Megválasztották a parlamenti tisztségviselőket és a bizottsági elnököket is - köztük többen a KDNP-frakció tagjai

A KDNP-frakcióból egy országgyűlési alelnököt, három parlamenti jegyzőt és két bizottsági elnököt választottak.

Kövér Lászlót választották az Országgyűlés elnökévé. Az egyedüli jelöltre érvényes szavazatot 183 képviselő adott le, közülük 170-en igennel, 13-an nemmel szavaztak – ismertette Turi-Kovács Béla korelnök. Kövér László megválasztását követően esküt tett a plénum előtt.

Turi-Kovács Béla bejelentette: a képviselőcsoportok közös indítványa hiányában a házelnök javaslatban kezdeményezte, hogy az Országgyűlés hat alelnököt és tizenkét jegyzőt válasszon. A javaslatot Bakos Bernadett (LMP) korjegyző ismertette, majd a jelöltekről egyenként szavazott az Országgyűlés.

Alelnöknek megválasztották Jakab Istvánt (Fidesz), Lezsák Sándort (Fidesz), Latorcai János (KDNP), Oláh Lajost (DK), Dúró Dórát (Mi Hazánk), törvényalkotásért felelős alelnöknek pedig Hende Csabát (Fidesz).

Az Országgyűlés jegyzőinek Gelencsér Attilát (Fidesz), Szűcs Lajost (Fidesz), Tiba Istvánt (Fidesz), Vinnai Győzőt (Fidesz), Aradszki Andrást (KDNP), Földi Lászlót (KDNP), Móring József Attilát (KDNP), Z. Kárpát Dánielt (Jobbik), Hiszékeny Dezsőt (MSZP), Szabó Sándort (MSZP), Dócs Dávidot (Mi Hazánk) és Bakos Bernadettet (LMP) választotta a Ház.

Turi-Kovács Béla az ülésen ismertette a képviselőcsoportok vezetőit - Kocsis Máté (Fidesz), Simicskó István (KDNP), Gyurcsány Ferenc (DK), Jakab Péter (Jobbik), Fekete-Győr András (Momentum), Tóth Bertalan (MSZP), Tordai Bence (Párbeszéd), Toroczkai László (Mi Hazánk) és Ungár Péter (LMP) -, majd átadta az ülés vezetését Kövér László házelnöknek.

Kövér László (Fidesz) köszöntőjében arról beszélt: tagadhatatlan, mert a tények igazolják, hogy nemzetünk, társadalmunk, családjaink állapota, helyzete, boldogulási esélyei ma jobbak, mint a rendszerváltozás kezdete óta bármikor.

A házelnök köszöntőjében kiemelte: a választás eredményének alakulását legerőteljesebben éppen ez határozta meg.

Hangsúlyozta: Magyarország ma egy erős, emelkedő pályán mozgó, tekintéllyel bíró ország, amely minden polgárának élhető otthont biztosít és amelyet az európai politikában senki nem hagyhat számításon kívül.

adv

Ugyanakkor a veszélyek korát éljük, és mindazt, amit az elmúlt 32 év munkájával elértünk, ma újra veszély fenyegeti: pénzügyi-gazdasági válság, illegális migráció, világjárvány és a szomszédban dúló háború - magyarázta Kövér László.

Úgy fogalmazott:

erőnk és képességeink minden eddigieknél nagyobb mértékű latba vetése, minden eddiginél nagyobb fegyelem mellett" állhatunk csak helyt a készülő viharban. Ebben a kormánypárti képviselők felelőssége nagyobb, de a felelősségben az ellenzék is osztozik

 

– jelentette ki.

Kövér László Mátrai Márta fideszes képviselőt javasolta háznagynak. A parlament plénuma ezt követően 145 igen vokssal, egyhangú szavazással háznaggyá választotta Mátrai Mártát.

asfa

Hétfő délután a parlament elfogadta az Országgyűlés bizottságainak létrehozásáról, tagjainak és tisztségviselőinek megválasztásáról szóló határozati javaslatot; a Kövér László házelnök által jegyzett előterjesztés szervezeti felépítést érintő pontjaira 161-en mondtak igent, ellenszavazat és tartózkodás nélkül. Azonos vagy hasonló arányban választották meg a bizottsági elnököket, alelnököket is.

A döntés alapján a magyarországi nemzetiségek delegáltjait tömörítő testület mellett 15 bizottság működik a ciklus során a palamentben, közülük tízet kormánypárti, ötöt ellenzéki elnök vezethet.

A bizottságok és elnökei:

  • Európai ügyek bizottsága – elnök: Hörcsik Richárd (Fidesz)
  • Fenntartható fejlődés bizottsága – elnök: Keresztes László Lóránt (LMP)
  • Gazdasági bizottság – elnök: Bánki Erik (Fidesz)
  • Honvédelmi és rendészeti bizottság – elnök: Kósa Lajos (Fidesz)
  • Igazságügyi bizottság – elnök: Vejkey Imre (KDNP)
  • Költségvetési bizottság – elnök: Vajda Zoltán (MSZP)
  • Kulturális bizottság – elnök: Pósán László (Fidesz)
  • Külügyi bizottság – elnök: Németh Zsolt (Fidesz)
  • Mentelmi bizottság – elnök: Hargitai János (KDNP)
  • Mezőgazdasági bizottság – elnök: Font Sándor (Fidesz)
  • Nemzetbiztonsági bizottság – elnök: Sas Zoltán (Jobbik)
  • Nemzeti összetartozás bizottsága – elnök: Pánczél Károly (Fidesz)
  • Népjóléti bizottság
  • Vállalkozásfejlesztési bizottság – elnök: Apáti István (Mi Hazánk)
  • Törvényalkotási bizottság – elnök: Hende Csaba (Fidesz)
  • Magyarországi nemzetiségek bizottsága – elnök: Ritter Imre (nemzetiségi képviselő)

sd

A Fidesz nyolc, a KDNP két, a Jobbik, az LMP, a Mi Hazánk és az MSZP egy-egy elnöki helyet kapott, míg a népjóléti bizottság vezetésére nem szerepelt javaslat az előterjesztésben. A Fidesz 36, a DK hat, az MSZP öt, a Jobbik és a Mi Hazánk négy-négy, a Párbeszéd két, a Mi Hazánk pedig egy alelnöki posztot tölthetett be.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!