Tusványoson az önkormányzatokról: A budapesti városvezetés - szemben a Demszky-érával - jól működik

A közelgő hazai helyhatósági választásra tekintettel Tusványoson önkormányzati témájú kerekasztal-beszélgetést tartottak csütörtökön „Életünk a lakóhelyünk!” címmel.

Önkormányzat fórum Tusványoson

Kósa Lajos, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnöke, Debrecen korábbi népszerű polgármestere, a Fidesz önkormányzati kampányfőnöke kiemelte: az ellenzék nem tanul a hibáiból, megint ugyanazzal a stratégiával fut neki az önkormányzati választásoknak, ami már több kétharmadot hozott a kormánypártoknak. Az ő jelszavuk az „Orbán, takarodj!”, háborús állapotot kreálnak, „nosza, változtassuk csatatérré a helyi politikát is!” A gyűlölet azonban csak rövid ideig tud kovásza lenni az együttműködésnek. A másik oldal arra törekszik, hogy építsük és szépítsük a szűkebb pátriánkat, összefogva mindenkit, aki nem gyűlölködik. „Hajrá, sok sikert az összefogáshoz!” – jegyezte meg ironikusan.

Önkormányzat fórum Tusványoson

Bagdy Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese, a KDNP alelnöke szerint a fővárosnak megvannak a saját különleges specifikumai, szociológiai összetétele. A vidékre inkább jellemző hagyományos, klasszikus konzervatív értékrenddel szemben itt nagyobb a liberális, balliberális eszmék iránti fogékonyság, de így is csak körülbelül 10 százalékponttal kapnak kevesebb szavazatot az egyébként Budapesten is legnépszerűbb politikai erőnek számító kormánypártok az országos átlagnál, ami más világvárosokkal összehasonlítva jó aránynak számít. A másik specifikum, hogy a fővárosban nagyobb az érdeklődés a politika iránt, több ember akarja kifejteni a véleményét a városi közügyekben. Az ellenzéki „mantra”, amit Kósa Lajos említett, ide koncentrálódik, mert az ellenzék a fentiek alapján úgy gondolja, itt jobbak a matematikai esélyei. A közvélemény-kutatásokat azonban az előző választásokon is megcáfolta az élet, még ha azok sulykolása torzítja is a végeredményt. „A budapestiek fő szempontja mindig az, hogy a város legyen élhető!” – jegyezte meg. A városvezetés pedig most – szemben a Demszky-korszakkal – jól működik. „Tarlós Istvánt csak azért akarják leváltani, mert jó a kapcsolata kormánypártokkal, ami abszurdum” – jegyezte meg. A Fidesz–KDNP Budapest-programjából kiemelte a Duna-part megújítását, hogy „a folyó legyen a budapestieké, hozzá tudjanak férni”. Folytatódik a Liget és a Budai-hegyvidék rendbetétele, az intenzív gazdaságélénkítés. A jelenlegi városvezetés – az ellenzékkel szemben – nagy eredménynek tartja, hogy a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa keretében nagyon jó együttműködés alakult ki a kétharmados felhatalmazással bíró kormánnyal.

Önkormányzat fórum Tusványoson

Kovács Péter XVI. kerületi polgármester hangsúlyozta, hogy az emberek a közvetlen lakóhelyükkel összefüggő ügyeket jobban ismerik, egy önkormányzati választáson nem annyira a pártpolitikai szempontok szerint döntenek. A jelölteket gyakran személyesen is ismerik, megnézik az életútjukat, hogy mit tettek eddig a városért. Fontosnak tartja, hogy ő személyesen is elérhető a választóknak, nem ritka, hogy este 8-kor is felhívják. „Aki polgármesternek áll, ezt vállalja” – tette hozzá. A kormánypártok mögött valós teljesítmény áll, ezért nincs miért izgulniuk. „Karácsony Gergely ugyan miért gondolja azt, hogy ha kerületi szinten nem tudott semmit felmutatni, majd főpolgármesterként csodát fog tenni?” – tette fel a költői kérdést.

Önkormányzat fórum Tusványoson

Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere elégedetten idézte fel, hogy az ő kerületükben eddig nem érvényesült a klasszikus mondás, miszerint „nekünk kommunistából is legrosszabb jutott”: itt a baloldali jelöltekkel is lehetett értelmes párbeszédet folytatni. Most azonban feltűnt egy új politikai generáció, amely nem tisztel senkit és semmit, nem nyitott az értelmes párbeszédre sem, viszont fegyverként használja a médiát: ez a „fake news-gyár” őt a Gyűrűk Ura boszorkánykonyhájában tenyésztett orkhadseregre emlékezteti. A sikeres kormányzás ellenére bekövetkezett 2002-es választási vereség tapasztalata alapján hangsúlyozta: nem elég elérni az eredményeket, beszélni is kell róluk, s a legértelmesebb programot is le kell bontani az érzelmek szintjére, ha el akarunk jutni az emberek szívéhez.

Önkormányzat fórum Tusványoson

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!