Nonstop társadalom helyett szabad vasárnapot!

A Kereszténydemokrata Néppárt kampányt indított annak érdekében, hogy a vasárnapi munkavégzést a társadalmilag feltétlenül szükséges mértékig szorítsák vissza.  Dr. Frivaldszky Gáspárral, a „Szabad Vasárnap” kampány koordinátorával a jelenlegi gyakorlat káros hatásairól, a versenybe kényszerített kiskereskedőkről és a hétvégi pihenés jelentőségéről beszélgettünk.

„Adjuk vissza a vasárnapot az embereknek!” – olvashatjuk a Szabad Vasárnap Chartában. Miért tarja fontosnak a Kereszténydemokrata Néppárt, hogy módosítsák az üzletek vasárnapi nyitva tartására vonatkozó szabályokat?

– Véleményünk szerint a vasárnapi pihenőnap az európai, így a magyar társadalomnak is egy komoly értékkel rendelkező vívmánya, amelyet fontos megőriznünk.  Egy nemzetközi felmérés szerint Európában egyetlen országban sem dolgoznak annyian ezen a napon, mint hazánkban. Célunk, hogy a vasárnapi munkát a társadalmilag szükséges mértékig szorítsuk vissza, és csak azok dolgozzanak a hét utolsó napján, akiknek feltétlenül szükséges – hiszen nyilvánvaló, hogy például az egészségügyben vagy a tömegközlekedésben dolgozók munkájára a hét minden napján szükség van. Ahhoz, hogy a vasárnap ismét a társadalom nagy többségének a pihenés, a regenerálódás lehetőségét jelentse, szükséges lenne a Munka Törvénykönyvének, illetve a Kereskedelmi Törvénynek a módosítása.

Milyen módosító javaslatokat indítványoznak a kereszténydemokraták?

– A Munka Törvénykönyvének módosítására tett javaslat nagymértékben szűkítené a vasárnap rendes munkaidőben kötelezően elrendelhető munkavégzés lehetőségét, illetve a jelenlegi kivételek szűkítésével általánossá tenné az ötvenszázalékos vasárnapi pótlékot. Az új Kereskedelmi Törvény értelmében pedig az általános európai gyakorlatnak megfelelően a vasárnapi zárva tartás lenne a főszabály. Természetesen ez alól lennének kivételek: a vendéglátó üzletek, a kereskedelmi szálláshelyek, a virág-, és édességboltok, az üzemanyagtöltő állomások, valamint a pályaudvarokon, repülőtereken, üzemanyagtöltő állomásokon belül működő, legfeljebb kétszáznyolcvan négyzetméter alapterületű üzletek továbbra is nyitva lehetnének. Nem kellene vasárnaponként zárva tartani az olyan kereskedéseket sem, amelyekben ezen a napon nem alkalmazott, hanem a tulajdonos dolgozik. Az ilyen üzletekben a kereskedő évi tizenkét alkalommal kinyithatna a hétvégi pihenőnapon is. Ezzel lehetőséget kapnának az üzlettulajdonosok arra, hogy például a nyári balatoni szezonban, vagy a karácsonyi időszakban több alkalommal fogadhassák vevőiket.

A javaslat bírálói szerint ezzel az intézkedéssel a „templomba akarják kényszeríteni az embereket”.

– Csakhogy bírálóink tévednek. Érdekelne, hogy a kritika megfogalmazói mire gondolnak, egy demokratikus jogállamban ugyan milyen eszközökkel lehetne templomba „kényszeríteni” bárki emberfiát?!  A vallás gyakorlása Magyarországon nem kényszer, hanem szabadság. A vasárnapi munkavégzés nem vallási ügy, a szabad vasárnap kérdése ennél sokkal összetettebb: egész társadalmi, gazdasági jólétünk mércéjeként szolgál. A jelenlegi gyakorlatot több szempontból is károsnak tartjuk. A vasárnapokat az emberek hagyományosan a családjuk, barátaik társaságában töltik, kipihenik a szürke hétköznapok fáradalmait. Mai rohanó világunkban elengedhetetlen, hogy szétzilálódó kötelékeink ápolására is időt szánjunk. Figyelembe véve azt a tényt, hogy a nagy áruházláncok dolgozói között nagyon sok a nő, akikre anyaként, feleségként is sok teher hárul, a vasárnapi közös pihenés lehetőségének megteremtése még sürgetőbb. Természetesen a Kereszténydemokrata Néppárt tagjai azt vallják, hogy a keresztény ember számára a vasárnap különösen jelentőséggel bír, de a mozgalom elindításakor nem az motiválta a pártot, hogy így növelje a szentmisék, istentiszteletek látogatottságát.

