hagyományos úrangyala imádságot követően figyelmeztetett arra, hogy a legszegényebbek sebezhetősége tovább nőtt mindazon pénzügyi spekulációk és zavarok nyomán, amelyek „perverz” hatást gyakorolnak az élelmiszer- és az energiaárakra.

XVI. Benedek felszólította a G8-csúcs résztvevőit: teljesítsék a korábbi találkozókon tett ígéreteiket, hozzák meg azokat a szükséges, bátor döntéseket, amelyekkel legyőzhetik a világ számos részét sújtó szegénységet, az éhínséget, a betegségeket és az írástudatlanságot.

„Bízom abban, hogy a nagylelkűség és a tisztánlátás lehetővé teszi számukra, hogy olyan döntéseket hozzanak, amelyek a fejlődés folyamatának igazságos fellendítését, valamint az emberi méltóság megőrzését célozzák” - jelentette ki a pápa.

A nyolc legfejlettebb ipari ország, a G8 hétfői állam- és kormányfői csúcsértekezletén várhatóan jóváhagynak a résztvevők egy tervet egy hatmilliárd dolláros pénzalap létrehozásáról a fejlődő országok számára a globális felmelegedés hatásai elleni védekezéshez. A résztvevők felhívják majd Kínát és Indiát is, hogy járuljanak hozzá az alaphoz, amely így elérheti majd akár a 10 milliárd dollárt is. A csúcs napirendjén szerepel a légszennyező gázok csökkentéséről szóló kiotói megállapodás kiterjesztése is a 2013-tól szóló időszakra, valamint egyezség a csökkentés mennyiségi céljairól közép- és hosszú távon. A házigazda Japán javasolni fogja a kibocsátás felére való mérséklését 2050-re. Néhány nappal ezelőtt jelent meg egy új kutatás azt vizsgálta, hogy a G8 országok és öt feltörekvő gazdaság milyen teljesítményt nyújtottak a klímaváltozás elleni harcban. A tanulmány megállapította, hogy a G8 országok lemaradtak a versengésben. A jelentés a G8 országokat kilenc kvantitatív jellemző szerint állítja rangsorba, mint például a múltbeli emissziós trendek 1990 óta és a kiotói célok elérésében történt előrehaladás. A rangsorolás három konkrét területre is kiterjed: energiahatékonyság, a megújuló energiaforrások és a széndioxid piacok fejlődése. Az értékelésből kiderül, hogy a vezető ipari országok egyike sem halad olyan pályán, amely elvezethetne az előírt, 2 foknál kisebb mértékű melegedést okozó széndioxid-kibocsátás csökkentésének megvalósítása felé

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!