Az új alaptörvény méltó módon kifejezi a közös értékeket - sajtószemle

A Föld Napján 113 civil szervezet Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett nyílt levelében tiltakozott Semjén Zsolt, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökeként készített, a védett fajok vadászhatóságát szorgalmazó javaslata ellen. A szerzők szerint elfogadhatatlan az a törekvés, hogy veszélyeztetett fajokat kívánnak vadászhatóvá tenni külföldi és hazai vadászati igények kielégítése érdekében. A levél szerzői szerint "az elmúlt időszakban komoly támadások érték az állami természetvédelmi ágazatot, jelentős források elvonására került sor, szakmailag elismert személyiségek sorát távolították el, és a jelen vita is azt mutatja, hogy az állami természetvédelem meggyengült”. (http://hvg.hu/itthon/20110422_vadaszat_orban_viktor#utm_source=hirkeres… )

A KDNP támogatná, ha a főváros VIII. kerületében lévő Köztársaság tér visszakapná régi nevét és ismét Tisza Kálmán korábbi miniszterelnök nevét viselné - közölte Semjén Zsolt pártelnök. A KDNP elnöke ezzel párhuzamosan felidézte korábbi kezdeményezésüket is, amely szerint Ronald Reagan egykori amerikai elnök és II. János Pál pápa díszpolgárrá avatását, valamint róluk méltó közterület elnevezését javasolták. (http://hirszerzo.hu/belfold/20110422_kdnp_tisza_kalman_nevet_koztarsasa… )

A michaelknight.blog szerzője szatirikus hangú bejegyzésében bírálta, hogy húsvéthétfőn írja alá Schmitt Pál az új alkotmányt. „Már hallom a lelki füleimmel két kilőtt védett madár között Semjén Zsolt – vagy esetleg a többi KDNP-s szentfazék – hírmagyarázatát, hogy az Úr akarta így, meg hogy milyen isteni időzítés, és hogy Az Új Alkotmány tulajdonképpen nem más, mint Magyarország, a nemzet feltámadása, éppen ezért az alkotmány aláírásának napja végeredményeképpen a Nemzet Húsvétja.” (http://michaelknight.blog.hu/2011/04/23/alkotmanyos_feltamadas )

Kommunizmus bűneit feltáró munkacsoporttal bővült a KDNP – számolt be a gondola.hu. Több fényt szeretne az újonnan alakult szellemi műhely az újkori történelmünk sötétségébe vinni. Céljuk: a hazánkba a szovjetek által behurcolt erőszakos kommunista ideológia társadalmi erkölcsromboló hatásának vizsgálata. (http://gondola.hu/cikkek/76146-Kommunizmus_buneit_feltaro_munkacsoportt… )

Sem a hisztériakeltésnek, hazánk külföldön történő lejáratásának, sem a politikai zsákmányszerzésnek, a feszültségek további növelésének nincs alapja - reagált Lukács Tamás, az emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottság KDNP-s elnöke szocialista politikusok Gyöngyöspatán tartott sajtótájékoztatójára. Lukács Tamás szerint a pénteki nap igazolta, hogy a rendőrség biztosítja a rendet, a helyiek végre békében és nyugodtan szeretnének élni. A KIM közleménye szerint vannak, akik a feszültség szításában érdekeltek, nem a vidék problémáinak megoldásában; a Jobbik és az LMP mögé gyorsan felsorakozott az MSZP is. Magyarország kormánya megkezdte annak a programnak a végrehajtását, amelynek köszönhetően romák és nem romák fognak egyre többen munkához jutni, részesülnek felzárkóztató ösztöndíjakban és javulnak majd az életkörülményeik - közölte a tárca. "Nem fogjuk hagyni, hogy ezt az építkezést Gyöngyöspatán vagy másutt megzavarja félelemkeltés, az indulatok gerjesztése vagy politikai provokáció" - fogalmaz a közlemény. (http://www.hirado.hu/Hirek/2011/04/23/19/KIM_Gyongyospata_politikai_jat… )

