Rétvári Bence: A Gothár-ügyben felelőssége van azoknak, aki egy éve tudnak róla

Dunai Mónika (Fidesz) a Gothár-üggyel kapcsolatban érdeklődött arról az Országgyűlésben, milyen lehetőség van arra, hogy ezek az emberek kikerüljenek a kulturális közéletből. Közölte, „a balliberális fellegvárnak számító" fővárosi Katona József Színház igazgatója, Máté Gábor már egy éve tudott az ügyről, de mindent megtett annak érdekében, hogy az ügyet eltusolja.

Rétvári Bence (KDNP), az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára

Szerinte az áldozatok nem mernek megszólalni, mert a színház vezetése titoktartási szerződést íratott alá a színészekkel.
Felháborító, hogy a teátrum így igyekezett védeni a zaklatót, holott ez a színház a Me too-kampány egyik élharcosa - hangoztatta.
    
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára hiányolta, hogy Marton László szexuális zaklatási ügyében korábban petíciót megfogalmazó ellenzéki képviselőnők most nem szólaltak. Szerinte felelőssége van azoknak, aki egy éve tudnak a Gothár-ügyről.
    
Elmondta, a hétfői tüntetés résztvevői közül senki sem mondta, hogy helytelen volt, ami a színházban történt.
    
A kormánypárti politikus a választ elfogadta.

Sikertelen kísérlet lehet a külföldi nyelvtanulás támogatása?

Hiller István (MSZP) arról beszélt, hogy kormányzati bejelentés szerint pár hónap múlva lehet jelentkezni a diákoknak külföldi nyelvi kurzusra. „Ezzel nincs is semmi baj", de szerinte ezzel szinte egy időben a kormány  bejelentette:  elállnak attól, hogy a felsőoktatási intézményekbe a bejutáshoz kötelező legyen a középfokú nyelvvizsga.
    
Kitért rá: a felsőoktatásban 91 ezren azért nem tudják átvenni a diplomájukat, mert nincs megfelelő nyelvvizsgájuk.
    
A képviselő szerint idegen nyelvi közegben tanulni helyes elképzelés, de a megvalósítás módja felveti, hogy nem egy újabb sikertelen kísérletről van-e szó, hiszen kevés a tervezett óraszám a nyelvtanuláshoz.
    
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kifogásolta, hogy a szocialista képviselő csődhelyzetről beszélt az oktatásban, mert - mondta - a magyar diákok teljesítménye az elmúlt tíz évben nem ezt mutatja, a felmérések szerint a diákok előreléptek, megfordultak a trendek, felfelé ívelő pályán vannak az eredmények.
   
Közölte: ez azt igazolja, hogy megérték az olyan intézkedések, mint az állami fenntartásba vétel, az iskolába járáshoz kötött családi pótlék, az ingyenes tankönyv és étkezés.
    
Megjegyezte: a külföldi kurzusokon valós, gyakorlati helyzetekbe kerülhetnek a diákok, ezért fontos a külföldi nyelvtanulás lehetősége.

Az LMP szerint emelni kell a szociális juttatásokat

Ungár Péter (LMP) szerint emelni kell a szociális juttatásokat, el kell érni, hogy az otthongondozást végző családok, akik legtöbbször időseket ápolnak, minimálbért kapjanak. Sok visszaélés volt a gyermekek otthongondozási díjának (gyod)  felülvizsgálata kapcsán, több család kiesett, akik megérdemelték volna a juttatást fáradhatatlan munkájukért - közölte.
    
Azt is felvetette, hogy a szociális szektor bérei nagyon alacsonyak, és csak látszattárgyalásokat folytatnak a szektorral. Nem csoda, hogy sok a betöltetlen álláshely a szektorban - tette hozzá.
    
A politikus szerint sok felesleges pénzt költöttek más dolgokra, miközben az otthon gondozást végzők megterhelő munkát végeznek.
    
Rétvári Bence úgy válaszolt: azoknak a munkája, akik rászorulókat segítenek, folyamatos elismerést érdemel erkölcsileg és anyagilag egyaránt. Emlékeztetett: ugyanakkor azok kérik most számon a kormányt, akik egy éve nem szavazták meg a szociális juttatások emelését, hanem botrányokat igyekeztek kelteni, de ezt nem felejtik el az érintett emberek.
    
Közölte: olyan dolgokat is követelnek, amelyeknek egy része már teljesült, de az ellenzéknek „botránykeltés, a bohóckodás, a szelfizgetés" mindig fontosabb volt, mint hogy az embereknek segítsenek. Hozzátette: jó lett volna, ha konszenzus lett volna a kérdésről a parlamentben.
       
Az Országgyűlés az államtitkár válaszát 113 igen szavazattal - 31 nem ellenében és tartózkodás nélkül - elfogadta.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!