Semjén Zsolt: A Bodajki Vadászkastély kiállítása a vadászati kultúra művészi kifejeződése

A Bodajki Vadászkastély kiállítása művészi kifejeződése a vadászati kultúrának – hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes szombaton a Fejér megyei városban, ahol átadta a teljesen felújított kastélyt, a hozzá kapcsolódó kiállítást és élményközpontot.

Semjén Zsolt rámutatott, hogy Bodajk a hamarosan kezdődő vadászati világkiállítás egyik „vidéki ékszerdoboza”, amely sajátos módon mutatja be a magyar vadászati kultúrát. Mint mondta, a tárlaton a természetből kiindulva, a kultúra és a művészet segítségével mutatják be a vadászatok során elejtett vadakat.

A miniszterelnök-helyettes kiemelte, hogy a Bodajki Vadászkastély egy ékszerdoboz, olyan zászlóshajója lesz a vadászati kultúrának, amely a magyar vadászat nagyszerűségét, a magyar vadgazdálkodás legendáját hirdeti, és lehetővé teszi azt, hogy „Magyarország újra vadászati nagyhatalommá váljon”.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke beszédet mond a felújított Bodajki Vadászkastély, a hozzá kapcsolódó kiállítás és élményközpont átadóünnepségén 2021. szeptember 18-án. A klasszicista Hochburg-Miske-kastélyt teljesen felújították, a beruházás összköltsége 3,2 milliárd forint volt, ebből 1,4 milliárdot a Magyar Turisztikai Ügynökség biztosított a Kisfaludy Program keretében. A közel héthektáros angolpark is teljesen megújult, valamint megépült egy portaépület, ahol további két kiállítótér jött létre. A Bodajki Vadászkastélyban látható trófeagyűjtemény több mint másfél milliárd forintot ér, és magánfelajánlásokból került a kastélyba (Fotók: MTI / Máthé Zoltán)

Kovács Zoltán, az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos arról beszélt, hogy az elmúlt egy hónapban, napról napra újabb oldalát mutatták meg annak a kultúrának, hagyatéknak, amit a magyar vadászok létrehoztak.

Hangsúlyozta, hogy ennek újabb bizonyítéka ez a kiállítás, amely Paár Attilának, a WHB Group tulajdonosának és ügyvezetőjének köszönhető, akinek a vadászat iránti szenvedélye összekapcsolódik az értékmentéssel. Ez Bodajkon kézzel fogható, valamint tevékenysége társadalmi hasznossággal is párosul – fogalmazott, hozzátéve: ez a hármasság jellemzi az egy hét múlva induló világkiállítást is.

Kovács ZoltánKovács Zoltán, az Egy a természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár beszédet mond a felújított Bodajki Vadászkastély, a hozzá kapcsolódó kiállítás és élményközpont átadóünnepségén 2021. szeptember 18-án (Fotó: MTI / Máthé Zoltán)

A klasszicista Hochburg-Miske-kastélyt teljesen felújították, a beruházás összköltsége 3,2 milliárd forint volt, ebből 1,4 milliárdot a Magyar Turisztikai Ügynökség biztosított a Kisfaludy Program keretében. A közel héthektáros angolpark is teljesen megújult, valamint megépült egy portaépület, ahol további két kiállítótér jött létre. A Bodajki Vadászkastélyban látható trófeagyűjtemény több mint másfél milliárd forintot ér, és magánfelajánlásokból került a kastélyba.

BodajkSemjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (balról a harmadik), Kovács Zoltán, az Egy a természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár (jobbra), L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, az épületben berendezett vadászkiállítás kurátora (jobbról a második), Paár Attila, a West Hungária Bau csoport fő tulajdonosa (jobbról a harmadik), Kauth András, a Fertődi Építő és Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság (FÉSZ Zrt.) elnöke (balról a második) és Wurczinger Lóránt, Bodajk polgármestere (balra) átvágja a nemzeti színű szalagot a felújított Bodajki Vadászkastély, a hozzá kapcsolódó kiállítás és élményközpont átadóünnepségén 2021. szeptember 18-án (Fotó: MTI / Máthé Zoltán)

Bodajkon a 17. század végén Haas-Hochburg János épített udvarházat, ennek felhasználásával épült meg a 19. század közepén a klasszicista kastély báró Miske József jóvoltából. Építőjéről nincs információ, a szakemberek Hild Józsefhez kötik a stílusjegyek alapján.

Grünfeld Jakab 1893-ban vásárolta meg a birtokot és a kastélyt, amelyen családja az 1940-es évekig gazdálkodott. A háború során megrongálódott épületet 1964-ben újították fel, majd az 1990-es évek elejéig turistaszállóként működött. 2007-ben az önkormányzat eladta, azóta üresen állt.

Bodajk

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!