Kánikula, kommandó

Móring József Attila, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője mai sajtótájékoztatóján felháborítónak nevezte, hogy a kormány minden magyar kisvállalkozót csaló gazemberként kezel, s miközben sem adócsökkentéssel, sem egyéb módon nem támogatja a hazai kis- és középvállalkozói kört, a hiányos és egymásnak gyakran ellentmondó, gyakorlatilag betarthatatlan szabályozással visszaélve súlyos bírságokkal sújtja őket.

A kereszténydemokrata politikus a kiemelt üdülőhelyeken a különböző hatóságokból verbuválódott Kánikula kommandó kiterjedt és összehangolt akciójának tapasztalatairól szólva elmondta, a hatóságok célja - központi utasítást végrehajtva – egyértelműen nem az ellenőrzés, és ez által a vendéglátás színvonalának javítása, hanem a minél több nagy összegű bírság kiszabása. Az ellenőrzési hullám nyomán a vállalkozók körében elkeseredettség, bizonytalanság és bizalmatlanság alakult ki, ugyanis a különböző hatóságok rendkívül aprólékos, sok esetben ésszerűtlen és gyakran ellentmondásos szabályai alapján szinte lehetetlen minden rendelkezéseket maradéktalanul betartani - fűzte hozzá.

A képviselő példaként említette, hogy miközben a munkavédelmi felügyelőség szerint kötelező a konyharuha használata a vendéglőkben, az ÁNTSZ szerint szigorúan tilos.

Móring József Attila szerint a büntetések összege indokolatlanul magas, s mivel a folyamatos bírságolást a szabályozási anomáliák miatt szinte lehetetlen elkerülni, ezért többen vállalkozásuk feladását fontolgatják. A képtelen bírságolási gyakorlatot a képviselő egy papírkereskedő példájával illusztrálta, akit azért büntették harmincezer forintra, mert az ajtóban lévő küszöbre nem hívta fel a figyelmet, a „Vigyázz, küszöb” felirattal.

A kereszténydemokrata politikus elmondása szerint sok kis vállalkozó panaszkodik arra, hogy az ellenőrzések elriasztják a vendégeket, s hogy a családi vállalkozásban működtetett vendéglőkben, kisboltokban évek óta az a kérdés, hogy a szezon végén lesz-e némi haszna munkájuknak, avagy a teljes profitot elviszik az ellenőrök.

Móring József Attila szerint más országokban ismeretlen ez a mentalitás. Ausztriában az ellenőrök először figyelmeztetnek és tanácsokkal segítik a hibák kijavítását, s csak a legvégső esetben büntetnek, ott ugyanis a szolgáltatások minőségének javítása, és nem a vállalkozók megsarcolása a cél.

Magyarországon sajnos nem ez a helyzet, a szemléletmódbeli különbségen túl, hiányzik az egységes, és egyértelmű követelményrendszer, s az eljárási rend is bőven hagy kívánni valót maga után. Míg egy bűncselekmény esetében a gyanúsítotti kihallgatáson jelen lehet ügyvéd, az alkalmazotti „meghallgatáson” nem lehet jelen az üzletvezető, s a jegyzőkönyvből is csak utólag kaphat – jegyezte meg a politikus.

A képviselő elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány abból indul ki, hogy minden kisvállalkozó egyben „csaló gazember”. Bejelentette, a Keresztény Demokrata Néppárt levélben fordul az érintett felügyeleti szervekhez, írásban vár választ arra, hogy jogszerűek, és méltányosak-e az eljárásaik.

A távirati irodának arra a kérdésére, hogy mit várnak a levelüktől, azt mondta, fel akarják hívni a figyelmet erre az állapotra, és bíznak abban, hogy a hatóságok belátják, a jelenlegi helyzet a továbbiakban nem tartható fenn.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!