Szuverenitásunk és személyes szabadságunk visszaszerzését jelenti '56

A nemzeti szuverenitás és a személyes szabadság visszaszerzését nevezte az 1956-os forradalom és szabadságharc üzenetének Harrach Péter a Pest megyei Szobon tartott ünnepi megemlékezésen mondott beszédében pénteken. E két érték megőrzése mindenki számára fontos, a fiatalok figyelmét pedig külön is felhívta arra: éljék át és a saját életükben valósítsák meg a tiszta forradalom üzenetét.

A KDNP frakcióvezetője – egy eredeti filmfelvételekből készült összeállítás bejátszását követően – azt mondta: tisztelettel fejet hajtunk azok előtt az emberek előtt, akik kiharcolták a szuverenitásunkat és a szabadságunkat. Hozzátette, e két érték megőrzése mindenki számára fontos, a fiatalok figyelmét pedig külön is felhívta arra: éljék át és a saját életükben valósítsák meg a tiszta forradalom üzenetét. A kereszténydemokrata politikus, a térség országgyűlési képviselője, a szabadság és a szuverenitás többféle értelmezéséről kifejtette: az előbbi érték a liberális megközelítés szerint főként a választás szabadságát jelenti, míg a keresztényeknek az embernek megadatott méltóságot.

Harrach Péter emlékeztetett arra: az 1956-os forradalmat megelőző „nyomasztó világban a hatalmon lévők megmondták, mit kell az embereknek tenniük, gondolniuk", így a forradalom kitörése olyan volt, mintha végre mindenki teleszívhatta volna a tüdejét friss levegővel. A politikus arra figyelmeztetett, hogy az akkor megszerzett személyes szabadságot a mai kor kihívásai között is többször meg kell védeni, majd a szuverenitás megszerzésének és megőrzésének egykori és mai tartalmáról beszélt.

Az '56-os forradalom a szovjet birodalom befolyása alatt álló vezetést legyőzve megszerezte, és visszaadta Magyarország szuverenitását, „és erről annak ellenére sem mondhatunk le, hogy azóta önkéntes közösségre léptünk az Európai Unióval", vállalva a közös döntéseket is. Noha vannak vitáink az EU-val, ez a közösség megőrzendő – hangsúlyozta a KDNP frakcióvezetője, aki a jelenlegi migránsáradattal összefüggésben az EU-n belüli szuverenitás megőrzésének fontosságára mutatott rá.

Mint mondta, az 56-os forradalom leverését követően nagyon sok magyar menekülni kényszerült, ám ahol megjelentek, tiszteletben tartották az adott ország normáit.

A József Attila művelődési házban az ünnep alkalmából összegyűlt közel száz érdeklődőt a beszéd után a Szent László gimnázium diákjai színes programmal szórakoztatták.          

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!