Gripen-ügy: Simicskó tanulmányozná az ügyészségi jelentést

A Fidesz és a KDNP a Gripen-ügyben készült ügyészségi vizsgálati jelentés alapján dönti el, továbbra is szükségesnek tartja-e, hogy az ügyben vizsgálóbizottság alakuljon – erről Simicskó István, a nemzetbiztonsági bizottság KDNP-s elnöke beszélt csütörtökön.

A Népszabadság csütörtökön írt arról, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség nem talált bűncselekményre utaló adatot a Gripen svéd vadászrepülők beszerzése ügyében. A lap szerint így feleslegessé válhat a Gripen-beszerzések ügyében a kormány és az ellenzék oldaláról egyaránt támogatott parlamenti vizsgálóbizottság felállítása.

Simicskó István erről azt mondta: tanulmányozni kell az ügyészségi vizsgálatról szóló jelentést, és ezt követően a Fidesz és a KDNP elnöksége dönt majd a továbbiakról. A kereszténydemokrata politikus ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra sincs válasz arra az alapkérdésre, mi szükség volt felesleges képességek – például a légi üzemanyag-utántöltés – megvásárlására, hiszen ezzel megduplázták az eredeti szerződés összegét, így 210 milliárd forintos plusz terhet kellett vállalni. Szerinte ezt nem az ügyészségnek kell megválaszolni, hanem a honvédelmi tárca akkori szocialista vezetőinek és a mostani kormánynak.

Fazekas Géza főügyészségi szóvivő a Népszabadságnak azt mondta, hogy a vizsgálat még májusban lezárult, ám a Legfőbb Ügyészség „nem talált semmit”, ami vádhatósági fellépést indokolna. A Népszabadság értesülése szerint a svéd főügyészségről sem érkezett hivatalos megkeresés, mint írják, talán azért nem, mert a 2001-es beszerzés ügye, ha volt is benne bármi visszás részlet, már elévült.

+

A vadászrepülőgépek beszerzéséről még az Orbán-kormány döntött, majd az eredeti szerződést a Medgyessy-kormány módosította. A Gripen-ügy akkor került napirendre Magyarországon, amikor tavaly egy svéd televízió azt állította: a magyar és cseh beszerzéseknél korrupciógyanú merült fel

A svéd televízió szerint a magyar származású, de Ausztriában élő Alfons Mensdorff-Pouilly gróf volt az, aki közbenjárt a két nemzet politikai elitjénél a Gripenek érdekében. A magyar politikai élet prominensei emlékeznek a grófra, de érdemben senki sem ismerte el, hogy közelebbről is ismerte volna. Pouilly az ügyben soha nem szólalt meg, közvetítőin keresztül viszont tagadta, hogy bármilyen „közbenjárásban” része lett volna. Az ügy azonban nagy visszhangot váltott ki, Christer van der Kwast új svéd főügyész – vélhetően az éppen új svéd kormány iránti lojalitása okán is – hevesen nekiugrott az ügynek, és nemzetközi vizsgálatokról, nyomozásokról beszélt. Tavaly az EuroJuston keresztül a svédek valóban érdeklődtek a magyarországi eseményekről, pontosabban a „helyzetről”, de akkor még nem volt kész egyetlen vizsgálati anyag sem.

Az ügyhöz tartozik, hogy a Gripeneket gyártó svéd Saabnál azóta cserélődtek a vezetők. A Gripen vadászgépekből Magyarország mellett Csehország és Dél-Afrika vásárolt.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!