Több lépcsőből kell felépíteni a magyar borágazatot

Földi László afelől érdeklődött a földművelésügyi minisztérium államtitkárától, hogy a borászat további fejlődése érdekében milyen eszközökkel segíti a kormány a szőlő- és bortermelőket.

kdnp.hu – Bartha Szabó József

FÖLDI LÁSZLÓ, (KDNP): - Államtitkár Úr! A magyar borágazat sikeresnek mondható, a hazai polcokon egyre több magyar bor van jelen, és méltán számíthat ilyen elismerésre a magyar bor külföldön is. Hazánkban 22 borvidéken mintegy 80 ezer hektáron folyik szőlőművelés, ezáltal a szőlő-bor ágazat sok-sok család megélhetését biztosítja.

- Az már régóta köztudott, hogy a jó minőség a legjobb reklám. Ennek ellenére mind a belföldi kereslet növelése, mind az export szélesítése érdekében szükség van keresletnövelő akciókra. Ilyen lehet például az „Országos borkiválóság” kóstolóprogram, amelyben a Földművelésügyi Minisztérium által felügyelt borászati iskolák tanulói segítik a fogyasztói választást.

- Természetesen nem szabad elfeledkezni a minőség folyamatos szinten tartásáról és javításáról sem,  és biztos vagyok abban, hogy ezért az ágazatban dolgozók és az agrártárca is sokat tesznek.

- Államtitkár Úr! Kérdezem: a bor mint hagyományos magyar ital versenyképességének növelése és az ágazat további fejlődése érdekében milyen eszközökkel segíti a kormány a szőlő- és bortermelőket?

***

DR. NAGY ISTVÁN, (földművelésügyi minisztériumi államtitkár): - Megerősíthetem a képviselő úr szavait: az idei évben jó minőségű és megfelelő mennyiségű borra számíthatunk. Az előzetes termésbecslés alapján mintegy 2,7 millió hektoliter újborra.  Az előző évekhez hasonlóan az illatos fajták iránt  lesz  nagy a kereslet.

- A jogszabályok következetes hatósági alkalmazásának is köszönhetően 2011-2014 között a jelentős borbehozatal 2015-re több mint 50 százalékkal esett vissza. A kedvező tendencia ebben az évben is folytatódik. Több híradásban is lehetett hallani arról, hogy a gyenge minőségű olasz borokat a határon feltartóztattuk, adminisztratív akadályoknak vetettük alá, pontosan azért, hogy a magyar piacot és a magyar bortermelők érdekeit megvédjük.

- Több lépcsőből kell felépíteni a magyar borágazatot. Az első lépés természetesen a termelés. Fontos a megfelelő fajták kialakítása és telepítése. Ez az ültetvényrendszer. Ehhez most nyíltak meg azok a pályázati források, mintegy 40 milliárd forintból, amelyekkel a termelőket tudjuk segíteni az ültetvény megújításában, a fajtaváltásban, hogy minél korszerűbb technológiával tudjanak bort előállítani.

- A következő lépés az, hogy a megfelelő szakmai háttér, a megfelelő szakmai ismeretek meglegyenek a borágazathoz. Ehhez a pincéket és a szőlőfeldolgozási eszközök fejlesztését kellett támogatnunk, amire most nyitott pályázatok vannak, és amit igénybe lehet venni minden szőlősgazdának, minden bortermelőnek.

- És természetesen van egy harmadik pillér is, amely szintén nagyon fontos: a megfelelő piacra jutás és a piac védése. A piacra jutást, azt hiszem, több olyan marketingeszközzel is támogatja a kormányzat és a Földművelésügyi Minisztérium, amivel a magyar borokat a megfelelő polcokra és a megfelelő  polchelyekre tudjuk rakni.

***

FÖLDI LÁSZLÓ: - Államtitkár Úr! Alföldi borvidéken élek, ott ismerem ezeket a dolgokat. Tudom, látom azt, hogy a helyi borászok mennyit küszködnek és hogyan próbálják fejleszteni a saját gazdaságukat, mind a termelést, az ültetvénynövelést, mind pedig a fajtaválasztást és a fajtacseréket végrehajtását. Nagyon fontosnak tartom azokat a pályázatokat, amelyek ebben az ágazatban megjelentek, illetve meg fognak jelenni akár az agrártárcánál, akár a vidékfejlesztési tárcánál, és bízom benne, hogy a szőlőtermelő borászok élnek is majd ezzel a lehetőséggel.

***

DR. NAGY ISTVÁN: - Folytatnám tovább, mert a következő pillér azon adminisztratív terhek csökkentése a borászatokban, amelyek az ő életüket könnyítik és a piacra jutás lehetőségét segítik.

- A következő év elejétől komoly adminisztrációcsökkentés eredményét is érezheti majd a legtöbb hazai borászat. Az 1000 hektoliter alatti bortermelők kisüzemi bortermelő kategóriába léphetnek át, amellyel mentesülhetnek az egyszerűsített adóraktári kötelezettség alól. Ezzel párhuzamosan a kistermelők adminisztrációs kötelezettségeit is tovább kívánja csökkenteni a földművelési tárca.

- Remélem, hogy mindezen hatásokkal eltudjuk majd érni, hogy a magyar szőlősgazdák és bortermelők elégedettek lesznek, egyre kiválóbb minőségű bort tudnak termelni, a magyar fogyasztók pedig sokkal szívesebben fognak magyar borért nyúlni az áruházak polcain, mert egyre kiválóbb és egyre jobb minőségű bort fognak tudni levenni ezekről a polcokról. Remélem, közös munkánk eredményeképpen ez megvalósítható!