Semjén Zsolt: Az őshonos nemzetiségek gazdagítják a magyar nemzetet

Őshonos nemzetiségeink gazdagítják Magyarország és az egész magyar nemzet értékgazdagságát – jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Nemzetiségekért Díjak átadásán pénteken, Budapesten.

Nemzetiségek Napja

A Nemzetiségek Napja alkalmából tartott ünnepségen a nemzetiségekért is felelős kormányfőhelyettes hangsúlyozta: a magyarországi nemzetiségek elválaszthatatlan, integráns értékeit adják a magyar nemzetnek.

„Egy nemzetiség olyan sajátos gazdagságot őriz, amit rajta kívül senki más nem őriz” – fogalmazott Semjén Zsolt. Ha egy nemzetiség eltűnne a történelemből, akkor ezt az értékgazdagságot soha senki többet nem tudná megmenteni, megőrizni és nem tudná felajánlani magának az egyetemes emberiségnek – tette hozzá.

Nemzetiségek Napja

Mint mondta, ezért nagyon fontos, hogy minden nemzetiség megerősödjön abban, hogy büszke lehet arra, amit a történelem során az ősei és a most élő tagjai létrehoztak, mert ez a megmaradást és a jövőt jelenti.

Semjén Zsolt szólt arról: eredetileg az elismerés neve Kisebbségekért Díj volt, de ezt megváltoztatták, mert a kisebbségben mint szóban, van negatív asszociáció. „Attól, hogy egy közösség létszámában kevesebb, abból egyáltalán nem következik az, hogy értékében, szellemiségben, gazdagságában, eredményeiben kevesebb lenne bárki másnál” – fogalmazott.

Nemzetiségek Napja

A miniszterelnök-helyettes beszéde végén megköszönte a díjazottaknak a szolgálatukat, azt, hogy „mindannyiunkat gazdagítottak”.

A Nemzetiségekért Díjakat Semjén Zsolt és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára adta át.

Nemzetiségek Napja

Az elismeréssel a magyarországi nemzetiségek érdekében a nemzetiségi közéletben, az oktatásban, a kultúrában, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban, a gazdasági önszerveződés területén példaértékű tevékenységet végző embereket és szervezeteket jutalmazzák.

A díjat idén nyolc embernek és öt szervezetnek ítélték oda. Díjat vehetett át Büdy Gézáné bolgár nemzetiségű néptánccsoport-vezető, Góman János, az Esztergomi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Farkas Zsolt roma nemzetiségű koreográfus, zenekarvezető, Szidiropulosz Archimédesz görög nemzetiségű történész, tanár, Mándity Zsívko horvát nemzetiségű író, tanár, Gálity Vojiszláv szerb ortodox főesperes, püspöki helynök, Kucsera Andrásné nyugalmazott szlovák iskolaigazgató, Hirnök József néprajzkutató, szociológus. Elismerést kapott a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesülete, a német nemzetiségi Gannai Asszonykórus, a Foaia romaneasca román hetilap szerkesztősége, a Ruszin Kulturális Egyesület, valamint az Ozvena Budapesti Szlovák Kórus.

Nemzetiségek Napja

Az ENSZ 1992. december 18-án fogadta el a Nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek jogairól szóló nyilatkozatot. Ez volt az első olyan átfogó nemzetközi dokumentum, amely az államok számára előírja a kisebbségek létének, identitásának védelmét, rendelkezik a kisebbségek saját kultúrához, hitélethez és nyelvhasználathoz való jogáról, a kisebbségeket érintő ügyek eldöntésében való érdemi részvételről, a határokon átívelő szabad kapcsolattartásról.

Nemzetiségek NapjaAz első sorban balról jobbra: Molnárné Sagun Mónika, a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesületének képviseletében, Büdy Gézáné bolgár nemzetiségű néptánccsoport-vezető, Szilczer Likovics Olga, a Ruszin Kulturális Egyesület, Pillerné Fódi Ilona, a német nemzetiségi Gannai Asszonykórus, Simon Éva, a Foaia romanesca román hetilap szerkesztősége, Hollósy Tiborné, az Ozvena Budapesti Szlovák Kórus képviseletében, Kucsera Andrásné nyugalmazott szlovák iskolaigazgató és Hirnök József néprajzkutató, szociológus. A második sorban balról jobbra: Gálity Vojiszláv szerb ortodox főesperes, püspöki helynök, Mándity Zsívko horvát nemzetiségű író, tanár, Soltész Miklós államtitkár, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Szidiropulosz Archimédesz görög nemzetiségű történész, tanár, Góman János, az Esztergomi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Farkas Zsolt roma nemzetiségű koreográfus, zenekarvezető

A kormány 1995. szeptember 21-én döntött arról, hogy december 18-a a Kisebbségek Napja, és ekkor alapították a Kisebbségekért Díjat is; 2012-ben az Országgyűlés a napot a Nemzetiségek Napjának, az ez alkalomból odaítélt díjat pedig a Nemzetiségekért Díjnak nyilvánította.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!