Kövér László házelnök interjút adott az Echo TV-nek. Nem hiszi, hogy Gyurcsány Ferencnek és pártjának még egyszer lesz olyan hatalma, hogy mindazt, amit 2002 után megcsinált, újra elkövethesse. Szerinte be kell látni, hogy a kormány nem csak két tűz közé szorult. Mint fogalmazott: nem csak jobbról és balról, nem csak belföldről és külföldről „lőnek”, hanem Magyarország szinte körbe van véve. „Mindenhol ég a határ, ég a tarló – jelentette ki az Országgyűlés elnöke arra utalva, hogy a kormánynak ki kell védenie az ellenzék, illetve a nemzetközi támadások szinte véget nem érő rohamát is. A politikus felhívta rá a figyelmet, hogy az kormányzatnak ebben a helyzetben kell olyan döntéseket hoznia, melyek megfelelnek a saját választóik jogos elvárásainak, azon választók elvárásainak, akik nem a Fidesz–KDNP-re szavaztak, a külföldi követelményeknek, valamint a gazdasági szereplők igényeinek. (http://www.magyarhirlap.hu/index.php?akt_menu=16&hir_id=223244&r_id=5
http://www.echotv.hu/videotar.html?mm_id=85&v_id=7561

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség szerint az új alaptörvény méltó módon kifejezi a közös értékeket. A szervezet állásfoglalásában üdvözölte az új alaptörvényt. (http://www.hirado.hu/Hirek/2011/04/25/06/IKSZ_az_uj_alaptorveny_tisztel… )

A bastya.blog szerzője szerint a nyulak létrehozták „a Magyar Nyúlgárdát, amely mostantól fegyveresen felügyel a védett fajokra és szembeszáll a vadászokkal is”. A szerző szerint Semjén Zsolt előbb a fegyvertörvényt kívánta módosítani, majd a vadászható fajok listáját (a javaslat ellen tiltakozó minisztériumi tisztviselőt, Rodics Katalint leváltották), ezt követte, hogy a nyulak is fegyvert fogtak a vadászok ellen. (http://bastya.blog.hu/2011/04/22/felvegyverzett_nyulak_tamadhatnak_semj…

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet kész a szakmai párbeszédre a természetvédelem és vadgazdálkodás érdekeinek szolgálatában - mondta Semjén Zsolt, a szervezet elnöke szombaton az MTI-nek. Semjén KDNP-elnök a védegylet előző napi állásfoglalását megerősítve, mintegy ezer vadgazdálkodási szervezet és egyesület képviseletében reményét fejezte ki, hogy előítéletektől mentesen, félreinformálások és torzítások nélkül, érdemi és őszinte párbeszéd kezdődhet. (http://www.mti.hu/cikk/2011/04/23/semjen-_az_orszagos_magyar_vadaszati_… )

Hamis, sértő és félrevezető cím jelent meg Nagyszombaton a Mindennapin. A szerkesztőség ezúton bocsánatot kér az érintettektől: Semjén Zsolttól és vadásztársaitól, valamint az olvasóktól. „Akiknek a húsvét sem szent: Semjén és vadászai” címmel jelent meg írás szombaton portálunkon, a felcím pedig ez volt: „Torzítások nélkül, érdemi és őszinte módon ritkítanának.” E címet a szombati ügyeletes szerkesztő adta egy éppen ellentétes tartalmú MTI-hírnek. Rövidesen több nagy hírgyűjtő portál is átvette a félrevezető címet. A lap a tévedést csak másnap vette észre, a hibázó szerkesztőt elbocsátották. (http://www.mindennapi.hu/cikk/tarsadalom/bocsanatot-ker-semjen-zsolttol… )

Szócska Miklós, a NEFMI államtitkára csütörtökön hivatalában fogadta a kínai egészségügyi miniszter-helyettest és delegációját. Pénteken Xiaowei szakértők és döntéshozók társaságában kereste fel az ágazat vezetőjét annak érdekében, hogy az átalakulóban lévő magyar betegellátási rendszert tanulmányozza, majd az itt szerzett szakmai ismereteket és tapasztalatokat beépítse hazája egészségügyi reformjába. (http://drinfo.hu/hirek/egeszsegpolitika/14734-egyuttmukodes-a-kinai-ege… )

