Őrzi jelentős előnyét a Fidesz - A bomlás jelei az MSZP-ben

Nőtt a Fideszt támogatók tábora, míg az MSZP még mindig gödörben van, de a korábbi mélyponton túl – olvasható a HVG számára készített Medián-felmérésben. A biztosan szavazók 57 százaléka választaná a Fideszt, míg az MSZP-re 22 százalék szavazna, ha most vasárnap tartanák a választásokat.

Amíg júniusban szűkült a különbség a Fidesz és az MSZP támogatottsága között, addig júliusban nem történtek lényegi változások a két párt táborának méretében. A szocialisták megőrizték a népesség 18 százalékának rokonszenvét, míg a Fidesz ebben a hónapban is 32 százalék körüli eredményt ért el, azaz őrzi 14 százalékpontnyi előnyét. A biztos szavazói körben is maradtak a múlt havi százalékos arányok, a Fidesz előnye 60-28 – olvasható a Szonda Ipsos legújabb pártpreferencia-felmérésében, melyet a csütörtöki Népszabadság ismertet.

Bár júliusban az MSZP számos mutatója javult, a közelítés ellenére a Fidesz e vonatkozásokban is őrzi kedvezőbb pozícióit, optimistább, elszántabb a tábora, kisebb a vele kapcsolatos ellenszenv (már csak 14-16 százaléknyian jelentették ki, hogy semmiféleképpen nem szavaznának rá). Az MSZP-sek elszántabbá váltak, de 63 százalékos részvételi mutatójukkal elmaradnak az ellenzékiek agilitásától. A Fidesz hívei töretlenül optimisták, 90-95 százalékuk bizonyosnak érzi, hogy ők lennének a nyertesei egy következő választásnak – olvasható a felmérésében.

Nőtt a Fideszt támogatók tábora, míg az MSZP még mindig gödörben van, de a korábbi mélyponton túl – olvasható a HVG számára készített Medián-felmérésben. A biztosan szavazók 57 százaléka választaná a Fideszt, míg az MSZP-re 22 százalék szavazna, ha most vasárnap tartanák a választásokat (a választók 50 százaléka venne részt a szavazáson). A két párt között csökkent a különbség: 35 százalékpont a májusi 42 százalékhoz képest. A kis pártok támogatottsága olyan alacsony, hogy se az MDF (3 százalék), se az SZDSZ (2 százalék) nem jutna be a parlamentbe. 

 

 

A TÁRKI július 23-án tette közzé elemzését, amelyben azt állapította meg, hogy a Fidesz támogatottsága a biztos szavazók körében júliusban 61 százalék, ugyanannyi mint júniusban volt, és kevesebb mint a májusi 67 százalék. Az MSZP tábora - szintén a biztos szavazók körében - júliusban 29 százalék, szemben a júniusi 27 és a májusi 23 százalékos támogatottsággal. A TÁRKI szerint az MSZP támogatottsága a tavaszi mélyponthoz képest azért javult, mert az idősek, a budapestiek és a felsőfokú végzettségűek körében az elmúlt hónapokban valamelyest nőtt a népszerűsége. Ez azonban nem változtat azon, hogy a Fidesz jelentősen vezet a kormánypárt előtt - állapították meg.

A többség előrehozott választást akar

A Medián 2006 óta kérdezi az embereket arról, hogy mit választanának: a Gyurcsány-kormány megtartását, egy új MSZP-SZDSZ támogatású miniszterelnököt, egy átmeneti szakértői kormányt vagy előrehozott választást. A felsorolt alternatívák közül most a megkérdezettek 77 százaléka az előre hozott választást nevezte a legjobb megoldásnak.

Erősödik a belső kritika az MSZP-ben

Bár kritikus hangok előfordulnak, nem látszik az a szocialista többség, amely egységesen a kormányfő leváltását szorgalmazná. Ilyen körülmények között a pécsihez hasonló kezdeményezések kudarcba fulladhatnak – áll a Nézőpont Intézet elemzésben a Magyar Hírlap beszámolója szerint. Gyurcsány Ferenc valódi ellensúlyai, a párt hagyományos baloldalának képviselői – mint Kiss Péter, Szekeres Imre, Lamperth Mónika – maguk is fontos kormány-, illetve párttisztségeket töltenek be, így rendszerint kerülik a nyilvános összeütközéseket. Az elemzés szerint Gyurcsány Ferencet csak az MSZP tisztújító kongresszusa válthatná le a párt éléről. Az eddigi információk szerint Gyurcsány már 2009 elején megtartaná az MSZP tisztújító kongresszusát, hogy újra elnyerje a pártelnökséget.

– Gyurcsánynak mennie kell, az MSZP vezetésének pedig meg kell újulnia – nyilatkozták vezető debreceni szocialista politikusok a Magyar Hírlapnak, akiket e véleményük hangoztatása miatt nemrég kizártak a pártból. Sarkadi Zsolt, az MSZP Ésszerűség és Felelősség Platformjának Hajdú-Bihar megyei elnöke, a platform elnökségi tagjai, Bánfalvi Győző és Rácz Julianna a kizárást alapszabály-ellenesnek tartják, és a párt országos etikai bizottságához fordultak jogorvoslatért. A politikusok szerint: ahhoz, hogy a választásokra egy megerősödött, hiteles és sikeres MSZP álljon a startvonalra, Gyurcsány Ferencet nemcsak a miniszterelnöki, de pártelnöki posztjáról is le kell váltani. De legjobb lenne, ha maga állna fel. S mivel a politika nem egyszemélyes játék, mennie kell annak a pártvezetői rétegnek is, amely pozíciójának megőrzése érdekében, avagy gyávaságból, asszisztált a baloldalt hiteltelenné tévő intézkedésekhez – fogalmaztak a volt szocialista politikusok.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!