Azbej Tristan: A konzuli védelemről szóló módosítások az uniós ideiglenes útiokmány bevezetését és a konzuli védelem kiterjesztését szolgálják

Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke a konzuli védelemről szóló előterjesztés általános vitájában a tervezett módosításokról szólva kedden az Országgyűlésben elmondta, azok célja a jogalkalmazás során felmerült gyakorlati tapasztalatok jogszabályi szintű rendezése.

A javaslat az elmúlt évek tapasztalataira alapozva a tiszteletbeli konzulok kinevezési feltételeként előírja, hogy a büntetlen előélet mellett nemzetbiztonsági kockázat sem merülhet fel személyükkel kapcsolatosan – közölte.

A módosítás tartalmazza továbbá az uniós ideiglenes útiokmány létrehozásáról EU-s irányelv átültetését.

Mint elmondta, a tagállami nagykövetségek és konzulátusok részéről a képviselettel nem rendelkező uniós polgárok és, amennyiben az adott tagállam úgy dönt, harmadik állam állampolgárságával rendelkező családtagjaik számára biztosítandó konzuli segítségnyújtás egyik eszköze az ideiglenes útiokmányok kiállítása.

A tagállamok egységes formátumú ideiglenes útiokmányt hoztak létre, amely korszerűbb és biztonságosabb az eddig használt formátumnál, és kiadása szabályait is aktualizálták

 

– tette hozzá.

Elmondása szerint a törvény módosítása pontosabban meghatározza a vészhelyzeti útiokmányra jogosultak körét is, így azt bármely EU tagállam külképviselete a bajba jutott EU-s állampolgár mellett a vele utazó, nem EU-s állampolgár családtag részére is kiadhatja, ha az rendelkezik tartózkodási engedéllyel valamely tagországban.

Fontos pontosításként említette, hogy a harmadik országbeli családtag okmánnyal történő ellátása nem a segítségre szoruló állampolgár családtag, hanem az ő állampolgársága szerinti tagállam kérésére történik, így a beutazásért a tagállam vállalja a felelősséget.

Egy másik fontos módosítás lehetővé teszi, hogy másik uniós tagállam, vagy EU-n kívüli ország nyújtson konzuli védelmet a magyar állampolgárokkal együtt utazó, nem EU-állampolgár családtagok számára is

 

– közölte.

A külföldi családtagoknak azonban továbbra sincs joguk a konzuli védelemre, a konzuli szolgálat mérlegelésére van bízva, mennyiben nyújt segítséget – mutatott rá.

A rendelkezések célja, hogy hozzájáruljanak a konzuli szolgálat feladatellátása hatékonyságának növeléséhez és az ügyfélbarát közigazgatás erősítéséhez – hangsúlyozta.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!