Semmi ok a derűre

Nem támasztják alá a tények Gyurcsány Ferenc optimizmusát. A miniszterelnök az elmúlt héten kormány-közeli lapoknak úgy nyilatkozott, hogy Magyarországon már érzékelhető a gyarapodás, erre utaló jelek azonban a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb tájékoztatójából a legjobb szándékkal sem fedezhetők fel.

A KSH ma megjelent összefoglalójából kiderül, hogy az év első öt hónapjában az ipari termelés 6,9 százalékkal bővült ugyan, de az építőipar teljesítménye 12 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A kiskereskedelem is leszálló ágban van, a forgalom 2,1 százalékos mínuszban van. A foglalkoztatottak száma március-májusban 1,6 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban, a munkanélküliségi ráta 7,7 százalékra nőtt. Az infláció az első félév átlagában 6,8 százalék volt. Az év első öt hónapjában a keresetek növekedéséről beszélni bátor dolog, hiszen a reálbérek mindössze 0,3 százalékkal emelkedtek. 2008 első negyedévében a folyó fizetési mérleg hiánya 1160 millió euró volt, 49 millió euróval több, mint 2007 azonos időszakában.

A májusi, esetenként júniusi adatok lényegesen nem módosították az előző hónapokban kialakult tendenciákat. Mind a múlt évben, mind az év eddig eltelt időszakában termelési oldalról a gazdasági növekedés fő tényezője az ipar volt. Az ágazat teljesítménye azonban – külső és belső tényezők hatására – idén az előző éveknél mérsékeltebben bővült, az első öt havi bruttó termelés nagy havonkénti ingadozás mellett nem egészen 7 százalékkal emelkedett. Tavaly ugyanebben az időszakban több mint 8, 2006-ban több mint 10 százalékos volt az ipari növekedés – írja a KSH.

Az ipari termelés az év első öt hónapjában 6,9 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az öt hónap átlagában az ipari export 10 százalékkal emelkedett, a belföldi eladások volumene 2,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az egy főre jutó ipari termelés 7,2 százalékkal – tavaly ilyenkor 9 százalékkal – nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Az ipari termelői árak január-májusban 5,3 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest. A január-májusi növekedés az egy évvel korábbinál több mint 3 százalékponttal magasabb volt. Az építőipar teljesítménye idén is szinte folyamatosan elmarad az előző évitől. Az ágazat termelése az év első öt hónapjában 12 százalékkal csökkent az előző évhasonló időszakához képest.

2008 első öt hónapjában 2,1 százalékkal kisebb forgalmat bonyolítottak le a kiskereskedelmi üzletek, mint egy évvel korábban. A kiskereskedelmen kívül megfigyelt gépjármű-, járműalkatrész- és üzemanyag-kiskereskedelemben stagnálás mutatkozott.

Mérséklődött a külkereskedelmi forgalom növekedési üteme is, de a kivitel változatlanul gyorsabban bővül, mint a behozatal, az áruforgalom mérlege májusban 47 millió euró aktívumot mutatott, ami az egyenleg 27 millió eurós javulását jelenti az előző év azonos hónapjához képest. A január-májusi időszak egészében 14%-os volt az export és 11%-os az import euró értékének növekedése. Az öt havi külkereskedelmi mérleg 388 millió eurós többletet mutatott, amely 675 millió eurós javulást jelent az előző év azonos időszakához képest.

A költségvetési hiány csökkent, az államadósság nőtt

2008 első negyedévében a folyó fizetési mérleg hiánya – a Magyar Nemzeti Bank előzetes adatai szerint – 1160 millió euró volt, 49 millió euróval több, mint 2007 azonos időszakában. A nemzetgazdaság bruttó külföldi adósságállománya március végén 105 milliárd euró volt, a nettó adósságállomány pedig 49 milliárd eurót tett ki, amely értékek mintegy 3,5, illetve 0,2 milliárd euróval haladják meg a 2007 végére kialakultakat. Mind a bruttó, mind pedig a nettó adósságállomány értékében tapasztalt növekedés a magánszektorban bekövetkezett folyamatoknak az eredménye, az államháztartás és MNB együttes adóssága ugyanis 0,9, illetve 1,4 milliárd euróval mérséklődött három hónap alatt.

Az államháztartás pénzforgalmi szemléletű, konszolidált hiánya (helyi önkormányzatok nélkül) – a Pénzügyminisztérium előzetes adatai alapján – az első félévben 722 milliárd forint volt, 282 milliárd forinttal kevesebb, mint a megelőző év azonos időszakában. (Tavaly ilyenkor hasonló mértékű deficitcsökkenés volt megfigyelhető.)

Stagnáló bérek, növekvő munkanélküliség

A foglalkoztatottak száma 2008. március-májusban 3 millió 858 ezer fő volt, ami 62 ezres (1,6 százalékos) csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz képest. A 15–74 évesek foglalkoztatási rátája 50, a 15–64 éveseké 56,3 százalékot tett ki. A munkanélküliek száma 4,6 százalékkal 322 ezerre emelkedett, a munkanélküliségi ráta az egy évvel korábbihoz képest 0,4 százalékponttal, 7,7 százalékra nőtt.

A teljes munkaidőben foglalkoztatottak egy főre jutó bruttó átlagkeresete 2008 első öt hónapjában 195 700 forintot, a nettó átlagkereset 120 500 forintot tett ki. 2008-ban a reálkeresetek hónapról hónapra egyre mérsékeltebb ütemben csökkentek, január-áprilisban pedig gyakorlatilag már megegyeztek az egy évvel korábbival, míg az első öt hónapban összességében 0,3 százalékos növekedés következett be.

Az első félévben az árak átlagosan 6,8 százalékkal voltak magasabbak, mint az előző év azonos időszakában. Leginkább az élelmiszerek és a háztartási energia ára emelkedett, a félév átlagában 12,6, illetve 9,3 százalékkal nőttek.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!