A családokat támogatja a kormány

Az új szociális rendszerben egy családban több pénz, akár plusz 200 ezer forint jut a gyermeknevelésre, és szigorúbban kezeljük a gyermekbántalmazási eseteket is – jelentette ki a Rádió Orient műsorában Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. A kereszténydemokrata politikus az egyházpolitikával kapcsolatban kiemelte, a lehető legkiterjesztőbben értelmezik a világnézeti szabadságot, az új szabályozás szerint pedig az alapítványok és az egyházak között létrejön a vallási közösségek átmeneti kategóriája.

Az államtitkár szerint a közigazgatási reform a legnagyobb konszenzussal és szakmai elfogadottsággal zajlik: az új Ptk. és Btk. elfogadása széles szakmai egyetértésben történt, a járások kialakítását nagymértékű konszenzus övezi az ellenzési pártok felől is.

A Rádió Orient műsorában Rétvári Bence elmondta, még Bajnai Gordon volt miniszterelnök is a közigazgatás átalakításának helyes irányaként beszélt a járásokról. „Nemcsak szakmai, hanem egyes részekben politikai konszenzus is kialakult. Az átalakítás folyamatosan, ütemezetten történik, a közigazgatás struktúrájában nem volt működési fennakadás. Az új kormány ezt a minisztériumok számának csökkentésével kezdte, majd a megyei kormányhivatalok és a járások felállításával folytatta. A reformot a kormányablakok megszületése fogja tetőzni” – mutatta be az átalakítás menetét a parlamenti államtitkár.

Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége kiemelte, a közigazgatás átalakítása az összes reformhoz hasonlóan belső mozgásokkal jár. Azonban fontos hangsúlyozni, hogy mindenki nyugodtan gyürkőzhet neki az átalakításnak. A KDNP politikusa elmondta, a közigazgatásban dolgozó fiatalok számának emelése érdekében karrierexpókat tartottak, életpályamodellt alakítottak ki, valamint ösztöndíjprogrammal évente átlagosan 150 új embernek adtak lehetőséget, hogy bepillanthasson a közigazgatás kulisszái mögé. „Nem igaz, hogy a közigazgatás szögletes és szürke. Nemzetközi beágyazottsága van és technikailag jól felszerelt, olyan sokszínű amilyen a világunk. Mindennek megvan a tükörképe a közigazgatás rendszerén belül, így bárki megtalálhatja a pályáját” – jelentette ki a politikus.

A kormány a családok számára számos kedvező lehetőséget alakított ki az elmúlt években. Rétvári a GYES 3 évig való igénybe vétele mellett a bölcsődeépítéseket, a családi típusú adózást és a felújítási támogatásokat emelte ki példaként. „A rendszer azt támogatja, aki dolgozik és gyereket is vállal. Nem segélylogikára épít a struktúra, hanem munka és gyermekvállalás logikára” – hangsúlyozta a közigazgatási rádió vendége. A parlamenti államtitkár hozzátette, egy családban átlagban 200 ezer forinttal több juthat a gyermeknevelésre. Emellett a kismamák munkahelyre való visszatérését jelentős járulékkedvezmények segítik.

A magyarországi éhező gyermekek többsége nem jár iskolába. A helyzet javítására az oktatási intézményekben olcsóbbá és könnyebbé tették az étkeztetés megoldását, valamint az 50 óránál többet hiányzó gyermekek esetében megvonták a családi pótlék egy részét. Ennek eredményeként csökkent a hiányzások száma, többen viszik iskolába a gyerekeket – magyarázta a KDNP politikusa.

„Családban élni egészséget is jelent sokak számára” – hangsúlyozta Rétvári Bence. A politikus hozzátette, ennek ellenére a kormány senkit sem akar a házasságra kötelezni. Az ösztönzők között a családi típusú adózás emelkedik ki – ezzel kívánja a politikai vezetés erősíteni a fiatalok nagyobb felelősségvállalását. Rétvári kiemelte, gyermek születése esetén az újszülött ugyanolyan támogatásban részesül, mint a házasságban született gyermek. Hozzátette, a támogatások mellett az adminisztrációt is jelentősen csökkentik. Jövő év augusztusától például elektronizálják és egységesítik a 3 különböző anyakönyvet. „Ezzel egy 120 éves rendszert fogunk lecserélni” – hangsúlyozta.

Közel 10 ezer gyermek esik valamilyen erőszak áldozatául – emelte ki a sokkoló adatot a Rádió Orient vendége. A jelenlegi kormány éppen ezért a gyermekbántalmazás területén nagyon elkötelezett. Rétvári elmondta, a Btk. szigorítása mellett igyekeznek felszerelni és kiképezni a rendőrségeket az ilyen jellegű bűncselekmények hatékonyabb és empatikusabb kezelésére – ezzel elősegítve a megelőzést, valamint a gyerek traumájának csökkentését.

„Bizonyos szempontból egyenlőségjelet kell húzni mindenfajta világnézet felé. Szabad jogot kell adni a választásra vagy a tartózkodásra, valamint a hit kinyilvánítására” – emelte ki a közigazgatási rádió vendége. A KDNP politikusa elmondta, a kormány a lehető legkiterjesztőbben értelmezi ezt a szabadságot. Ennek ellenére az egyházak között van különbség: a kisebb-nagyobb vallási közösségek között vannak régebbiek, nemzetközi beágyazottságúak, valamint világvallások is. A kormány értelemszerűen szorosabb kapcsolatot ápol a régebbi, nagyobb egyházakkal. Rétvári elmondta, a jelenleg részletes parlamenti vitán átesett törvény következtében kialakul a vallási közösségek köztes kategóriája, amelyek elfogadását a bíróság teszi meg.

A műsor zárásában a parlamenti államtitkár a hittan- és az erkölcstanoktatás bevezetéséről is szót ejtett. Elmondta, az erkölcstan tanárok képzése megindult, az oktatási segédanyagok hamarosan elkészülnek. Kiemelte, a hittanoktatás megszervezése az egyházi jogi személyek feladata, azonban világnézeti szempontból fontos, hogy például a katolikus családok gyermekei katolikus hittanban részesülhessenek.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!