Nemzeti konzultáció 2020: A polgárok jelölhetik ki a kormány mozgásterét

Minél többször hallatják a hangjukat a választópolgárok, annál inkább lehet olyan irányba haladni az országgal, ami a többség akaratával egyezik – mondta a Magyar Hírlapnak Juhász Hajnalka, a KDNP alelnöke, országgyűlési képviselő, a külügyi bizottság alelnöke, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése magyar delegációjának tagja.

Juhász Hajnalka országgyűlési képviselő, a KDNP alelnöke

– Jogászként nem tartja veszélyesnek az ellenzék kérdőív­gyűjtését?

– Természetesen felvet jogi kérdéseket is az ellenzéki ívbegyűjtés, és ezzel a lakosság koronavírussal kapcsolatos véleménynyilvánításának az akadályozása, de elsősorban etikai szempontból kifogásolom azt. A járványhelyzet során többször bebizonyosodott, hogy bármennyire is szeretnénk, úgy látszik, még az sem tud a nemzeti minimum része lenni, hogy a bajban összefogjunk. A baloldali, liberális pártok csupán a rövidlátó politikai haszonszerzésre koncentráltak, és a védekezés – az emberéletek, az egzisztenciák, a munkahelyek megóvása – úgy tűnt, nem volt elsődleges számukra. Ha belegondolok, hogy mindaz az energia, amit politikai ellenfe­leink a kormány és a kormánypártok elgáncsolására fordítottak, fordítanak, a Covid elleni fellépést szolgálná, akkor egy társadalmi jó érzés, az „együtt lépés” érzése jelenhetne meg, és valószínűleg az ő szavazóik is jobban értékelnék a kiállásukat.

– A nemzeti konzultáció tapasztalata szerint hatással van a kormányra?

– A magyar kormány volt az, amely egyedülálló módon először alkalmazta rendszeresen a társadalom véleményének kikérését fontosabb, nagy hatású döntések meghozatala előtt. Ez természetesen nagy felelősség, de nagy legitimációt is biztosít a döntéshozóknak, hiszen a konzultáció eredményéből a napnál világosabban kiderül, hogy egy-egy kérdésről hogyan vélekedik a többség.

Bár a demokrácia szabályai szerint elégséges lenne, ha csak négyévente – a parlamenti választások alkalmával – mondanák el az emberek sommásan a véleményüket, de azt gondolom, minél többször hallatják a hangjukat a választópolgárok, annál inkább lehet olyan irányba haladni az országgal, ami a többség akaratával egyezik.

Az pedig a meggyőződésem, hogy ez fontos a sikeres kormányzásban.

– Az eredmények alapján sikeresen kezelte a kormány a koronavírus-járványt. Az emberek válaszai hogyan segíthetik a további védekezést?

– A hatékony védekezéshez nemcsak a felkészült egészségügy, nemcsak a jó szakemberek, még csak nem is a segítőkész ellenzék a legfontosabb, hanem az együttműködő polgárok széles tömege. Nélkülük lehetünk bármilyen felkészültek és okosak, nem leszünk hatékonyak a vírus elleni harcban. Éppen ezért életbevágó, hogy megismerjük azokat a kereteket, határokat, amelyek sokak számára elfogadhatók, így kijelölve azt a mozgásteret, amelyet egy esetleges következő járványhullám esetén alkalmazhatunk. Kényes egyensúly ez: az értelem, az érzelem, a szokás és a belátás összhatásából alakul ki a jó védekezés.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!