A tapasztalatok átadásával segítjük a horvátok és a szlovének menekültügyi munkáját

Magyarország a migrációs válsággal kapcsolatos, az elmúlt két és fél hónapban összegyűlt karitatív tapasztalatok átadásával is segíti a szomszédos Horvátország és Szlovénia menekültügyi munkáját – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken Kaposváron.

Soltész Miklós sajtótájékoztatón beszélt erről, miután Horvátország és Szlovénia budapesti nagykövetével, valamint karitatív szervezetek képviselőivel egyeztetett az együttműködés lehetőségeiről.

Az államtitkár ezúton is köszönetet mondott a magyar karitatív szervezeteknek, hangsúlyozva: mindaz, amit az elmúlt hónapok során a határ mentén, pályaudvarokon, szociális gyermekvédelmi intézményekben, a rászorultakat segítve elvégeztek, semmilyen eddigi munkával össze nem hasonlítható.

Hozzátette, ezt a tudást szeretnék átadni a két szomszédos ország karitatív szervezeteinek a közös szolidaritás jegyében.

A közös szolidaritás az igaz azokkal a migránsokkal és a migránsokért, akik valóban rászorultak – mondta, megjegyezve: „de ugyanezt a közös szolidaritást elvárjuk azoktól az európai országoktól, amelyek tranzitországként szerepelnek ebben a válságban".

Soltész Miklós reményét fejezte ki, hogy a magyar karitatív szervezetek felajánlása, hogy átadják tapasztalataikat szlovén és horvát testvérszervezeteiknek, sok-sok ezer embernek az életét megkönnyíthetik ezekben a hetekben.

„Most, itt a szolidaritás jegyében minden segítséget megadunk a rászorultaknak, de a problémát a gyökereknél kell megoldani, ott kell megoldani, ahol kialakult"- mondta az államtitkár, hangsúlyozva, hogy „európai összefogás nélkül sem Szlovénia, sem Horvátország, sem Szerbia, sem Magyarország vagy más országok nem tudnak megbirkózni ezzel a hatalmas nagy feladattal".

Ksenija Skrilec, Szlovénia budapesti nagykövete köszönetet mondott a magyar karitatív szervezetek által felajánlott segítségéért. „Ez egy igazi gyakorlati megvalósulása az együttműködésnek" – fogalmazott.

Gordan Grlic-Radman, Horvátország budapesti nagykövete arról beszélt, hogy közösek a problémák, amelyeket csak közösen tudnak megoldani. Ez a menekülthullám meghaladja az erejét mind Horvátországnak, mind Szlovéniának, mind Magyarországnak – mondta a nagykövet, aki úgy vélekedett: „európai segítségre van szükség, Európának kell ebben hathatósan közreműködni".

Gelencsér Attila, Kaposvár fideszes országgyűlési képviselője a Baranyára és Somogyra is kiterjesztett válsághelyzetről szólva emlékeztetett arra, hogy három héttel ezelőtt egy sajtótájékoztatón már jelezte: ha szükséges, akkor lezárják a magyar-horvát határt. Akkori kijelentését igazolja, hogy a kerítés a baranyai szakaszon már épül – mondta, hozzátéve: szükség szerint a somogyi szakaszon is megkezdődik az építkezés.

Közölte: a kaposvári katonák már szerdától felderítő járőrszolgálatot látnak el a horvát határ közelében. „Meg fogjuk védeni az itt élőket, nem kell tartaniuk a migránsok áradatától" – fogalmazott Gelencsér Attila.

Kitért arra is, hogy egy „hamis bélyeg van azon a politikai közösségen, amelyik ma irányítja az országot", ennek lényege, hogy a kormány embertelenül bánna a migránsokkal. „Ez egy szemenszedett hazugság" – jelentette ki a politikus.

A kormány a migránsokat becsapott embereknek, és bizonyos értelemben áldozatnak tekinti – mondta Gelencsér Attila.

Kifejtette: a migránsokat nem hibáztatják, sokkal inkább hibáztatják azokat az „eltévedt európai politikusokat, akik össze-vissza beszélnek", és sokkal inkább hibáztatják az embercsempészeket.

A politikus nehezményezte, hogy a média nem foglalkozik azzal: a menedéket kérők közül a terhes nők, a gyermekek és fogyatékossággal élők, ha átlépik a határt, Magyarországon természetes módon védett személynek minősülnek.

Azt mondta: egyelőre arról tud beszámolni, hogy „a magyar megoldás, úgy tűnik, működik, a helyzet Magyarország tekintetében javul".
 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!