Paks II.: klímavédelmi céloknak megfelelő áramtermelés a 21. század végéig

Mint ismeretes, Orbán Viktor negyedik kormányában is Süli János felel a Paksi Atomerőmű két új blokkjának megvalósításáért. A 2017 májusában kinevezett tárca nélküli miniszter 2018 áprilisában egyéni országgyűlési képviselői mandátumot is szerzett Tolna megyében, a paksi választókörzetben, azóta a KDNP-frakció tagjaként végzi parlamenti munkáját. A minisztert és parlamenti képviselőt feladatairól és az atomenergia szerepéről kérdeztük.

Süli JánosSüli János tárca nélküli miniszter, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője

Amikor néhány éve aktív szereplőként bekapcsolódott a politikai életbe, számos feladat megtalálta: volt polgármester és tárca nélküli miniszter, ez utóbbi mellé idén áprilistól az egyéni országgyűlési képviselői teendők is felsorakoztak. Hogyan változott ezzel az élete?

–  Az atomerőmű-építés nemcsak a biztonságos, kiszámítható és megfizethető áramellátás miatt fontos, hanem a térség jövője szempontjából is. Én ezért a célért dolgoztam már Paks polgármestereként, erre a feladatra vállalkoztam miniszterként. Ennek a munkának a folytatásához kértem és kaptam felhatalmazást a választóktól. Országgyűlési képviselőként biztos hátteret jelent a térségben élők támogatása, 60 ezer ember képviselete komoly felelősség, de ugyanakkor szívet melengető érzés is. Végigjártam a választókerület összes települését, és még a Pakstól legtávolabb esőn is tapasztaltam, hogy a környék lakói számítanak az atomerőmű új blokkjainak építésére és annak térségre gyakorolt pozitív hatására.

 Szakemberként miként érzi magát a politikai csatározások terepén?

– Az európai uniós tagországok arra törekszenek, hogy a villamos energiát országhatáraikon belül termeljék meg. Jelenleg a paksi blokkok biztosítják hazánk áramigényének mintegy egyharmadát, de a 2030-as években üzemidejük lejár. A két új blokk hosszútávon a kieső paksi kapacitást hivatott pótolni. Az új blokkokkal Magyarország villamosenergia-ellátásának biztonsága nő, hisz az áram forrása az országhatáron belülről lesz biztosítható. Paks II. nélkül nincs hosszú távú, biztonságos áramellátás. Ezek a megalapozott érvek, az elmúlt évtizedek szakmai tapasztalatai, a hazai atomenergetikai szaktudás ad kellő muníciót számomra.

A kereszténydemokrata értékek egyik alappillére a teremtésvédelem, ami a környezet védelmét követeli meg. Ön hogyan látja, miként viszonyul egymáshoz mindez és az ön által felügyelt Paks II. beruházás?

– A Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartását célzó beruházás megfelel mind a hazai, mind az Európai Unió szigorú elvárásainak. Ezt igazolja az is, hogy a Baranya Megyei Kormányhivatal a hazai és nemzetközi lakossági konzultációs folyamat tapasztalatait és a beérkező véleményeket, észrevételeket is figyelembe véve 2016 szeptemberében kiadta az elsőfokú környezetvédelmi engedélyt, amit részletes indoklás mellett a Pest Megyei Kormányhivatal helybenhagyott, így a Paks II. projekt környezetvédelmi engedélye jogerős és végrehajtható. Fontos visszajelzés számunkra, hogy az ENSZ Espooi Egyezmény titkársága követendő példának és jó gyakorlatnak minősítette a Paks II. beruházás környezeti hatásvizsgálati eljárását, akárcsak a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség.

Mennyire van szerepe a jövő energiaellátásában a megújuló energiaforrások mellett?

– Hazánk számára is létfontosságú a versenyképes, a klímavédelmi és az ellátásbiztonsági céloknak is megfelelő villamosenergia-rendszer fenntartása. Az atomerőművek szén-dioxid kibocsátása nélkül termelnek áramot, ráadásul a nukleáris energiatermelés a leggazdaságosabb energiatermelés jelenleg és a belátható jövőben is. Mivel a villamos energia ipari léptékben nem tárolható, áramra viszont mindig szükség van, ezért időjárásfüggő, ingadozó, megújuló energiatermelőkkel nem helyettesíthetőek az új paksi blokkok. Az atomenergia és a megújuló források együttes alkalmazásával biztosítható a környezet védelmét és a klímapolitikai célkitűzéseket garantáló energiamix. Azt, hogy a nukleáris és megújuló források egymással jól megférnek, a paksi példa is igazolja: itt működik hazánk egyetlen atomerőműve és itt épül meg az egyik legnagyobb naperőműve is.

