A munka keresztény alapérték, a munka ünnepe nem a baloldalé

Május elseje a munka ünnepe, ezért munkaszüneti nap, tudjuk a naptárból. Hagyományosan baloldali, szocialista ünnepként, a "munkásosztály sör-virsli fesztiváljaként" tekintenek sokan erre a napra, pedig a becsületes munka az evangéliumi idő óta jelen van a keresztény értékrendben - így mondhatjuk azt, hogy a baloldali gondolkozás, különösen annak torz, kommunista válfaja egy keresztény kultúrában kezdetektől jelen lévő alapértéket próbált és próbál kivonni onnan, materialista baloldali jelképpé változtatva - fogalmaz a Gondola.hu portálon megjelent cikkében Császár Zoltán, a KDNP Zala megyei elnöke

Éppen úgy történik ez, mint ahogy a szabadság, egyenlőség és testvériség eszméit az önmagát - szintén torz módon - gyakran a kereszténységgel szemben meghatározó liberalizmus próbálja saját jelszavaiként eladni nekünk. Holott tudjuk, hogy a jó és rossz közti választás szabadságát már az első ember megkapta, az egyenlőség és a testvériség pedig már az első keresztény közösségek általános gyakorlata volt.

N. Minorov orosz festő: A szőlőmunkások példázata (reformatus.hu)

Miért van oka a kereszténydemokrata értékrendű embereknek a munka ünnepéről megemlékezni? Gondoljunk elsőként arra, hogy maga Jézus is munkával töltötte nyilvános működése megkezdése előtti éveit, majd példabeszédeinek gyakori témája volt a munka világa, például. a szőlőmunkásokról szóló példabeszéd.

Másodszor, az egyház számos hivatáshoz saját védőszentet tart számon: asztalosoknak, erdészeknek, ápolóknak, szakácsoknak, rendőröknek, tűzoltóknak, kereskedőknek, kertészeknek, oktatóknak (stb.) külön védőszentje van, miközben Szent József a munkások védőszentje.

Harmadszor, a legrégibb szerzetesrend, a bencések híres jelmondatukban a munkát jelölték meg az imádság melletti másik fontos, Istennek tetsző feladatként (ora et labora).

Negyedszer, az egyház társadalmi tanítása a XIII. Leó pápa által 1891. május 15-én kiadott Rerum novarum c. enciklikája óta kiemelten foglalkozik a munkások, bérből és fizetésből élők helyzetével – hangsúlyozva ezzel a kereszténydemokrácia szociális érzékenységének szükségességét, keresztényszociális dimenzióját.

Minden okunk megvan tehát, hogy kereszténydemokrataként is jó szívvel gondoljunk a mai ünnepre.

Nem kell ennek a napnak felfogásunkban "múlt rendszerbeli csökevényként", a "baloldal ünnepeként" megjelennie. A munka becsülete ma is fontos, hiszen hazánk és saját magunk előrelépése elsősorban az általunk elvégzett munka eredményeként remélhető (vö. munkaalapú társadalom koncepciója).

Sőt, fontos aktualitást ad az ünnepnapnak az is, hogy napjaink válsága közepette a munka biztosította megélhetés helyreállítását tekinti Magyarország kormánya az egészség védelme mellett legfontosabb feladataként - ahogy ez a héten meghirdetett munkahely-megtartó és munkahely-teremtő programok célkitűzéseiből is látható.

Császár Zoltán

a KDNP Zala megyei elnöke

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!