Schmitt Pál nem mond le, harcolni fog az igazáért

A köztársasági elnök péntek este a közszolgálati televízónak adott interjúban világossá tette, hogy nem mond le államfői címéről, hanem küzdeni fog a becsületéért, az igazáért. Schmitt Pál a kisdoktori elvételéről szóló döntés után először szólalt meg. A köztársasági elnök hetvenévesen PhD-dolgozat-írásba kezd. Kiemelte, hogy kiáll az igazáért, mert úgy érzi, hogy az egyetem mellett segítőit és opponenseit is meg kell védenie.

„Mint köztársasági elnök, örülök, hogy nincs kettős mérce, hiszen erősítenem kell az emberek hitét az intézményrendszerben – fogalmazott a közszolgálati tévének adott interjúban a köztársasági elnök. – Az embereknek érezniük kell, hogy kiállok mellettük” – tette hozzá.

Az államfő elmondta, húsz éve írta a dolgozatot mint hallgató a legjobb tudása szerint. Az egyetem biztatta, hogy érdemes foglalkoznia a témával. Mint mondta, az opponensek is biztatták, nem emeltek kifogást. Az bevett szokás volt, hogy a dolgozat végén írták fel a bibliográfiai adatokat – mondta.

Schmitt Pál hangsúlyozta, itt becsületbeli ügyről van szó. „Nem akartam senki szellemi termékét sajátomként feltüntetni.” A köztársasági elnök azt is elmondta, egy hattagú bizottság előtt három órán keresztül szóbeli vizsgázott, vagyis ez „becsületes, férfi munka volt”. Schmitt hozzátette, doktori címét nem használta, előnye nem származott belőle.

Arra kérdésre, hogy a támadásokra miért reagált csak ilyen visszafogottan, a köztársasági elnök így felelt: „Bíztam benne, ezek dolgok felszínre kerülnek, és tiszteletben tartom a bizottság döntését.”

A riporter a korabeli szabályzat D pontját idézte, miszerint a kisdoktorinak önálló kutatáson kell alapulnia, vagy a társadalom számára hasznos, gyakorlatban alkalmazható ismereteket kell közvetítenie. Schmitt úgy véli, dolgozata ennek a második kitételnek teljesen megfelel, hiszen MOB-elnökként ő maga is használta azt.

„Nekem a lelkiismeretem tiszta” – szögezte le az államfő. Úgy érezte, azzal, hogy feltüntette Georgijevet a források között, eleget tett a kötelezettségeinek. Ott volt a neve, ráadásul az első helyen – tette hozzá.

Nem esett jól neki, hogy miközben Szöulban képviselte az országot, közben gyorsított eljárásban, az ő megkérdezése nélkül döntött a szenátus – mondta Schmitt Pál, hozzátéve: egy napot kellett volna várniuk, utána elment volna személyes meghallgatásra. „Lelkük rajta, ha elveszik” – jelentette ki.

A köztársasági elnök kijelentette, hogy be fogja bizonyítani, hogy van még benne kitartás, ezért most ír egy, az új követelményeknek megfelelő, PhD-dolgozatot. Hozzátette: a MOB-ban évekig a környezetvédelem- és sportbizottság tagjaként felhasznált tapasztalatát próbálja hasznosítani.

Mivel a köztársasági elnök nem perelhető, ezért nem perel, hanem érvel – mondta el újságírói kérdésre Schmitt Pál. Kiemelte, hogy kiáll az igazáért, mert úgy érzi, hogy az egyetem mellett segítőit is meg kell védenie. A köztársasági elnök elmondta, hogy részéről lezártnak tekinti az ügyet.
 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!