Vejkey Imre: A háború nehézségeket okoz az élelmiszerellátásban is

Vejkey Imre, a KDNP országgyűlési képviselője kedden napirend előtt kiemelte: Európát ma gazdasági mélyrepülés, demográfiai katasztrófa és élelmiszerválság fenyegeti, lesújtóak a háború következményei. A háború és az ellátási láncok körüli káosz az egekbe lökte az élelmiszerárakat és az egyik legfontosabb kérdés, amely foglalkoztat mindenkit, hogy lesz-e globális éhínség – mutatott rá.
 

Kitért rá: amíg a magas olajárak a szállítási költségeket növelik, addig az elszabadult árú földgáz a műtrágyagyártás költségét növeli, sőt már az előállítását is veszélyezteti. Ez pedig azzal jár, hogy műtrágyából már most hiány van – tette hozzá.

Kifejtette: az orosz-ukrán háború miatt műtrágyahiány keletkezett az egész világon és a műtrágya árának drasztikus emelkedése még nehezebb helyzetbe hozza az élelmiszer-exportőr országokat. Ha nem lesz megoldás erre a problémára, akkor „a megfizethetőség válsága jövőre az élelmiszerhiány válságává válik” – fogalmazott a képviselő.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára közölte: az elmúlt időben a mezőgazdaság és az élelmiszeripar több súlyos kihívással szembesült Európában, és a helyzetet nehezíti a háború, valamint az elhibázott szankciók és az idei évi aszály. A gazdasági szankciókat Magyarország mindig fenntartásokkal kezelte és nem fogad el olyan intézkedéseket, amelyek az országot hátrányosan érintenék – jelentette ki.

Közölte: évtizedek óta nem látott problémák vannak az élelmiszerellátásban, de kiemelkedő eredménynek számít, hogy Magyarországon a lakosság ellátása biztosított, ami az idei, rendkívüli évben is így van.

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány minden eszközzel igyekszik segíteni az ágazatot, a gazdákat.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!