Latorcai Csaba: A kereszt nemcsak vallási jelkép, de igazodási pont is

A kereszt nem csupán szimbólum, nemcsak vallási jelkép, hanem erkölcsi, kulturális és fizikai értelemben is valóságos igazodási pont, amelynek köszönhetően a magyarság otthonra talált a Kárpát-medencében, és amelynek „köszönhetően megmaradtunk” – mondta a területfejlesztésért felelős parlamenti államtitkár, a KDNP ügyvezető főtitkára csütörtökön Járdánházán, ahol a helyiek által örökbefogadott keresztet avattak fel.

A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei településen Latorcai Csaba hangsúlyozta: a „Fogadj örökbe egy keresztet!” kezdeményezés nehéz gazdasági helyzetben indult, ugyanakkor, vagy talán éppen ezért, szép számmal vannak magánszemélyek, közösségek, amelyek keresztfelújítást vállaltak.

Vállalták mindezt akkor, amikor a történelem napjainkban is helytállást kíván tőlünk

 

– mondta a politikus, a kihívások között említve a járványt, a háborút, az elhibázott európai uniós migrációs és szankciós politikát, illetve annak egész Európára kiható gazdasági következményeit.

Az államtitkár kijelentette: ma is „a jövő és a jövőtlenség között kell választanunk”. Mert amíg Nyugat-Európában éppen eltávolítják a kereszteket, templomokat becstelenítenek meg, keresztény hitükért embereket hurcolnak meg, addig „mi itt, Magyarországon összefogással megújítjuk ezeket a szent szimbólumainkat” – fogalmazott, hozzátéve: „tesszük ezt úgy”, hogy a kereszténység ma már a világon a legüldözöttebb vallás.

Latorcai Csaba Járdánházán mindenkit arra biztatott, hogy országszerte folytassák a keresztek felújítását, örökbefogadását, és csatlakozzanak a KDNP felhívásához, állítsanak út menti keresztet a békéért is.

Legyenek ezek a keresztek felkiáltójelek, keresztény kiáltások és kiállások a békéért!

 

– fogalmazott.

Az államtitkár a keresztavató ünnepségen bejelentette, hogy a KDNP honlapján már elérhető az a térkép, amelyen nyomon is követhető, mely településeken fogadtak örökbe és melyeken újítottak fel keresztet.

Álljon minél több kereszt a térképen, álljon minél több kereszt a keresztény Magyarországon! – hangoztatta Latorcai Csaba.

Riz Gábor miniszteri biztos, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt idézte fel az egykori bányásztelepülésen, hogy az alászálló bányászok még a legvadabb kommunista időkben is Szent Borbálához fohászkodtak.

Kovács Gábor, Járdánháza független polgármestere arról beszélt: minden itt élő fontosnak tartja, hogy megvalósult ez a felújítás, mert a közösség mélyen gyökerező keresztény hittel éli mindennapjait.

Az út menti felújított keresztet Török György plébános áldotta meg.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!