Az egyháznak lenne mondanivalója, csak sokszor nincs meg a közös nyelv

Balog Zoltán szerint a reformáció kezdetének 500. évfordulója lehetőséget ad elgondolkozni annak örökségén.

kdnp.hu – MTI

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, református lelkész, Gáncs Péter evangélikus püspök, Pásztor Zsófia metodista lelkész és Visky András író-dramaturg (j-b) Vallási megújulás - reformáció? címmel meghirdetett beszélgetése a Protestáns Tavasz 2017 programsorozat keretében a Hold utcai református templomban 2017. április 27-én. (Fotó: Soós Lajos – MTI)

A Budapest Németajkú Református Egyházközség protestáns fórumának – Protestáns Tavasz 2017 elnevezésű – rendezvénysorozata keretében tartott csütörtök esti beszélgetésen az emberi erőforrások minisztere kitért arra is, hogy négy év óta létezik egy olyan emlékbizottság, amely a kormány és a protestáns egyházak közös munkájával milliárdos nagyságrendben adott támogatást az évfordulóhoz kapcsolódó rendezvénysorozathoz. 

Ez kifejez egyfajta elismerést is – jelentette ki.

Gáncs Péter evangélikus püspök rámutatott, hogy a reformátorok egyik legnagyobb felismerése az volt, hogy anyanyelven legyen elérhető mindeki számára az ige. Sokszor hiányzik az a nyelv, amellyel tudnánk kommunikálni – mondta hozzátéve: ma ugyanezzel küzdünk, hogy az egyháznak lenne mondanivalója, csak sokszor nincs meg az a közös nyelv, amelyen tudnánk kommunikálni. 

Pásztor Zsófia metodista lelkész szerint a megemlékezés, és a reformáció eredményeinek elővétele nagyon fontos ahhoz, hogy megértsük azokat, és a jelenre nézve is újraértelmezzük. 

Visky Andrással erdélyi író, dramaturg arról beszélt, hogy a múlt lefordítható a jelen idő számára, a múltnak megvan a jelen számára releváns nyelve.