Fülöp Attila: A szociális területet hivatásként választók a családok biztonságáért, a nemzetért is dolgoznak

A szociális területen dolgozók, akik e nem könnyű hivatást választották, nem önmagukért, hanem a szakmáért dolgoznak, a faluért, a községért, a városért, a nemzetért, mindannyiunkért, a családok biztonságáért – hangoztatta a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, a KDNP politikusa pénteken Szolnokon, a szociális munka napja alkalmából rendezett eseményen.

Fülöp Attila rámutatott arra, hogy a gondoskodáspolitikáról, a rászoruló, hátrányos helyzetű emberek megsegítéséről kevés szó esett a rendszerváltás előtt. „El volt dugva ez a terület” – fogalmazott.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára átadja az Adorján Ildikó-díjat Csáti Andreának, a Bizalom Mentálhigiénés Egyesület elnökének a szolnoki városháza dísztermében a szociális munka napján, 2022. november 11-én. MTI/Mészáros János

A szociális törvény parlamenti vitájára utalva azt mondta, hogy „normális és józan hangon” kell tudni erről a területről beszélni.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a szociális munka területén mindenkire szükség van: az egyénre, az önkormányzatokra, az egyházi, a civil szervezetekre és az államra is.

A szociális munka alapja, hogy előbb mindenki magáért vállaljon felelősséget, akkor tudnak rajta segíteni

 

– jegyezte meg.

Kitért arra, hogy míg 2010-ben 325 milliárd forintot költött az állam szociális, gyermekvédelmi és gyermekjóléti kiadásokra, az idén már 1140 milliárd forintot különítettek el erre a célra a költségvetésben, 2023-ban pedig már 1300 milliárd forint jut erre a területre.

Mint mondta, ehhez szükség van azokra a szereplőkre, akik „jelen vannak és megfogják a bajba jutottak kezét”.

Az államtitkár megköszönte a szociális területen dolgozó mintegy százezer ember munkáját.

Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester arról beszélt, hogy a szociális munka napján azokat ünneplik, akik a legtöbbet teszik a segítségre szorulókért.

Hozzátette: a városban, kistérségben számos program szolgálja a segítségnyújtást. Megemlítette, hogy a városban a nappali melegedő, a hajléktalanszálló korszerűsödött, a létesítményt ma meg is látogatták.

A Vízpart Körúti Idősek Otthonában a demenciával élők számára alakítottak ki „emlékező parkot”. A hátrányos helyzetű emberek részére lakások épültek a felzárkózás érdekében, hogy aki szeretne, tudjon előrébb lépni – mondta.

A polgármester összefogásra buzdított, szavai szerint a jelenlegi helyzetben nincs helye a panaszkodásnak, most mindenkinek meg kell tenni mindent, amit csak tud.

A beszédek után Adorján Ildikó-díjat adott át Fülöp Attila és Szalay Ferenc.

A szolnoki közgyűlés döntése alapján a díjat idén Dabisné Zsoldos Mónika, a Humán Szolgáltató Központ Hajléktalan-segítő Szolgálat vezetője, illetve a Bizalom Mentálhigiénés Egyesület kapta, utóbbi díjat Csáti Andrea, az egyesület elnöke vette át.

Az eseményen jelen voltak a díj névadójának, Gergely Mihályné Adorján Ildikónak a családtagjai.

Adorján Ildikó a városi karitatív tevékenységek kiemelkedő alakja, a helyi civil érdekképviselet jeles személyisége volt. A Szolnok Városi Civil Tanács delegáltjaként több éven keresztül közreműködött a városi sporttal, egészségüggyel, szociális kérdésekkel foglalkozó szakbizottság munkájában.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!