Rétvári Bence: Az EU élvonalában vagyunk az oktatási oklevelek arányát nézve

Magyarország az élvonalban van az Európai Unióban az oktatás területén kiadott oklevelek arányát tekintve. A harmadik legmagasabb, 16 százalék az ilyen dokumentumot szerzők aránya az összes végzett számához képest - hívta fel a figyelmet Rétvári Bence, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke az Eurostat nemrég közzétett adatait elemezve.

Rétvári Bence (KDNP), az EMMI parlamenti államtitkára
    
A kisebbik kormánypárt politikusa rámutatott: az Eurostat adatai szerint Magyarországon 2010-hez képest a negyedével nőtt az oktatási területen diplomát szerzők száma; tíz éve nyolcezren végeztek ezen a területen, most már tízezren.
    
Kitért arra is, hogy a felsőoktatásban ma már a harmadik legnépszerűbb terület a pedagógusképzés, amely 2010-ben még csak a hatodik helyen állt. Ezek az adatok is jól mutatják, hogy hazánkban egyre népszerűbb a pedagóguspálya, jóval több fiatal választja ezt a hivatást, mint a balliberális kormány utolsó évében - értékelt a kereszténydemokrata politikus.
    
Rétvári Bence kiemelte: mindez alátámasztja azoknak a kormányzati intézkedéseknek is az eredményességét, amelyeket a pedagógus-utánpótlás biztosítása érdekében hoztak. Példaként említette a pedagógus-életpálya bevezetését, a minősítési rendszert, az állami fenntartásba vételt és a béremelést. Jelezte: átlagosan ötven százalékkal emelkedtek a pedagógusbérek az utóbbi években Magyarországon.
    
Mindezeknek köszönhetően ma egyre többen választják a pedagógusi hivatást - összegzett a kormánypárti politikus.