Hátrányos megkülönböztetés éri az egyházi kórházakat

Az egyházi fenntartású kórházak vezetői szerint intézményeiket hátrányos megkülönböztetés éri, és ezt a vatikáni megállapodás megsértésének tartják, ezért az egészségügyi miniszterhez fordultak – írja csütörtöki számában a Népszabadság. Az egyházi kórházak vezetői sérelmezik, hogy az egészségügyi reform keretében az ágyszámcsökkentés jelentősebb mértékben érintette őket.

Diszkriminációra panaszkodnak az egyházi kórházak. Számításaik szerint „hovatartozásuk” csak az idén 500 millió forintos veszteséget jelent. Az egyházi kórházak vezetőinek számításai szerint félmilliárd forint veszteséget jelent számukra az idén, hogy nem az önkormányzat vagy az állam tartja fenn őket. Emiatt az egészségügyi miniszterhez fordultak. Velkey György, a Bethesda Kórház főigazgatója szerint a kormánnyal 1999-ben kötött megállapodás az egyházi intézményeknek az államiakkal, önkormányzatiakkal azonos jogi, finanszírozási és pályázati feltételeket biztosít.

– Valójában ez nem valósul meg. Pedig ugyanúgy állami feladatokat látunk el, területi ellátási kötelezettségünk van, mint más kórházaknak. A Bethesda ráadásul országos égési gyermekcentrumként egyedülálló. A kórházi struktúraváltásnál mégis hátrányba kerültünk, ahogy a költségvetési forrásokból is kevesebbet kapunk, a pályázatok döntő részéből pedig eleve ki vagyunk zárva – sorolja a sérelmeket a főigazgató. A Bethesdában huszonöt, a Szent Ferenc Kórházban több mint ötven, míg az irgalmas rend intézményében csaknem ötven százalékkal kevesebb ágyon gyógyítanak, mint a reform részeként bevezetett kapacitáscsökkentés előtt. Az igazgató az átalakítás miatti veszteségeket 15 százalékos létszámleépítéssel „kezelte”, miközben a munka állítása szerint nem lett sokkal kevesebb.

A szintén egyházi, a ferences rend által fenntartott Szent Ferenc Kórház főigazgatója szerint a szektorsemleges finanszírozás elvét sérti, hogy míg az állami, önkormányzati kórház közvetlenül a költségvetésből kap külön pénzeket állami feladatok elvégzéséért, az egyháziaknak ebből sem jut. – Nálunk is ugyanolyan betegek gyógyulnak, mint más intézményekben, az adófizetők pénzéből nekünk mégsem jut bérfejlesztésre, karbantartásra vagy felújításra. Trombitás Zoltán szerint az, hogy az egyházi iskolákkal, szociális intézményekkel szemben itt nem jár kiegészítő normatíva, a vatikáni szerződést is sérti.

A Mazsihisz által fenntartott Szeretetkórház sincs könnyebb helyzetben, az intézmény gazdasági igazgatója szerint lehetetlen helyzet az, hogy a gyógyítás állami költségvetési forrásait muszáj adományokból kiegészíteniük.

Az egyházi kórházak, kérve az egyenlő bánásmódot, közösen keresték meg az egészségügyi vezetést. Míg korábban azonban legalább a tárca illetékese elismerte a hátrányos megkülönböztetés tényét, a legutóbbi találkozón Székely Tamás miniszter ezt vitatta. A szaktárca szerint az egyházi intézmények nem jól értelmezik a jogszabályokat, a minisztérium szerint az egyházi kórházak gyógyító munkáját pontosan olyan mérőszámok alapján honorálják, mint a világiakét.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!