A területi autonómia mellett és a gyülekezési jog korlátozása ellen titltakoztak a Székely szabadság napján

A betiltott marosvásárhelyi felvonulás helyett Székelyföld számos más településén rendeztek a Székely szabadság napján tiltakozó megmozdulásokat a Székely Nemzeti Tanácsot (SZNT) alkotó úgynevezett széki tanácsok. A Székelyföldért Társaság a budapesti Hősök terén tartott megemlékezést kedd este, a székely vértanúk 1854-es kivégzésének évfordulóján.

A betiltott marosvásárhelyi felvonulás helyett Székelyföld számos más településén rendeztek a Székely szabadság napján, kedden tiltakozó megmozdulásokat a Székely Nemzeti Tanácsot (SZNT) alkotó úgynevezett széki tanácsok. Elsőként a sepsiszentgyörgyi rendezvényen olvasták fel azt a román hatóságokhoz intézett közös petíciót, amelyet a tervek szerint a párhuzamosan zajló, vagy később kezdődő baróti, csíkszeredai, firtosmartonosi és gyergyószentmiklósi megmozduláson is elfogadtak. Ebben a megmozdulások résztvevők területi autonómiát követeltek Székelyföldnek, és tiltakoztak a marosvásárhelyi gyülekezési jog korlátozása, a székely jelképek hatósági üldözése ellen.

Március 10-ét, az 1854-es székely vértanúk kivégzésének évfordulóját, az SZNT a Székely szabadság napjává nyilvánította, a székely autonómiaigény kinyilvánítására szervezett hagyományos marosvásárhelyi felvonulását azonban Dorin Florea polgármester idén betiltotta. A román kormánynak és parlamentnek címzett, Klaus Iohannis államfő figyelmébe ajánlott dokumentum rámutat: a Székelyföld autonómiája nem sérti Románia területi egységét vagy az ott élő románság érdekeit sem, hanem a közösség választott testületeire bízza a közügyek jelentős részét. Ha azonban Bukarest önálló régiónként való elismerése helyett a Székelyföldet - az itt élő történelmi közösség egyértelmű akaratával szemben - egy nagyobb közigazgatási egységbe tagolja, azzal egy sor nemzetközi kötelezettségvállalását is megszegi – olvasható a petícióban.

Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke, a sepsiszentgyörgyi turul-szobornál szervezett megmozdulás főszervezője az MTI-nek elmondta: a tiltakozó megmozdulás mintegy kétezer résztvevője a megemlékezés helyszínéről - a tavaly felavatott turul-szobortól - a kormány helyi képviseletét ellátó prefektusi hivatalhoz vonult, ahol - bár a szervezők előrejelezték érkezésüket - a petíciót nem volt aki átvegye.

Szembefutottak velünk a csendőrparancsnok és a helyettese, közölték, hogy nincs a prefektus az épületben, nincs senki bent, mert lejárt a munkaidő. Ahogy az emberekkel ezt közöltem, elszakadt a cérna és nagy lázadás indult, és csak úgy lehetett fogát húzni a haragnak, hogy megtárgyaltuk a csendőrökkel, vegyék ők át a petíciót – mondta Gazda Zoltán, hozzáfűzve: a csendőrök ezek után telefonon megbeszélték a prefektussal, hogy másnap reggel fogadja a tüntetők képviselőit.  

A Sepsiszéki Székely Tanács elnöke elmondta: minden székelyföldi megmozdulást a helyi széki tanács kezdeményezett. Volt, ahol partnerszervezetek is csatlakoztak, de Csíkszereda volt az egyedüli hely, ahol valamennyi magyar szervezet - köztük a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is - nyíltan kiállt a Székely szabadság napján szervezett tiltakozó megmozdulás mellett.

A szervezők szerint a sepsiszentgyörgyi demonstráció incidensek nélkül zárult.

Politikai nyilatkozatban emelt szót a bukaresti képviselőházban kedden a magyar közösség marosvásárhelyi gyülekezési jogának korlátozása ellen Márton Árpád, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) frakcióvezető-helyettese – közölte hírlevelében a magyar érdekképviseleti szervezet. Az RMDSZ az 1854-ben kivégzett székely mártírok emlékére hívta fel a képviselők figyelmét, ugyanakkor szóvá tette, hogy a mártírok tiszteletére Székely szabadság napjává nyilvánított évfordulón Marosvásárhelyen korlátozták a magyar közösség gyülekezési jogát. Az RMDSZ képviselője parlamenti felszólalásában kijelentette: a gyülekezési jog korlátozása nem lehet a demokratikus államrend része.

A székely szabadság napja alkalmából a Székelyföldért Társaság megemlékezést tartott a budapesti Hősök terén kedd este, a székely vértanúk 1854-es kivégzésének évfordulóján. A demonstráció résztvevői petíciót fogadtak el, amelyben azt kérték Victor Ponta román miniszterelnöktől, haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat Székelyföld lakóinak legitim képviselőivel a régió közigazgatási státusáról. A Hősök terén magyar és székely zászlók alatt összegyűlt - a szervezők becslése szerint mintegy ötszáz - megemlékező tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy Marosvásárhely polgármestere megtiltotta a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) keddre tervezett, az etnikai arányokat megváltoztató román közigazgatási átalakítás ellen tiltakozó megmozdulását, és csak az emlékmű melletti megemlékezést engedélyezte.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!