Milyen más káros következményei lehetnek a vasárnapi munkának?

– Az Európai Unió által létrehozott, Dublini Alapítvány nevű kutatóintézet felméréséből egyértelműen kiderül, hogy azoknak, akik vasárnap is dolgoznak, jelentősen rosszabbak az egészségügyi mutatói, mint akik a vasárnapot kikapcsolódással és pihenéssel töltik. Talán nem is gondolnánk, de már havonta egy munkával töltött vasárnap is harminc százalékkal növeli a stressz okozta megbetegedések kockázatát. A vasárnapi munka visszaszorításával jelentősen csökkenne a zaj- és szmogterhelés a nagyobb városokban, éppen ezért környezetvédelmi szempontból is hasznos lenne, ha ezen a napon az üzletek nagy része zárva tartana. Elmondhatjuk tehát, hogy a saját, a környezetünk és az egészségünk érdekei is azt diktálják, hogy hetente legalább egyszer lassítsunk a tempón. Meg kell értenünk, hogy ezt a nonstop társadalmat nem lehet hosszú távon fenntartani.

Hogyan fogadják az emberek ezt a kezdeményezést?

– Úgy gondolom, rengetegen támogatják a párt elképzelését. A Szabad Vasárnap Chartához tizenkét szervezet csatlakozott, többek között a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, valamint a Munkástanácsok Országos Szövetsége is. Az erre a célra létrehozott honlapunkat is sokan látogatják. A beérkező véleményekből, hozzászólásokból sokszor megrendítő élettörténetek, sorsok bontakoznak ki előttem. Meglepően sok ember érzi úgy, hogy családi boldogsága múlt azon, hogy a vasárnapot nem szeretteik társaságában, hanem munkával töltötte. Több vidéki nagyvárosban tartottak félpályás útlezárásokat, és számos konferenciát, kerekasztal-beszélgetést is szerveztünk a kérdésről. Családi rendezvényeken, szórólapokon is ismertettük, tájékoztattuk az embereket a párt módosító indítványáról.

Mi az érintett munkavállalók álláspontja a kérdésben? Ők hogy viszonyulnak a vasárnapi munkavégzés visszaszorításához?

– Egy, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete által készített felmérésből kiderül, hogy a többség ellenzi a vasárnapi munkát. A kiskereskedőket is a jelenlegi gyakorlat veszteseinek tekinthetjük: mivel több áruház, hipermarket vasárnap is fogadja a vásárlókat, ezért kénytelenek ők is kinyitni. Versenybe kényszerülnek, és annak ellenére, hogy ezen a napon a legtöbbször nem tesznek szert jelentős bevételre, vásárlóik elvesztésétől tartva mégsem mernek bezárni. Véleményünk szerint igazságtalan, hogy néhány multinacionális vállalat hasznát az egész kereskedelem nyögi.

Milyen esélyeket lát a szükséges törvénymódosítások elfogadására?

– Úgy gondolom, hogy kedvezőek az esélyeink. A KDNP által kezdeményezett ötpárti egyeztetés is ezt támasztja alá: úgy tűnik, hogy az alapvető céllal egyetértenek a parlamenti pártok. Őszintén reméljük, hogy hamarosan a vasárnap ismét a pihenés, a szellemi és a lelki feltöltődés napja lehet.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!