Rétvári Bence: Tétlenkedés, bizonytalankodás jellemezi a főváros viselkedését

Farkas Gergely (Jobbik) arról beszélt az Országgyűlésben, hogy szerinte a tanulmányaikat folytató fiatalok ezrei kerültek nehéz helyzetbe a járvány miatt. Szerinte a kormány érdemi segítséget nem nyújtott a fiataloknak, hanem a diákhitellel csak azt ajánlja nekik, hogy adósodjanak el.

Rétvári Bence (KDNP), az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
    
Rétvári Bence államtitkár szerint a kormány eddigi intézkedéseivel - az érettségi megszervezésével, a diplomakiadás előtt álló akadályok elhárításával, a digitális oktatás bevezetésével - érdemi módon segített a fiatalokon. Rétvári Bence úgy reagált: Magyarország eldöntötte, hogy nem segélyeket fog adni, hanem a munkahelymegtartást és a munkahelyteremtést támogatja.

MSZP: kapnak-e azonnali segítséget a kultúrában dolgozók?
    
Hiller István (MSZP) arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány a kultúrára és a művészetre is azonnali és súlyos csapást mért: zárva vannak a színházak, nincsenek koncertek. Mi lesz a művészeinkkel és a munkatársaikkal? Kapnak-e azonnali állami segítséget?
    
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlamenti államtitkára elmondta, míg 2010-ben a korábbi kormány 172 milliárd forintot szánt a kultúrára, most 578 milliárd forintot költenek erre a célra.
    
Ismertette, az elmaradó előadások miatti bevételek pótlására másfélmilliárd forintos programot indítottak, amellyel megelőlegezik azoknak az előadásoknak a költségeit, amelyeket a veszélyhelyzet után adnak elő. A további adókedvezményeket a járvány- és veszélyhelyzettől tette függővé.

DK: mikor adja ki az Emmi a felcsúti tao-papírokat?
    
Varju László (DK) azt firtatta, mikor nyújtja át az Emmi azokat az tao-papírokat, amelynek kiadására bírósági ítélet kötelezi. Jelezte, a DK évek óta harcol azért, hogy számoljanak el a Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítványnak adott állami támogatásokkal. 50 ezer millió forintról beszélünk - fogalmazott, hozzátéve: a minisztérium mindent kitalál, hogy ne kelljen kiadnia a papírokat, mert Mészáros Lőrinc vagy Orbán Viktor érdekeltségéről van szó.
    
Rétvári Bence válaszában közölte, szerinte a képviselő összekeveri az ítéleteket, azt a három dokumentumot, amelynek kiadására a bíróság kötelezte a minisztériumot, már átadták Varju Lászlónak.

DK: meddig marad még Kásler?
       
Varga Zoltán (DK) azt kérdezte, meddig marad még a posztján Kásler Miklós. Úgy vélte, az európai országokban az egészségügyi vészhelyzetben a politika segíti, kiszolgálja az egészségügyet, Magyarországon viszont ennek ellenkezője a helyzet.
    
Közölte: a tárcavezető szerint pedig a tragédiákért nem ő, a kormány, hanem az orvosok tehetők felelőssé, de a felelősséget - mondta - nem lehet elhárítani.
   
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta, a járványhelyzet megjelenése óta a képviselő és pártja tevékenysége kisstílű politikai támadásokból áll, mindenkit elfogultsággal vádolnak, aki a kormány intézkedéseit szakmainak, eredményesnek tartja.
    
Kijelentette: Magyarország előbb hozta meg a szükséges intézkedéseket, mint sok más ország, és sikerült is az elhunytak számát alacsony szinten tartani.

Fidesz: több cselekvést, kevesebb facebookozást várunk a főpolgármestertől!
 
Dunai Mónika (Fidesz) arról beszélt: szomorú tény, hogy a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működő idősotthonokban alakult ki a legnagyobb káosz a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, és 44-en haltak meg csak a Pesti úti otthon gondozottjai közül.
    
Kiemelte: az eddigi hatósági vizsgálatok sorozatos mulasztásokat tártak fel a Pesti úti idősotthonban és nyomozást is folytatnak az ügyben, az ellenzék azonban folyamatosan vitatkozik a tényekkel.
    
Úgy fogalmazott: a főpolgármester bizonytalankodik, tehetetlenkedik és közben facebookozik. Ezért arra szólította fel Karácsony Gergelyt, hogy cselekedjen végre a fővárosi idősotthonok érdekében. Azt kérdezte: mekkora felelősség hárul a koronavírus-elleni védekezésben az intézményfenntartó önkormányzatokra.
    
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára azt mondta: lassú, elkésett reagálás, tétlenkedés, bizonytalankodás jellemezi a főváros viselkedését ebben az ügyben, holott a tét nagy, hiszen az idősotthonok gondozottjainak egészségéről, életéről van szó.
    
Elmondta: főváros által fenntartott intézményekben az összes gondozott 7 százaléka van elhelyezve, miközben halálesetek 70 százalék itt történt. Ha valaki fővárosi fenntartású idősotthonban volt az elmúlt hónapokban, akkor tízszer akkora esélye volt, hogy megbetegedjen és meghaljon, mint hogyha más fenntartású -  vidéki önkormányzati, állami, egyházi, magán - otthonban lett volna elhelyezve.
    
Dunai Mónika úgy reagált: nem tudja elfogadni a fővárosi vezetésének „teszetoszaságát", amit a járványhelyzetben a budapestiekkel szemben elkövet. Leszögezte: több cselekvést és kevesebb facebookozást várnak a főpolgármestertől.
    
Rétvári Bence viszonválaszában jelezte: politikai támadások, meghamisított dokumentumok jellemzik a főpolgármester ténykedését, aki be sem tette a lábát eddig a Pesti úti intézménybe, nem hogy segítette volna az ott élőket.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!