Tartalékosok nélkül nincs hadsereg

Változtatni kell azon, hogy Magyarországon a katonák békelétszáma ugyanannyi, mint mozgósítási létszámuk; tartalékosok nélkül ugyanis nincsen hadsereg – jelentette ki Simicskó István, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának kereszténydemokrata elnöke a Biztonságpolitikai és Honvédelmi Kutatások Központja Alapítvány szakértői kerekasztal-megbeszélésén. A Kereszténydemokrata Néppárt szakpolitikusa úgy tartja, a honvédelem nemzeti jellege csak akkor tud kiteljesedni, ha az ország határozott lépést tesz az önkéntes tartalékosi rendszer irányába.

Simicskó István a kerekasztal-megbeszélésen azon véleményének is hangot adott, hogy az elmúlt években a honvédelem is a politika martalékává lett, megítélése szerint a politikai döntéshozatal sorána a szakmai érveknek és véleményeknek a jelenleginél sokkal többet kellene nyomniuk a latban.  Hangsúlyozta: az állami szerepvállalás a katonai biztonság megteremtésében örökérvényű feladat. Anarchiához vezet, ha különböző magánhadseregek vagy félkatonai szervezetek jönnek létre – tette hozzá.
   
A nemzetbiztonsági bizottság elnöke a 2004-es honvédelmi törvényre hívta fel a figyelmet, amely részletesen meghatározza a honvédség feladatát, továbbá kimondja, hogy Magyarország biztonsága három pillérre, a magyar honvédségre, az állampolgárok hazafias elkötelezettségére és a szövetségesekre épül.
    
Véleménye szerint e hármas pillére épülő rendszer harmóniája az elmúlt esztendőkben megbomlott, a politikus az egészségtelen aránytalanság példájaként említette, hogy Magyarország biztonságának garantálása  – a külső biztonságot figyelembe véve – szinte teljesen az ország NATO-szövetségeseire hárult, s az állampolgári kötelezettség szinte egyáltalán nem, vagy csak igen csekély mértékben jelenik meg. Mint mondta: ezen változtatni kell, nem lehet pusztán a NATO-szövetségesekre bízni az ország védelmét, a változáshoz azonban elengedhetetlen a társadalom honvédelmi tudatának ápolása.
    
A törvény azonban nem teszi lehetővé, hogy valaki önkéntes tartalékosként csatlakozzon, kizárólag hivatásosként vagy szerződésesként teheti ezt. Súlyos hiányossága a jogszabálynak, hogy az állampolgárok ki vannak zárva a honvédelemből – mutatott rá Simicskó István.
    
A kerekasztal-megbeszélésen Kladek András nyugállományú ezredes, a Nemzeti Hírközlési Hatóság vezető főtanácsosa is az önkéntes tartalékosok fontosságát emelte ki.
    
Kifejtette: Európában egyedül Magyarországnak nincs tartalékos hadereje. Mint mondta, figyelembe véve a külföldön szolgálatot teljesítő magyar katonák, valamint az őket itthon kiszolgálók számát, illetve azt, hogy mintegy háromezer katona hiányzik a honvédség létszámából, nyugodtan kijelenthetjük, hogy egy komolyabb árvíz esetén a honvédség alig három hétig bírná a gátakon tartalékosok nélkül.
    
A tartalékosok rendszerének bevezetéséhez Kladek András szerint valós katonai beosztásokra, a szolgálat vállalásához motivációra, a munkáltató számára megfelelő kompenzációra, a hivatalos állomány részéről pedig fogadókészségre és partnerségre lenne szükség.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!