Fülöp Attila: Példaértékű fejlesztések valósultak meg a fogyatékossággal élők számára

Nemzetközi összehasonlításban is példaértékű fejlesztések valósultak meg a fogyatékossággal élők számára az idén; az egyik mérföldkő az a 3,3 milliárd forintos program, amellyel a fogyatékosságuk miatt kommunikációjukban akadályozott embereket segítik – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért felelős államtitkára szerdán Győrben, egy konferencián.

Fülöp Attila (KDNP), az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára

Fülöp Attila a Nemzeti Fogyatékosságügyi és Szociálpolitikai Központ szakmai eseményén kifejtette: eddig az országban három olyan központ működött, ahol a komplex kommunikációs igényű embereket támogatják, azonban Debrecen, Szeged és Kaposvár mellett kivitelezés alatt áll egy-egy központ megnyitása Budapesten, Miskolcon és Zalaegerszegen is.

A szakmai napon bemutatták azokat a kölcsönözhető eszközöket, amelyekkel a kommunikációjukban akadályozott emberek számára a mindennapokat segítik könnyebbé tenni. Ilyen eszközök egyebek mellett a berendezési tárgyakat irányító, egérkiváltó vagy kommunikátor gépek. Utóbbiak segítségével a kommunikációjukban akadályozottak személyre szabottan tudják kifejezni az igényeiket mások számára.

Fülöp Attila közlése szerint az országban 70-90 ezren érintettek a kommunikációs akadályozásban. Hozzátette, hogy a kormány célja az, hogy a fejlesztésekkel az önálló élet felé segítsék a fogyatékossággal élőket. Magyarországon mintegy félmillió ember él valamilyen fogyatékossággal, ha azonban a családi, gondozói kört is figyelembe vesszük, több mint egymillió ember érintett – fűzte hozzá.

A támogató, jó megoldások megtalálása fontos stratégiai kérdés – hangoztatta az államtitkár, majd hozzáfűzte, hogy a fogyatékossággal élők elfogadása mellett közösségi befogadásra is szükség van, azonban ha nincs kommunikáció, akkor nincs kapcsolat, és nem valósul meg a közösségi befogadás.

Kitért arra is, hogy a vakok és gyengénlátók számára elindult egy tesztüzem az úgynevezett távszem-szolgáltatásra, amelynek lényege, hogy egy okoseszközzel segítsék a látást.

Tóth Tibor, a Nemzeti Fogyatékosságügyi és Szociálpolitikai Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a központnak két európai uniós projektje van jelenleg, az egyik a Montázs, amely fogyatékossággal élőknek nyújt szakmai támogatást, a másik a Társ projekt, amelyben a kormány céljaihoz igazodva segítik a nagy létszámú bentlakásos szociális intézmények kiváltását.

A szakmai napon kiosztott tájékoztató szerint 2007 és 2016 között hat nagy létszámú intézmény alakult át kis létszámúvá, ami mintegy hétszáz embert érintett; 2017 és 2023 között további tízezer intézményi férőhelyet szeretnének megszüntetni, ezzel párhuzamosan szeretnék megerősíteni a szociális alapszolgáltatásokat, a kiváltásban részt vevő fogyatékos emberek foglalkoztatását és foglalkozási rehabilitációját.

Erre mintegy 80 milliárd forint áll rendelkezésre.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!