Az LMP szerint abszurd a nemzetgazdasági tárca elképzelése, amely "aránytalanul emelné az amúgy is túlterhelt pedagógusok terheit, miközben Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár még néhány napja is a pedagóguséletpálya-modell bevezetését ígérte". A Nefmi szerint az előző két kormányzati ciklusban kétszer történt burkolt bérelvonás a kötelező óraszám emelésével, ezért a 170 ezres pedagógustársadalom a kormánytól óraszámcsökkentést vár. Ha a pedagógus-életpályamodell bevezetése legalább fokozatosan megindul, azzal szoros párhuzamban minimális (10 százalékos) emelést látnak lehetségesnek. (http://eduline.hu/kozoktatas/20110422_tanar_oraszamemeles_elbocsatas_lm… )

Schmitt Pál köztársasági elnök hétfőn aláírta Magyarország új alaptörvényét a Sándor-palotában. Az aláírást fanfárokkal és ünnepélyes őrségváltási ceremóniával köszöntötték a Szent György téren. Az alkotmány 2012. január elsején lép hatályba. (http://index.hu/belfold/2011/04/25/schmitt_pal_alairta_az_uj_alkotmanyt/ )

Nem ellen-Fideszt kell szerveznünk, hanem demokratikus ellenzéket, írta Mesterházy Attila, miután Schmitt Pál aláírta az alaptörvényt. (http://index.hu/belfold/2011/04/25/az_mszp_az_alaptorveny_megvaltoztata… )

Durva hibát talált a Fidesz-KDNP által írt és elfogadott új alaptörvényben Kolláth György alkotmányjogász, aki a Népszabadságnak nyilatkozva rámutatott: a szövegben mindössze az szerepel, hogy az új alaptörvény 2012. január elsejével lép hatályba. Azt azonban kifelejtették belőle, hogy a jelenlegi alkotmányt hatályon kívül helyezik ugyanezen aktussal egy időben. Kolláth szerint így, formailag két alkotmány lenne hatályban januárban. (http://nol.hu/belfold/a_selejt_bosszuja__kollath_szerint_jovore_ket_alk… )

Kedden Győrben az új népegészségügyi program előkészületeiről számol be Szócska Miklós és dr. Paller Judit országos tisztifőorvos. (http://www.nyugathir.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=80… )

A Népszabadság cikket közöl egy esetleges előre hozott választásról. A cikk szerint "gazdasági szereplők azzal kalkulálnak, hogy jövőre előre hozott választások lehetnek Magyarországon. Köreikben azt is hallani, hogy akár már a 2012-es költségvetés elfogadása előtt, december elején döntés születhet az országgyűlési választások kiírásáról. A miniszterelnökhöz közel álló források szerint a feltételezés „abszurd”. Orbán Viktor eddig még szűk körben sem célzott arra, hogy ilyen lépésről gondolkodna. Orbán a 2014-es választásokra készül." A lapnak névtelenül nyilatkozott egy kereszténydemokrata politikus, aki elméleti szinten mondott spekulációt arról, hogy milyen esetben képzelhető el 2012-es választás: ha "mégsem lesz legalább 3,5 százalékos gazdasági növekedés, elszalad a hiánycél, és ennek következtében rohamosan, visszafordíthatatlanul esik a Fidesz népszerűsége, nem zárható ki az előre hozott választás megfontolása (...) hozzátéve: ennek kicsi a valószínűsége". (http://nol.hu/lap/mo/20110426-_abszurd__de_nem_zarhato_ki_ )

Megosztott ellenzék adott esetben képtelen lesz leváltani a jelenlegi kormányt - figyelmeztetett legújabb elemzésében az Intézet a Demokratikus Alternatíváért (IDEA). Böcskei Balázs, az intézet igazgatója úgy véli: eljött az ideje, hogy az ellenzéki pártok és mozgalmak a demokratikus minimum jegyében megtanuljanak együttműködni; egyre fogy ugyanis a kormányzó erők támogatottsága. Az elemző szerint arra is szükség van, hogy a civil mozgalmak ne utasítsák el a demokratikus pártokat. (http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=419430 )

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!