Az USA-ban is értékelik az üldözött keresztényekért tett erőfeszítéseinket

Sikeres amerikai tárgyalásairól nyilatkozott Juhász Hajnalka miniszteri biztos, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő a Magyar Hírlapnak.

Juhász Hajnalka miniszteri biztos, a KDNP országgyűlési képviselője beszédet mond az ENSZ gazdasági és szociális tanácsának New York-i ülésén. Mellette Samuel Brownbeck amerikai szenátor

Az ismertette az európai migrációs politikával szemben az üldözöttek helyben való megsegítését célzó magyar programokat Juhász Hajnalka miniszteri biztos. Mint a Magyar Hírlapnak elmondta, az Európa Tanács parlamenti közgyűlése elé külön előterjesztést nyújtott be a témában.

Komoly fogékonyság van az üldözött keresztények helyben való megsegítését célzó magyar megoldások, illetve a Hungary Helps program iránt az Egyesült Államokban is – nyilatkozta lapunknak minapi amerikai útja kapcsán Juhász Hajnalka, hazánk humanitárius segítségnyújtása nemzetközi kapcsolataiért felelős miniszteri biztosa. A KDNP-s politikus New Yorkban egyeztetett Antoine Camillerivel, a Szentszék külkapcsolati miniszterhelyettesével és Courtney Nemroffal, az ENSZ gazdasági és szociális tanácsának ideiglenes ügyvivőjével. A miniszteri biztos beszédet mondott az ENSZ gazdasági és szociális tanácsának ülésén, ahol felszólalt Samuel Brownbeck amerikai szenátor is, aki elismeréssel szólt a magyar kormány erőfeszítéseiről a Közel-Keleten.

Juhász Hajnalka hangsúlyozta: nem a problémát akarjuk beengedni Európába, hanem a segítséget szeretnénk helybe vinni. Ennek megfelelően a humanitárius segítségnyújtás terén hazánk igyekszik közvetlenül a helyi egyházi vezetőkön keresztül eljuttatni a támogatást a Közel-Keleten élő keresztény közösségekhez, amelyek vallási hovatartozásuk miatt szenvednek el üldöztetést. Kifejtette: ez a módszer – összehasonlítva a nemzetközi szervezetek eddigi gyakorlatával – hatékonyabbnak bizonyul, tekintettel arra, hogy az adományok közvetlenül jutnak el az érintett közösségekhez, segítvén szülőföldön maradásukat. Juhász Hajnalka kitért a szíriai nyitott kórházak projektre is, amelyet a Szentszék alapított, és jelenleg hazánk az egyetlen, amely támogatja kormányzati szinten. Nemrég 505 millió forintos felajánlást tett a magyar kormány, amellyel három, egy aleppói és két damaszkuszi kórház egyéves működését biztosítja. A miniszteri biztos az eseményen egyebek mellett bemutatta a szintén egyedülálló ösztöndíjprogramot, amely az üldözött keresztény fiataloknak továbbtanulási lehetőséget biztosít, csaknem százhetven diák kapott lehetőséget számos közel-keleti és afrikai országból. A cél az, hogy a hazánkban megszerzett tudásukkal visszatérve segíthessék a közösségek újraépítését. Juhász Hajnalka egyfajta konzultatív platform kialakítását kezdeményezte az ENSZ és az Európa Tanács hatékonyabb együttműködése érdekében a humanitárius segítségnyújtás területén.

Magyarország az üldözött keresztények hangja kíván lenni a világban – foglalta össze a miniszteri biztos, aki az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének tagjaként beadvánnyal is élt a témában, különös tekintettel a keresztényeket ért terrortámadások aggasztóan emelkedő számára. Amennyiben a közgyűlés tavasszal zöld jelzést ad a kezdeményezésnek, magyar felügyelettel születhet jelentés, amely komoly előrelépés lehet az üldözött keresztények ügyében. Emellett kiemelt cél a visegrádi négyekkel való stratégiai együttműködés a humanitárius segítségnyújtás területén, amely tovább erősítheti a magyar álláspontot a migrációval kapcsolatos európai, illetve nemzetközi vitákban is – fűzte hozzá Juhász Hajnalka.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!