Semjén Zsolt: Érdemes azokra a csillagokra tekinteni, akik utat mutatnak nekünk

Amikor a nemzet a világpolitika viharaiban útkereszteződésnél áll, érdemes azokra a csillagokra tekinteni, akik utat mutatnak – mondta a miniszterelnök-helyettes a leányfalui Ravasz László Emlékház Márton Áron-kiállításának megnyitóján szombaton.

Ravasz László református, Mindszenty József katolikus, Ordass Lajos evangélikus és Márton Áron erdélyi katolikus főpap életpéldája, tanítása, kereszténysége és magyarsága az a csillag, ami ma is utat mutat – fogalmazott hozzá Semjén Zsolt.

A miniszterelnök-helyettes kiemelte: a Gondviselés különleges kegyelme, hogy a kommunizmus legnehezebb időszakában a keresztény történelmi egyházak élén olyan férfiak álltak, akik személyükben is megtartó erőt jelentettek a hívek és minden magyar számára.

Semjén Zsolt

Semjén Zsolt rámutatott: ők

a keresztény tanítás alapján a személy védelmében álltak ki a nácizmussal és a bolsevizmussal szemben,

s akinek volt bátorsága ellene mondani a barna diktatúrának, annak volt erkölcsi alapja ellene mondani a vörös diktatúrának. A négy főpap személyében vállalta a vértanúságot a náci időkben, ezért személyükben demonstrálták azt, hogy a nácizmus és a bolsevizmus lényegét tekintve hasonló, sőt, ugyanabból a gyökérből van. Mind a négy főpap személyében szimbolizálta azt, hogy a 20. század legszörnyűbb ideológiái, a nácizmus és a bolsevizmus lényegüket, gyökerüket és esszenciájukat tekintve hasonló, sőt ugyanaz a valóság.

A miniszterelnök-helyettes beszélt arról is, hogy személyükben demonstrálták azt is, hogy

a kereszténység és a magyarság, a nemzethez való tartozás nem egymással szemben áll, hanem egymásra utal.

Mint fogalmazott, a magyaroknak az egyetemes emberiség szempontjából elsődleges kötelességük saját magyarságuk megőrzése, kimunkálása és felmutatása, mert „ez az a gazdagság, amit csak mi magyarok adhatunk az egyetemes emberiségnek”, és ők ezt a magyarságot akarták megőrizni.

Semjén Zsolt a Márton Áron-kiállításon

Hozzátette: azért maradtunk meg, mert volt egy Szent István királyunk, Ravasz László, Ordass Lajos, Mindszenty József és Márton Áron pedig a Szent István-i fundamentumra épített, a kereszténységre és a magyarságra.

A kiállításon bemutatott

Márton Áron (1896-1980) Erdély római katolikus püspöke volt, aki következetesen kiállt minden diktatúra ellen,

s a romániai kommunista rendszer alatt kétszer is fogságot szenvedett. Az erdélyi magyarság kulturális, erkölcsi és szociális felemelkedéséért, jogainak elismertetéséért, a nemzeti gyűlölködés felszámolásáért harcolt. Magatartása és megingathatatlansága csodát tett: Lengyelország után Erdélyben lett a legerősebb az egyház Európában.

Semjén Zsolt a Márton Áron-kiállításon

Az életét és munkásságát bemutató időszaki kiállítás szombattól látható a leányfalui Ravasz László Emlékházban.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!