Orbán Viktor, Süli János, Áder JánosOrbán Viktor miniszterelnök, Süli János tárca nélküli miniszter és Áder János köztársasági elnök a Sándor-palotában, a miniszteri kinevezést követő ünnepségen, 2018 májusában

Mi a véleménye azokról a támadásokról, amelyek a paksi beruházás kapcsán megfogalmazódnak az ellenzék részéről?

– Minden lehetőséget megragadunk, hogy érveinket elmondjuk. Bízunk abban, hogy azok, akik szakmai alapokat nélkülöző, gyakran torz információkat hangoztatva ellenzik a beruházást, előbb-utóbb meghallják és megértik jelentős szakmai háttérrel rendelkező álláspontunkat. Megjegyezném, hogy a Nukleáris Energia Ügynökség és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség is szakmai támogatásáról biztosította a Paks II. projektet.

Hogyan látja, a KDNP milyen módon tudná a teremtésvédelem egyes területein hangsúlyosabban képviselni a kereszténydemokrata szemléletet?

– Magyarország Kormánya az alapvető nemzeti érdekeket szem előtt tartva az energetikában mindig is döntő fontosságúnak tartotta az állami szerepvállalás erősítését, hiszen csak így biztosítható a hazai villamosenergia-fogyasztók megfizethető és biztonságos áramellátásának jövőbeli garantálása. A családok mellett az ipar számára is biztosítani tudjuk az olcsó villamos energiát. A haza ipar versenyképességét nem az olcsó bérekkel kívánjuk biztosítani. Ha az energia ára alacsony, új munkahelyeket tudunk teremteni. A létrehozott új munkahelyek a fiatalok foglalkoztatását, a családok biztos megélhetését garantálják. Ezen célokat szem előtt tartva született döntés a két atomerőműblokk építéséről. A nukleáris kapacitás fenntartására mindenképpen szükség van, hiszen azt is tudjuk, hogy hazánkban a villamosenergia-fogyasztókat évek óta csak jelentős, éves szinten mintegy 30 százaléknyi import segítségével tudjuk biztonságosan ellátni. Nemzeti érdekünk, hogy hazánkban erőművek épüljenek hosszú távon garantálva a hazai ellátásbiztonságot.

Fenntartható jövőnk biztosítása érdekében elengedhetetlen, hogy a nemzetközi összefogás eredményeként megszületett párizsi klímavédelmi egyezményben foglaltak teljesüljenek. A nukleáris alapú energiatermelés szén-dioxid-kibocsátástól mentes, ezért az éghajlatváltozás elleni küzdelem fontos alappillére. Az OECD Nemzetközi Energiaügynöksége szerint a világ akkor képes megállítani a Föld átlaghőmérsékletének növekedését, ha globálisan az atomerőművek villamosenergia-termelése 2025-ig másfélszeresére, 2040-ig pedig 2,5-szeresére növekszik.

Az új paksi blokkok legalább hat évtizedre garantálják a környezettudatos, a klímavédelmi célkitűzések teljesítését szolgáló áramtermelést hazánkban.

 

Névjegy

Süli János 1956-ban Békéscsabán született. A Műszaki Egyetemi Villamosmérnöki Karán szerzett diplomáját követően az Erőmű Beruházási Vállalatnál helyezkedett el, majd több évtizedes, máig tartó szakmai kapcsolata kezdődött a Paksi Atomerőművel: a Paksi Atomerőmű Vállalat üzembe helyező csoportvezetői posztjától 24 év elteltével az erőmű vezérigazgatói posztjáig jutott.

2014-től 17-ig Paks polgármestere, majd 2017-től a paksi atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter lett. 2018 óta Paks és környéke országgyűlési képviselője is.

Szívügye a labdarúgás, a Magyar Labdarúgó Szövetség Tolna megyei társadalmi elnökeként is tevékenykedik.

Nős, két felnőtt gyermeke van.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!