Átadták a Példakép - Példaképp Díjakat

Tíz kitüntetett vehette át az ÉrtékVagy! program részeként meghirdetett Példakép - Példaképp Díjakat pénteken Budapesten, a II. kerületi Pasaréti Közösségi Házban.

A díjat olyan szemléletformáló, másokkal együttműködni tudó szervezetek, cégek vagy személyek kaphatják meg, amelyek, illetve akik a szociális területhez kapcsolódó ügyeket mozdítják előre.

Fülöp Attila (KDNP), az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára (MTI fotó: Soós Lajos)

Az elismeréseket Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára, a KDNP politikusa és Gór Csaba, a Fidesz választókerületi elnöke, Budapest 4. számú választókerület fideszes képviselőjelöltje adta át.

Fülöp Attila köszöntőjében az elmúlt kormányzati ciklusok céljának nevezte a gondoskodáspolitika kinyitását. Szociális és gyermekvédelmi kiadásokra 2010-hez képest idén három és félszer több forrás, 1139 milliárd forint jut – közölte.

A közösség- és szolidaritásvállalás mindannyiunk feladata, ebben az államnak, az önkormányzatoknak, a civil szervezeteknek, az egyházaknak és a magánszemélyeknek is szerepük van, azért, hogy azokat, „akik bajokkal küszködnek, minél jobb élethelyzetbe tudjuk hozni” – mondta.

Hozzátette: a két éve indított ÉrtékVagy! elnevezésű kormányzati kezdeményezés célja, hogy összegyűjtse azokat, akik a gondoskodáspolitika területén tenni szeretnének, a díj ezen a területen dolgozóknak bátorítást, „plusz erőt” jelent.

Az ukrajnai háborúról szólva azt mondta, hogy a Híd Kárpátaljáért segélyprogram példátlan összefogást eredményezett. Nagy erőt jelent a hatóságok munkája mellett a civil szervezetek és a jólelkű magyarok menekülteknek nyújtott segítsége – tette hozzá.

Gór Csaba a díjazottaknak és a jelölteknek is gratulálva kiemelte, hogy olyan embereket tüntettek ki, akik valamennyien értéket képviselnek, értékeket adnak át közösségüknek és - mint mondta – mindannyiunknak követendő példát mutatnak.

A kormánypárti képviselőjelölt a többi között Böjte Csaba ferences rendi szerzetest, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítóját idézve úgy fogalmazott: „a szeretet nem jutalom, nem annak kell adni, aki megérdemli, hanem annak, akinek szüksége van rá”.

Az elismerést Tóth Erzsébet, a Bélapátfalvai Idősek Otthona és Támogatott Lakhatás intézményvezetője, valamint Buzás Lajos, a Bihari Állami Gondozottak Egyesületének elnöke, Disznós Zoltán, a Divinus Befektetési Alapkezelő Zrt. tulajdonosa, Toponári Gábor, a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetségének ügyvető elnöke, Bartokos Tamás, az Imre Sándor Szeretetszínház Vonyarcvashegy művészeti vezetője, Ambrus Zsolt, a Lakiteleki Auti Alapítvány kuratóriumi elnöke, továbbá Zalabai Péterné, a Motiváció Alapítvány alapítója, fejlesztési vezetője, Farkas Richárd, az őriszentpéteri Pajta Bisztró séfje, a SVÉT Egyesület tagja, illetve Horváthné Somogyi Ildikó, a Veszprém Megyei ÉFOÉSZ Közhasznú Egyesület, Életlehetőség Nonprofit Kft. elnöke, az ÉFOÉSZ országos alelnöke és Halász Norbert, a Zip Brewhouse Kft. ügyvezető igazgatója vehette át.
 

A díjat a több száz fogyatékkal élő embert gondozó Lámpás 92 Közhasznú Alapítvány művészei tervezték.