Rétvári Bence: A legkiválóbb tudósokat is megkérdezve döntöttünk az érettségikről

Varga Zoltán (DK) arról beszélt az Országgűlésben: mélységes felháborodást és riadalmat keltett a magyar társadalomban, hogy betegek ezreit - köztük daganatos és frissen operált betegeket is - küldik haza a kórházakból a koronavírusra hivatkozva. Szerinte ez a kormányoldal felelőssége.

Rétvári Bence (KDNP), az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
    
Azt kérdezte, hány beteget és melyik kórházakból küldtek el, végeztek-e rajtuk vírustesztet, és közülük hányak kerültek már vissza a kórházakba.
    
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára úgy reagált: attól a párttól jön a számonkérés, amely kormányon kórházakat zárt be, 16 ezer kórházi ágyat szüntetett meg és elvett egy havi fizetést a kórházi dolgozóktól.
    
Közölte: nem a kormány, hanem a kezelőorvos dönti el, hogy ki bocsátható el a kórházakból, ehhez 62 szakmai kollégium adott ki állásfoglalást, ami a nyilvánosság számára elérhető.
    
Hozzátette: ha mégis olyan beteget bocsátottak el a kórházból, akit nem lett volna szabad, akkor a kórház főigazgatójához, a betegjogi képviselőhöz, illetve a tisztiorvosi szolgálatokhoz lehet fordulni.
    
Mindenkinek biztosítjuk a kórházi ellátást, aki számára szükséges - jelentette ki.

Érettségi helyett legyen jegymegajánlás?
    
Ander Balázs (Jobbik) szerint a koronavírus-járvány tetőzése után még hosszú hetekig óvatosnak kell lenni, feltéve ha valóban eléri csúcspontját a járvány május 3-án.  Azt javasolta, hogy a tanulók érettségi helyett a jegymegajánlást is választhassák. Példaként említette, hogy Szlovákiában az évvégi osztályzat lesz az érettségi érdemjegye.
    
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta, számtalan olyan ország van, amely nemcsak megtartja az érettségit, de az iskolákat is kinyitja. Az utóbbiak között említette Svájcot, Romániát, Németországot; a világ negyedik legfertőzöttebb országa, Franciaország arra készül, hogy májusban újranyitja az iskolákat.
    
Hangsúlyozta, nagyon szigorú biztonsági intézkedések között tartják meg Magyarországon az érettségit, létszámkorlátozás, kézfertőtlenítő és maszk is lesz. Jelezte, a kormány a legnevesebb járványügyi szakértők és a szakmai szervezetek bevonásával döntött az érettségi megtartásáról.

Az LMP lázmérést is javasol az érettségire

Hohn Krisztina (LMP) belépéskori lázmérést javasolt az érettségikre a maszkhasználat és a fertőtlenítőszerek biztosítása mellett.
    
Az ellenzéki politikus szerint a kormány nem készítette fel eléggé a diákokat, a tanárokat és az iskolákat a koronavírus-járvány alatti vizsgáztatásra. Megjegyezte, nem tudni, hogy a karanténban lévő, vagy krónikus betegségben szenvedő diákok miként érettségizhetnek.
    
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlamenti államtitkára válaszában újra felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány a diákok, a tanárok és a családok érdekében időben reagált a járványra és elsők között függesztette fel az iskolai tanítást az első igazolt fertőzötthez képest.
    
Rétvári Bence kiemelte, a kabinet a legkiválóbb egészségügyi szakembereket, tudósokat is megkérdezve döntött az érettségikről. Olaszországban, Ausztriában és Németországban is megtartják az érettségiket, emellett több ország az oktatás teljes újraindítását is fontolgatja - sorolta az államtitkár, hozzátéve, az érettségiken maszkhasználat és kézfertőtlenítők biztosítottak lesznek, vizsgázni pedig ősszel is lehet.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!