Rétvári Bence: Áldozatokra emlékezés helyett Nyugat nosztaliával tekint a kommunista diktatúrákra

Nem engedhetjük meg nemzetközi szinten sem a kummunista diktatúrák bűneinek relativizálását, nem engedhetünk azoknak a visszataszító és gátlástalan kísérleteknek, melyek egyfajta hamis nosztalgiával történelemhamisítást próbálnak elkövetni – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági-, és külügyminiszter azon a csütörtöki sajtótájékoztatón, amelyen bejelentették, a kommunizmus áldozatainak emléknapját a közeljövőben több magas szintű nemzetközi tanácskozás témájává teszik.

Rétvári Bence (KDNP), az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára (b) és Szijjártó Péter (Fidesz), külügyminiszter (MTI fotó: Bruzák Noémi)

Rétvári Bence parlamenti államtitkár ugyanitt kifejtette, az ENSZ száznegyven emléknapot tart nyilván, ezek között mégsincs a kumminista diktatúrák áldozatainak emléknapja.

Szijjártó Péter a csütörtöki sajtótájékoztatón felidézte, tavaly decemberben amerikai és magyar parlamenti képviselők levélben kezdeményezték António Guterrez ENSZ-főtitkárnál, hogy a nemzetközi szervezet jelöljön ki egy napot a kommunizmus áldozatainak emlékére.

Guterres válaszában arról tájékoztatta a kérvényt benyújtó politikusokat, hogy csak az ENSZ közgyűlése hozhat olyan határozatot, amely ilyen nemzetközi napot kijelölhet, illetve ilyen kezdeményezést tagállamok, vagy tagállamok csoportjai tehetnek. A külügyminiszter elmondta, a válasz nyomán megkezdődött a kezdeményezés előkészítése, amely a Visegrádi Négyek jövő heti külügyminiszteri csúcsán is napirendre fog kerülni, továbbá kezdeményezték napirendre vételét a decemberi uniós külügyminiszteri tanácskozáson is.

Szijjártó Péter kiemelte, a kommunista diktatúrák az emberiség közös történelmének tragikus részét képezik, nemcsak az áldozatok magas száma miatt, hanem azért is, mert több százmillió ember életét tették tönkre fizikailag és lelkileg, nemzedékeket taszítottak jövő nélküli kilátástalan helyzetbe.

Nem engedhetjük meg nemzetközi szinten sem a kommunista diktatúrák bűneinek relativizálását, nem engedhetünk azoknak a visszataszító és gátlástalan kísérleteknek, melyek egyfajta hamis nosztalgiával történelemhamisítást próbálnak elkövetni - fogalmazott. Hozzátette, legfőbb ideje, hogy az ENSZ – mint a világ legnagyobb szervezete – végre elismerje a kommunisták által okozott szörnyű tragédiákat, és határozatban tisztelegjen a kommunista diktatúrák áldozatainak emléke előtt.

Az ENSZ már nem hivatkozhat a formai követelményekre

Rétvári Bence a sajtótájékoztatőn arról beszélt, az ENSZ 140 emléknapot tart nyilván, ezek között mégsincs a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja. Hozzátette, az ordas eszme világszerte százmillió ember életét oltotta ki, és még több embernek nyomorította meg az életét, ezért is indokolt, hogy rájuk is világszinten emlékezzünk meg. Az állatitkár úgy vélte, a világ törtnészeinek, politikusainak gondolkodásában is a helyére kell tenni a komunista eszmét, hiszen nem volt olyan kommunista hatalomátvétel, amely ne járt volna hatalmi elnyomással.

Fontosnak nevezte, hogy azon országok is megismerjék a kommunista diktatúrák által végzett pusztítást, akik szerencsésen elkerülték azt. Az államtitkár kiemelte, a magyar kormány kezdeményezése révén az ENSZ már nem tudja formai okokra hivatkozva visszautasítani a kezdeményezést.

Néhány tíz év távlatában egyesek ismét vonzalmat éreznek a kommunista rendszerek iránt

A pesti Srácok a sajtótájékoztatón felidézte, Szijjártó Péter a keresztényüldözéssel foglalkozó budapesti konferencián arról beszélt, az Európai Unióban és az ENSZ-ben is tabunak számít a keresztények üldözésének ténye. Megkérdeztük, övezi-e hasonló kommunikációs zárlat a kommunizmus rémtetteit világszerte.

A külügyminiszter portálunknak megismételte, a keresztény közösségek üldöztetéséről, elnyomásáról beszélni a diplomáciában ma kihívást jelent, nyilvánosan és zárt ajtó mögött is. Mint hozzátette, a külügymminiszteri tanácskozásokon akárhányszor csak felemlegeti az üldözött keresztény közösségek megsegítésének szükségességét, azt kapja válaszul: “Peter, be more careful!”, mivel csak vallási kisebbségek elnyomásáról szabad beszélni, huába tekinthető Európa egy keresztény kontinensnek. Megjegyezte, az üldözött keresztények melletti fellépés ma a diplomáciában egy magányos műfaj.

Szijjártó Péter ugyanakkor hozzátette, véleménye szerint a kommunizmus bűneiről szerencsére többen beszélnek nyíltan Európában és a világon, hiszen számos olyan európai ország van, amely a saját bőrén tapasztalhatta meg a kommunista elnyomást. Hangsúlyozta, ennek ellenére van egy teljességgel hamis, nosztalgikus törekvés, “az idő mindent megszépít”-alapon, amely a kommunista és szocialista rendszereket próbálja mentegetni.

Néhány tíz év távlatában egyesek főleg Nyugat-Európában, és az Egyesült Államokban a szocialista országokat követendő példaként kezdik emlegetni, sőt egyenesen vonzalmat éreznek a szocialista rendszerek iránt, ami elfogadhatatlan - emelte ki.

Rétvári Bence portálunk kérdésére hozzátette, a politikailag korrekt beszédmódban a keresztények csak üldözők lehetnek, nem pedig üldözöttek, holott még a magyar társadalomban is magas szintű konszenzus mutatkozik abban, hogy segíteni kell az üldözött keresztényeket.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!