Fülöp Attila: Újabb politikai hisztériakeltés zajlik a szociális területen

Sajnálatos, hogy fogyatékosságügyben, szociális területen, az egyéni helyzeteket kihasználva teljesen méltatlanul próbálnak meg politikai hisztériát kelteni. Láttunk már példát rá a hajléktalanság ügyében - mondta Fülöp Attila az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára rögzítette: 2019 január elsejétől mindenki számára átlátható, objektív lett a szempontrendszer.

Fülöp Attila (KDNP), az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az ECHO TV Napi aktuális című műsorában, 2019.01.21-én.

Fülöp Attila kifejtette: az ápolási díj lényege, hogy azok az önellátásra képtelen, súlyos fogyatékkal élő személyek után – legyen az gyermek vagy felnőtt – jár, akik esetében egy családtag otthon marad és végzi az ápolást.

Ma körülbelül 50 ezer családban él önellátásra képtelen gyermek, illetve személy, míg 5-600 ezer fogyatékossággal élő ember él Magyarországon. Ebből is látni, hogy a rendszerben korábban is nagyjából minden 10. család kapott ápolási díjat – tette hozzá az államtitkár.

Az ápolási díj megítélése annak a függvénye, hogy önellátás tekintetében milyen mindennapos támogatásra szorul az adott személy – fogalmazott Velkovics Vilmos kérdésére Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének elnöke.

A szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára rögzítette: 2019 január elsejétől mindenki számára átlátható, objektív lett a szempontrendszer. Ez a vizsgálatot végző orvosok számára is nagy segítség. Idéntől a háziorvosok helyett szakorvosok készítik el a minősítést.

Fülöp Attila úgy véli, az érintett családokkal – adott esetben – évek óta kapcsolatban álló szakorvosok jobban és körültekintőbben meg tudják ítélni a gyermek állapotát.

Számos kísérlet történik arra, hogy magát a gyermekek otthongondozási díja (GYOD) bevezetését, illetve az ápolási díj ilyen mértékű emelését megpróbálják rossz fényben feltüntetni. A valótlan állítások, attól, hogy gyakran megismétlik, még valótlan állítások maradnak – húzta alá az államtitkár.

Történt egy nagymértékű támogatásemelés a rendszerben, illetve egy teljesen objektív és átlátható vizsgálati rendszer lett bevezetve – szögezte le. Sajnálatosnak tartja, hogy fogyatékosságügyben, szociális területen, az egyéni helyzeteket kihasználva teljesen méltatlanul próbálnak meg politikai hisztériát kelteni. Láttunk már példát rá a hajléktalanság ügyében - jegyezte meg.

Több érzékenységet és kellő felelősséget igényelne, ha erről a témáról beszélünk - mondta.

A teljes beszélgetés megtekinthető itt

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!